• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

A.Ü'den 'Kadın İçin Erkek' Kadın Dayanışma Kampanyası

A.Ü'den 'Kadın İçin Erkek' Kadın Dayanışma Kampanyası
A.Ü'den 'Kadın İçin Erkek' Kadın Dayanışma Kampanyası

 

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün “HeForShe” adlı kampanyayı ulusal bağlamda desteklediği ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr Bünyamin Aydemir’in  ‘Kadın Oyunları ’adlı tiyatro gösterisi ile Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr A.Aslıhan Eroğlu’nun düzenlediği  ‘Kadın’ başlıklı dokuma sergisi Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu’nda gösterildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak ‘Kadın Sorunları’ hakkında konuştu.

Dün olduğu gibi bugünde, dünyanın ve Türkiye’nin öncelikli meselelerinden biri kadın sorunudur. Kadına yönelik hak ihlalleri, kadına şiddet ve diğer gerçek muamelelerdir diyen Rektör Koçak şöyle devam etti: “Her gün on binlerce kadın her türlü şiddete maruz kalmakta, her türlü hak ihlaline uğratılmakta, hırpalanmakta ve yaşam koşulları zayıflatılmaktadır. Her üç kadından birinin dayak yediği bir dünyada yaşıyoruz. Hak ihlallerinin, horlanıp dışlanmaların haddi hesabı yok. Bir erkek olarak kadınlara karşı dile getirmeye çalıştığım bu mahcupluk beyanının yanı sıra bugün burada, Atatürk Üniversitesi olarak küresel ölçekli bir kadın dayanışma kampanyasına destek vermek için toplandığımızı duyurmak istiyorum.

Söz konusu kadın dayanışma kampanyasının adı “HeForShe” dir. Türkçe karşılığı “Kadın İçin Erkek “olan bu kampanya, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi tarafından organize edilen ve herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savunmaya çağıran bir dayanışma hareketidir.

Dünya’nın her yerinde Eylül 2015’e kadar sürdürülecek “HeForShe” adlı bu kampanya, dünya nüfusunun yarısını oluşturan erkeklerin, diğer yarısını oluşturan kadınları desteklemeye, dayanışma içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının temsilcisi olmaya çağırıyor. Atatürk Üniversitesi olarak bizlerde, 150 bine yakın öğrencimiz, 2 bin 600 akademisyenimiz ve 3 bin 500 idare personelimizle söz konusu bu insani kampanya ’ya dâhil olduğumuzu bugün, buradan ilan ediyoruz” dedi.

Kadınların Hak İhlallerine Hayır Diyoruz

Özgecan cinayetine de vurgu yapan Koçak, şu ifadeleri kullandı: “Bir üniversite öğrencisi olan Özgecan’ın acısı yüreklerimizde hala tazeliğini korurken, Atatürk Üniversitesi olarak, böylesi bir insanlık hareketi aracılığıyla bizler de, ”Kadına Şiddete Hayır” ve “Kadınların Hak İhlallerine Hayır” diyoruz” şeklinde konuştu.

Erkeklerinde Destek Vermesi Gerekir

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, kadın sorununun sadece kadınları ilgilendirmemesi gerektiğine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Kadın sorununun sadece kadınların değil, herkesin sorunu olduğunu, bu sorunun ancak erkeklerinde destek vermesiyle çözüme kavuşturulacağını biliyoruz. Dolayısıyla, her yaştan erkeğin, kadınların potansiyellerini gerçeğe dönüştürmelerini engelleyen sosyal ve kültürel engellerin kaldırılmasını destek vermeye çağırıyoruz. Evde, sokakta, haberlerde artık kadına karşı şiddet ve kadın ayrımcılığının içeren olayları değil, başarılı kadın hikâyelerini duymak ve görmek istiyoruz. Bu bağlamda üniversitemiz söz konusu kampanyaya destek için öncelikle sanatsal bir takım etkinlikler düzenlemeyi düşünmüş ve bugün bu etkinliklerden bazılarını gerçekleştirmek üzeredir. Kadın gerçeğimize ilişkin farkındalıkları arttıracağımızı düşündüğümüz bu etkinliklerin yanı sıra, gelecek ay içerisinde tamamlanacak olan, öğrencilerimiz tarafından yazılan kadın hikâyeleri ve yine kadın sorununu içeren tiyatro oyunlarının kitap haline dönüştürülmesi ve bunların sahnelenmesi de gerçekleştirilecektir.

Yıl boyunca farklı diğer etkinliklerle de destekleyeceğimiz bu kampanyanın, ayrıca bilimsel bir takım etkinlik ve çalışmalarla da gündemde kalmasını sağlanacağını bilmesini isterim. Öğrencilerimizin de bu kampanyaların içerisinde doğrudan olmaları ve hizmet etmeleri amacıyla, ”HeForShe” adında öğrenci kulüplerinin açılmasına da öncülük yapacak, yine çeşitli kurum, kuruluş, sivil kitle örgütleri ve toplumla da çeşitli paydaşlıklar gerçekleştirilecektir. Bugün başlangıcını yaptığımız bu güzel adımın, süreç içerisinde olumlu sonuçlar doğuracağına eminim. Türkiye’nin en büyük yükseköğrenim kurumlarından biri olan Atatürk Üniversitesi’nden yaptığımız bu çağrının tüm eğitim kurumlarımızda da karşılık bulmasını diliyor, bir kez daha herkesi bu kampanyaya ve kadınlarımıza destek vermeye çağırıyorum” dedi.

Programa katılan Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak’ın eşi Özden Altıparmak da bir konuşma yaparak, kadının toplum ve tarihteki yerinden bahsetti. Özden Altıparmak: “İnsanın yaratılışıyla beraber kadının varlığı ve önemi her zaman ön planda olmuştur. Tarih boyunca kavimlere, milletlere, uygarlıklara veya medeniyetlere bakıldığında tüm toplumlar kendi anlayışı ya da inancı çerçevesinde kadını bir yere konumlandırmışlardır. Kadın; tarihin hemen her evresinde şairlere, ressamlara, edebiyatçılara, heykeltıraşlara ve sanatın tün dalında uğraş veren sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. Kadın günümüz dünyasında da insani vasıf ve yetenekleriyle hak ettiği konuma henüz ulaşamamıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri Alev Mercan ve Özlem Çiftçi’nin canlandırdıkları kadın sorunlarını anlatan “Kadın Oyunları” isimli oyun sergilendi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25