• BIST 9579.71
  • Altın 2471.216
  • Dolar 32.4424
  • Euro 34.4823
  • Erzurum 11 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C

“1915’te Anadolu’da Ne Oldu?” ve “1915’ten 2015’e Biz Ne Yaptık, Ne Yapmalıydık?” Paneli

“1915’te Anadolu’da Ne Oldu?” ve “1915’ten 2015’e Biz Ne Yaptık, Ne Yapmalıydık?” Paneli
“1915’te Anadolu’da Ne Oldu?” ve “1915’ten 2015’e Biz Ne Yaptık, Ne Yapmalıydık?” Paneli

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından düzenlenen “1915’te Anadolu’da Ne Oldu?” ve “1915’ten 2015’e Biz Ne Yaptık, Ne Yapmalıydık?” konulu panel, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleşti.


Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde, panelistler ise Almanya’dan, katılan Şahin Ali Söylemezoğlu ve Ali Yağız oldu.


Panelin açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 2015’in Türkiye için önemli bir yıl olduğunu belirterek, yüz yıl önce ülkemizde gelişen bir sevkin yıl dönümü olduğunu, yani Ermeni halkının güvenli bir şekilde, Osmanlı toprakları içerisinde bir yerden, başka bir yere göç etmesi anlamına geldiğini söyledi.


Ermeni Meselesini, Çağımızın Bütün Olanaklarını Kullanarak Dünyaya Anlatmalıyız
“Yüzyıllar boyunca birlikte yaşamış bir toplumun, daha sonra neden bu hale geldiğine bakmaksızın, sadece göç ettirilmiş olmasına bakarak değerlendirme yaparsak, büyük bir yanlışa düşmüş oluruz” diyen Rektör Koçak konuşmasına şöyle devam etti: “Osmanlı Devleti’ni incelediğimizde,  devletin üst kademesinde, her milletten görev alan yöneticileri ve söz sahibi olan insanları görürüz. Örneğin, Berlin Antlaşması’na, Osmanlı İmparatorluğu’nu temsilen gönderdiğimiz 3 kişiden sadece birisi Türk, diğer iki kişi ise Rum ve Alman asıllıdır. Demek ki, Osmanlı Devleti oluşturduğu sistemle,  farklı ırktan insanların barış içerisinde yaşamasını sağlamıştır.
Ancak gelişen bazı üzücü ve çok vahim olaylar sonucunda, tehcir dediğimiz olay meydana gelmiştir. 1915 öncesi ve sonrası yaşanan olaylar, Ermeniler tarafından bütün dünyaya çok farklı ve yanlış aktarılmış ve Türk tarafında sayısız iftiralar atılmıştır. Biz ise haklı olduğumuz bir davada, kendimizi dünya kamuoyuna anlatamamış ve sesimizi duyuramamışız. Ermeni meselesinin gerçeklerini, çağımızın bütün olanaklarını kullanarak dünyaya anlatmalıyız.”


Ermeniler Tarafından 519 Bin Türk Katledildi.


Açılış konuşmasının ardından moderatör Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1915 olaylarının Türk milletinin milli yarası haline geldiğini belirterek, yıllardan beri bunun bilimsel mücadelesini sürdürdüklerini söyledi. Kürkçüoğlu: “Erzurum, Müslüman-Türk soykırımının yaşandığı bir şehir. Savaşla uzak yakın alakası olamayan büyüklerimiz, Ermeni çeteleri tarafından 1918’in Ocak, Şubat ve Mart aylarında katledildi. Kendi köyünde, kendi kasabasında, kendi evinin bahçesinde hunharca katledilen 519 bin sivil ahali var.” dedi.


Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun konuşmasından sonra ise Ali Yağız, “1915’ten 2015’e Biz Ne Yaptık, Ne Yapmalıydık?” konulu konferansını verdi. 100 yıl boyunca Türklerin Ermeni soykırımını dünyaya duyurma konusundaki faaliyetlerinden bahseden Ali Yağız’ın ardından, “1915’te Anadolu’da Ne Oldu?” konusuyla, Şahin Ali Söylemezoğlu kürsüdeki yerini aldı. Söylemezoğlu, 1915’te ve sonrasında yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.


Panelin ardından Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, panelistlere hediyeler takdim etti.
 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25