• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Erzurum 9 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Abonelik sözleşmeleri ile ilgili yeni düzenleme!

Abonelik sözleşmeleri ile ilgili yeni düzenleme!
Abonelik sözleşmesinden kaynaklanan alacaklara ilişkin düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme ile icra takipleri artık UYAP'ta oluşturulan Merkezi Takip Sistemi üzerinden yapılacak. İcra dairesi takip talebini aksi halde reddeder hükmü getirildi.

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelik 29 Mayıs 2019 Tarihli ve 30788 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Doğal gaz, elektrik, su, telefon gibi aboneliklerden kaynaklı alacaklarlara ilişkin işlemler artık elektronik ortamda yapılacak.

 

Yönetmelik, abonelik sözleşmeleri ile bu sözleşmelerin ifası amacıyla  tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmetten kaynaklanan para  alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takiplerinin, Ulusal Yargı Ağı  Bilişim Sisteminde (UYAP) oluşturulan Merkezi Takip Sistemi (MTS) üzerinden  başlatılmasına ve haciz aşamasına kadar yürütülmesine ilişkin usul ve esasları  belirliyor.
 
 Buna göre yönetmelik kapsamındaki icra takipleri MTS'ye kaydedildiği  anda başlamış olacak. Takip talebinin MTS'ye kaydedilmesinden sonra bu talebe  uygun olarak MTS tarafından otomatik olarak ödeme emri düzenlenecek.
 
 Borçlu tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu kişilerden ise  ödeme emri, 7201 sayılı Tebligat Kanununun hükümleri uyarınca borçluya elektronik  tebligat yoluyla gönderilecek. Borçlu, tebligatın elektronik yolla yapılması  zorunlu kişilerden değilse ödeme emri ile tebliğ mazbatalı kapalı zarf, UYAP  üzerinden ilgili PTT birimine iletilecek. Zarf, PTT birimince ilgiliye tebliğ  edilecek.
 
Takip konusu borcun tamamı, takip harç ve masraflarıyla birlikte ödeme  emrinde belirtilen hesap numarasına tahsilat kanalları ile ödendiğinde, MTS  tarafından takip sona erdirilecek.
 
 Borçlu, ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde, herhangi  bir icra dairesine başvurarak ödeme emrine itiraz edebilecek. Posta yoluyla  itiraz yapılamayacak.
 
 Sadece yetkiye itiraz halinde, alacaklı avukatı MTS üzerinden yetki  itirazının kabulü seçeneğini seçerek, UYAP üzerinden entegre bilişim sistemleri  vasıtasıyla borçlunun mal, hak veya alacağı olup olmadığını sorgulayabilecek veya  yetki itirazında gösterilen icra dairesinde haciz işlemlerini başlatabilecek.
 
 Takip talebinde belirtilen icra dairesinde haciz işlemlerinin  başlatılabilmesi için bu dairenin bağlı bulunduğu mahkemede yetki itirazının  kaldırılması gerekecek. Mahkeme, yetki itirazını dosya üzerinden inceleyip kesin  olarak karara bağlayacak. Mahkemenin yetkili gördüğü icra dairesinde haciz  işlemlerinin başlatılabilmesi için yeniden ödeme emri tebliği gerekmeyecek.    Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte derdest olan dosyalar hakkında  uygulanmayacak.  Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ve yönetmelik yürürlüğe  girdiğinde derdest olan takipler hakkında 2004 sayılı Kanun ile İcra ve İflas  Kanunu Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanacak.
Yönetmelik 1 Haziran'da yürürlüğe girecek.
 
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25