• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Erzurum 0 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

200 bin kamu işçisinin alacağı zam için imzalar atıldı!

200 bin kamu işçisinin alacağı zam için imzalar atıldı!
Kamuda çalışan 200 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme hükümet ile Hak-İş arasında imzalandı. İmzalanan sözleşmeye göre 2019 yılı için 8+4, 2020 yılı için yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkı verilecek.

Brüt 3 bin 500 liranın altında maaş alan kamu işçisine de 150 liraya kadar iyileştirme yapılacak.

Kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal  haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve  Protokolü hükümet ile Hak-İş arasında imzalandı.  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile  Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi  Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda bir  araya geldi.
 
Bakan Selçuk, müzakere sürecini ortak akıl ve katılımcı yönetim  ilkeleri ile istişare kültürüne uygun şekilde yürüttüklerini söyledi. Hak ve talepleri bütüncül bir anlayışla değerlendirip, mali ve sosyal  dengeleri korumaya dikkat ettiklerini belirten Selçuk, şöyle konuştu: "Her zaman çözüm odaklı yaklaşım içinde olduk. Çalışanlarımızın hak ve  hukukunu gözetmek bizim için iradenin yanında hem inanç hem ahlak hem de bir  demokrasi meselesidir. Kul hakkı, malumunuz, inanç ve değerler dünyamızda çok  özel bir yere sahip. Çalışanlarımızın alın terinin hakkını vermeyi  önemsiyoruz."
 
  "Sağduyunun olduğu zeminlerde anlaşma da mümkün oluyor"
 
 Selçuk, emeğe olan saygılarının dün olduğu gibi bugün de kendilerini  motive ettiğini ifade ederek, "İşçilerimizi enflasyona ezdirmeme konusundaki  kararlı duruşumuzdan, hiçbir zaman geri adım atmadık." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin önünde  4 yıllık kesintisiz icraat döneminin bulunduğunu dile getiren Selçuk, şunları  kaydetti: "Devlet, milleti için vardır. Her zaman bu ilkeyle hareket ettik,  etmeye de devam ediyoruz. Bunun için attığımız her adımda sosyal tarafların  görüşlerini almaya özen gösteriyoruz. Bakanlık olarak gerek kamu işçilerimizin  toplu iş sözleşmesi görüşmeleri gerekse de memurlarımızın toplu sözleşme  görüşmeleri sürecinde, makul ve gerçekçi bir sonuca ulaşma adına büyük özen  gösterdik. Heyet olarak; görüş veren, konuyla ilgisi olan herkesi dinledik,  dinliyoruz. Farklı bakış açılarıyla bu işin her türlü muhasebesini yapmaya gayret  ediyoruz. Amacımız, sadece alın terinin hakkını vermek ve bu konuda karşılıklı  uzlaşıyı sağlamak. Çünkü bu devlet hepimizin. Burada mutlaka kamu bütçesinin  imkanları çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Anlaşma niyetinin gerçekte var  olduğu ve sağduyunun hakim olduğu zeminlerde anlaşma sağlamak da mümkün oluyor.  Hepimiz için hem makul hem makbul bir uzlaşıyı sağlamış oluyoruz."
 
   İlk yıl yüzde 8 4, ikinci yıl 3 3 zam
 
 Bakan Selçuk, çalışanların hakkını vermenin kendileri için bir  sorumluluk ve mecburiyet meselesi olduğunu belirterek, imzalanacak sözleşmeyle  ilgili şu bilgileri verdi: "Protokol kapsamında, brüt 3 bin 500 liranın altında ücret alan kamu  işçilerimize, brüt ücret 3 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde 150 lira iyileştirme  yapıyoruz. Kamu işçilerimizin ücretlerine 2019'un ilk altı ayında yüzde 8  oranında, ikinci altı ayında yüzde 4 oranında zam yapılması konusunda uzlaştık.  Biliyorsunuz, kamu işçilerimiz ocak ayında yüzde 6,69 oranında bir enflasyon  farkı zammını da almışlardı. 2019 yılı için üzerinde uzlaştığımız zamlarla  birlikte, yıl geneli toplam ücret zammı yüzde 19'u aşmış durumda. 2020 yılı için  ise ilk ve ikinci altı ayda yüzde 3'er oranında ücret artışı gerçekleştireceğiz.  Üzerinde uzlaştığımız bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa, kamu  işçilerimiz enflasyon farkını da almaya devam edecekler."
 
"Türkiye'nin gücüne güveniyoruz"
 
 Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da uzlaşma ve diyalog anlayışı ile  masada kalıp sorunları birlikte çözme iradesini çok önemli bulduklarını söyledi. Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uygulamadan kaynaklı  zorluklarını yaşadıklarını belirten Arslan, şunları kaydetti:
 
 "En fazla üyeye sahip konfederasyonla toplu sözleşmenin  sonuçlandırılması geleneği bu dönemde de devam etti. Bu nedenle biz kendi özgün  talep ve beklentilerimizi, örgütlü olduğumuz iş yerlerimizle kaynaklı sıkıntıları  ayrıntılı ifade etsek de önümüzde imzalanmış Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve  Protokolü var. Buna saygı duyuyoruz. Bizim beklentilerimizi karşılamasa da  uzlaşmayla ortaya çıkmış bir metin, bu metini biz de genel hükümleriyle kabul  ettiğimizi ifade ettik."
 
 Arslan, talepleri karşısında sergilediği anlayışlı tutumdan ötürü  Bakan Selçuk'a teşekkür ederek, "Türkiye'nin içerisinde geçtiği zor süreçlerin  farkındayız. Türkiye'nin gücüne güveniyoruz." dedi.
 
  Hem taşerondan kadroya geçen işçiler hem de geçici mevsimlik işçilerle  ilgili beklentilerinin gerçekleşmesini istediklerini ifade eden Arslan, "Kamu  çalışanlarımızın beklentileri çok daha fazla olsa da bu beklentileri azami ölçüde  karşılama konusunda hükümetimizin çabalarını, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve  Bakanımızın çabalarını da takdirle karşılıyoruz." dedi.
 
 Konuşmaların ardından, Türk-İş ile 12 Ağustos'ta imzalanan 2019 Dönemi  Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü hükümet ile Hak-İş arasında da  imzalandı. Protokol, kamudaki yaklaşık 200 bin işçinin 2019-2020 yıllarındaki  mali ve sosyal haklarını içeriyor.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25