• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Erzurum 12 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Astsubaylardan ‘t’ harfi savaşı

Astsubaylardan ‘t’ harfi savaşı
İlk asker sendikasını kuran astsubaylar mesleki tanımdaki ‘t’ harfinin çıkartılıp ‘assubay’ olarak anılmak için çalışıyor. Astsubaylar ‘t’ harfinin kendilerini aşağılamak için eklendiğini söylüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ilk asker sendikasını kuran astsubaylar, mesleki tanımlamalarındaki “t” harfinin kendilerini aşağılamak için üretildiği düşüncesiyle “Assubay” olarak anılmak için çalışma başlattı.
Türkiye Asker Sendikası Başkanı Ahmet Zengin, “Atatürk, 1935’te asteğmenden bizi ayırmak için ‘asubay’ tanımlamasını yaptı. Yıllar içinde önce ‘assubay’a, 1980 askeri darbesiyle de T harfi eklenerek ‘astsubay’a dönüştük. ‘t’ harfi bizi aşağılamak ve küçük düşürmek için eklendi” dedi.
TSK’dan emekli astsubayların Şubat 2015’te kurduğu Türkiye Asker Sendikası, ilk iş olarak meslek tanımlamalarındaki ‘t’ harfinin kaldırılması için harekete geçti.
Yaklaşık bin 500 emekli askerin üye olduğu Türkiye Asker Sendikası imza kampanyası başlattı.
‘T’yi reddediyoruz’
Sendikanın kurucu başkanı emekli Astsubay Ahmet Zengin, “Mesleki tanımımızdaki ‘t’ harfi bizi aşağılamak ve küçük düşürmek için askeri darbe sonrasında 1983’te resmen eklenmiştir.
Asbaşkan, Asteğmen var Assubay neden olmasın. Türk dil kurallarına uygun olan ‘Assubay’dır. Bu nedenle ‘t’ harfini reddediyoruz. Başlattığımız imza kampanyası sonrası Türk Dil Kurumu’na ve Türkiye Büyük Millet Mecisi’ne başvurarak rütbelerimizdeki ‘t’ harfinin kaldırılmasını isteyeceğiz” dedi.
Sendika üyesi emekli Astsubay Mehmet Afacan ise, Türk Dil Kurumu’nun eski başkanı Prof. Dr. Haluk Akalın’ın da “assubay” kelimesinin daha uygun olduğunu söylediğini belirterek, “Meslek onurumuz zarar görüyor. Atatürk 1935’te rütbeleri Türkçeleştirirken bizi asteğmenden ayırmak için ‘asubay’ demiş.
16 Mayıs 1938’de 3387 sayılı kanun ile ‘Assubay’ olduk. 1951’de ise ‘t’ harfi eklendi ve resmi olarak astsubay olduk ama assubay olarak anılmaya devam ettik. Ama 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 1983 basımlı sözlüklere ‘astsubay’ olarak yansıdık. Gerekirse TDK’yı mahkemeye vereceğiz” dedi.  
‘1 Mayıs’ta alanlardayız’
Öte yandan  Zengin, “İlk kez alanlara çıkacağız. 1 Mayıs’ta İstanbul’da olacağız. Şimdilik bin 500 üyemiz var ama 97 bin astsubay, 80 bin uzman arkadaşımız TSK’da görev yapıyor” ifadelerini kullandı.

 
 
 

TEMAD: Astsolist deniliyor mu?

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’nin (TEMAD) kurumsal olarak TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak ‘t’ harfinin kaldırılmasını istedikleri öğrenildi. Derneğin, 1983 öncesinde kullanılan “assubay” veya Atatürk’ün ilk belirlediği gibi “asubay” olmasını önerdiği belirlendi. TEMAD Başkan yardımcısı Sami Başkaya, “T harfi aslında bir dayatma ifadesi. İlk ismimiz asubay. Yıllar içinde değişmiş ve astsubaya kadar gelmiş. T harfi psikolojik baskı için kullanılıyor. Yani altta olduğumuz mesajı veriliyor. Astteğmen ya da astsolist deniliyor mu? Hayır. Bu nedenle assubayı tercih ediyoruz. Ayrıca bizim tek sorunumuz ‘t’ harfinin kaldırılması değil. Pek çok sorunumuz içinde başarabilirsek iyi bir başlangıç olacaktır” dedi. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25