• BIST 9454.9
  • Altın 2499.643
  • Dolar 32.5852
  • Euro 34.7859
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Azeri Doğalgaz hattı Erzurum'dan da geçecek..

Azeri Doğalgaz hattı Erzurum'dan  da geçecek..
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın temeli Kars'ta düzenlenen törenle atıldı.

AZERİ doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) geçen hafta atılan ortaklık imzasının ardından dün de Kars'ta temel atma töreni düzenlendi. Tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili’nin katımıyla gerçekleşti. Proje Türkiye’yi hem tarihi dost ve kardeşi olan Azerbaycan’la hem de uzun yıllardır yüzünü çevirdiği Avrupa’yla bir kez daha bağlayacak. Katılımcı ülkeler arasında sadece enerji alanında değil ekonominin her alanında ticaret hacmi daha da artacak. TANAP aynı zamanda katılımcı ülkeler ve şirketler açısından da kaybedeni olmayan bir proje özelliği taşıyor. 

ALTERNATİFİ YOK

BP’nin yüzde 12’lik bir pay satın alma kararıyla birlikte proje Avrupa Birliği’ne de mal olmuş oldu. Türkiye'de yapılan en büyük boru hattı projesi olarak tarihe geçecek TANAP, Türkiye'yi enerji haritasında kilit bir role taşıyacak. 
TANAP'ın özgün bir proje olduğunun altını çizen Erdoğan, "TANAP tüm projelerin içinde güzergahı ve hedefleriyle ayrı bir öneme sahip. Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi değildir. Bu projeye alternatif başka bir proje yoktur" dedi.

Avrupa Hazar bağı

Erdoğan, "Güney Gazı Koridoru" hayata geçirildiğinde Avrupa ile Hazar arasında güçlü bir bağ oluşturulacağını belirterek "Bu projeye tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var" diye konuştu.

Dağıtım merkezi

Irak ve Suriye normale dönünce Ceyhan'ın kapasitesinin artacağına işaret eden Cumhurbaşkanı, hedeflerinin Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi haline getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Irak-Türkmenistan bağlanabilir

TANAP ve Şahdeniz ortaklığıyla Türkiye böylece sadece transit ülke rolünün dışında, enerji proje zincirinin her halkasında yer alarak Avrupa enerji haritasında çok farklı rol üstlenmiş olacak. Bu durum Türkiye'yi aynı zamanda Avrupa enerji güvenliği açısından da kilit ülke konumuna yükseltecek. 2026 yılında Azerbaycan'ın yanı sıra Türkmenistan, Irak gibi ülkelerden gelecek enerji kaynaklarının da Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması söz konusu olacak.

10 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Projenin topyam yatırım miktarının 10 milyar doları bulması bekleniyor. Şu anda toplam doğalgaz ithalatında yüzde 9 olan Azerbaycan'ın payı TANAP'ın ilk aşamasının sonuçlanmasıyla yüzde 15'e çıkacak. Geçen hafta Türkiye’nin yüzde 30, Azerbaycan’ın yüzde 58 ortak olduğu TANAP’a İngiliz petrol devi BP de yüzde 12 hisseyle katıldı. 

DÜNYANIN GÖZÜ KARS'TAYDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (ortada), Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (solda) ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili (sağda), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) temel atma törenine katıldı.

HÜRMET-İMAN VAR

Törende konuşan Aliyev ise, Türkiye ile daha çok başarılı işlere imza atmak istediklerini ifade ederken "Çünkü aramızda hürmet ve iman var, inaşallah 3 yıl sonra açılışını da beraber yaparız" dedi.

31 MİLYARA ÇIKACAK

Türkiye’ye ilk gaz akışı 2018’de yıllık 16 milyar metreküple başlaması planlanıyor. Daha sonra kademeli olarak 24 milyar ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. 

15 BİN KiŞiYE İSTİHDAM İMKANI

- TANAP için ilk imzalar Haziran 2012'de atıldı. 
- Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı. 
- Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesi. 
- Hattının uzunluğu bin 850 kilometre. 
- 20 ilden geçecek. 
- 1.3 milyon ton çelik boru kullanılacak. 
- 15 bini aşkın kişiye istihdam sağlayacak. 
- İlk gaz akışı 2018'de. 
- Türkiye'de yapılan en büyük boru hattı projesi. 
- Yıllık kapasitesinin 2026'da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

Çelikçiler yaşadı

Projenin 1.800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı. Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi'nin bulunduğu 6 yerli üretici firma, toplam kapsamın yüzde 80'ini alırken, kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasına verildi.

2 yerden çıkacak

TANAP, 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıdaki tesislerden oluşuyor:
- 7 kompresör istasyonu,
- 4 ölçüm istasyonu,
- 11 pig istasyonu,
- 49 adet blok vana istasyonu
- Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 gaz çıkış istasyonu.

Protokolde kriz yaşandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Haydar Aliyev Anadolu Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ile yapımı tamamlanan MEB yatırımlarının toplu açılış törenine katıldı. Konuşmasına başlarken protokol hatasını düzeltmek istediğini belirten Erdoğan, "Azerbaycan Milli Marşı'nı birlikte dinleyelim ondan sonra konuşmaya başlayacağım" dedi.

Kimse tehdit altında değil

MARŞIN çalınmasının ardından konuşan Erdoğan, şunları kaydetti: "Türkiye'nin Kürt sorunu yoktur. Türkiye'de her kesimden insan gibi, Kürt kardeşlerimizin de sorunları vardır. Biz geçtiğimiz 12 yılda Kürt kardeşlerimizle birlikte ülkemizde yaşayan ne kadar kesim varsa sorunlarına çözüm olmaya gayret ettik. Bugün artık kimse kökeni inancı fikri zikri yüzünden tehdit altında değildir."

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25