• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Erzurum 7 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

ANAR SEÇİM ANKETİNİ İBRAHİM USLU AÇIKLADI

ANAR SEÇİM ANKETİNİ İBRAHİM USLU AÇIKLADI
ANAR yaptığı son seçim anketini genel müdürü İbrahim Uslu ile açıkladı.

7 Haziran 2015 seçimlerine üç aydan daha az bir zaman kaldı. Nisan başında aday listeleri kesinleşmiş olacak. Oy oranlarının adaylar açıklandıktan sonra daha net açıklanabileceğini söyleyen ANAR genel müdürü İbrahim Uslu, seçimin kazanan partisinin AK Parti olacağını, sıralamanın değişmeyeceğini söyledi. HDP'nin barajı aşması durumunda bu seçimin kazananı olarak ilan edilebileceğini belirten Uslu, seçimin kaybeden iki partisinin de CHP ve MHP olduğunu söyledi.

İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'ın haberine göre Kılıçdaroğlu'nun hedef olarak yüzde 35'i işaret etmesini değerlendiren Uslu, "Ana muhalefet partisi olmaya aday bir ana muhalefet partisi görüyoruz, Kılıçdaroğlu AK Parti'nin kazanacağını ilan etti" dedi.

 

ANAR SON ANKETE GÖRE OY ORANLARI

-"Son yaptığımız araştırmada AK Parti'nin oy oranını yüzde 47-49 bandında bulduk, zaten yüzde 47'nin altına hiç düşmedi, en fazla da yüzde 49'lar civarında bir oy bulduk. Buna baktığınızda AK Parti'nin 2011 oylarından bu "Gülenci" oyları çıkarın, zaten geriye kalan bu oran oluyor. AK Parti'nin herhangi bir oy kaybına uğramadığını görüyoruz. Aslında diğer partilere baktığınızda da 2011'deki dengelerin üç aşağı beş yukarı aynı şekilde devam ettiğini görüyoruz. Biz CHP'nin oy aralığını yüzde 24-25, MHP'nin oy oranını yüzde 13-15 aralığında buluyoruz. Sadece HDP'de bir hareket var, bence bu seçimin heyecanı HDP barajı aşacak mı aşmayacak mı sorusunda ve sandalye dağılımında olacak.

Geçtiğimiz haftasonu hükümet ve HDP heyeti ortak bir açıklama yaparak çözüm sürecinde müzakereye geçildiğini açıkladılar, bu açıklama seçimdeki dengeleri değiştirir mi?

BU AÇIKLAMA HDP'YE YARAR

Aslında bu açıklama tek başına hiçbir şey değil, süreç içindeki gelişmelere bakmak lazım. Ben bu açıklamanın AK Parti'nin oylarını etkileyeceğini düşünmüyorum, bu açıklama HDP üzerinde daha fazla etkili olacak. Bu açıklamadan dolayı AK Parti'nin oyu daha ne kadar yükselebilir ki, zaten çok yüksek oy alıyor, o yüzden bu açıklamanın siyasal sonuçları AK Parti açısından değil, HDP açısından çok daha önemli. HDP'nin Türkiye partisi olmak gibi bir hedefi var, barajı aşmanın başka yolu da yok zaten. Türkiye partisi olmadan, sadece bölgeden alacağı ya da Kürt kimliği duyarlılığına sahip insanlardan alacağı oylarla barajı aşamıyor. Yıllardır bunu deniyor ama olmuyor, son yerel seçimlerde de yüzde 6 civarında bir oy aldı. Demek ki bunun ötesine geçmesi gerekiyor.

Bu açıklama HDP'nin Türkiye partisi olmasını kolaylaştıracak, o algıyı pekiştirecek bir gelişme. Eğer bu önümüzdeki süreç içerisinde uyum, mutabakat ve bu pozitif açıklamalar devam edecek olursa sol orijinden gelen ama Kürt olmayan ya da Alevi orijinden gelen ama Kürt olamayan seçmenlere daha cazip gelecek bir durum yaratır.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25