• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Erzurum 3 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

BELARUS BÜYÜKELÇİSİ SAVINYKH ETSO’YU ZİYARET ETTİ

BELARUS BÜYÜKELÇİSİ SAVINYKH ETSO’YU ZİYARET ETTİ
ETSO'yu ziyaret eden Belarus Büyükelçisi Andrei Savınykh, Türkiye ile ülkesi arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, Erzurum’un ve bölgenin önemi bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve incelemeler yapmak üzere Erzurum’a gelen Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savınykh, beraberinde Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Belarus İş Konseyi üyesi Halil İbrahim Dursunoğlu ile ETSO’yu da ziyaret ederek, Meclis Başkanı Saim Özakalın, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Demir, yönetim kurulu üyeleri ve ihracatçı firmaların temsilcileriyle görüştü.

ETSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleşen görüşmede, Büyükelçi Savınykh’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Meclis Başkanı Saim Özakalın, Belarus’un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu ve bunun iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bir nişanesi sayılacağını belirterek, Türkiye ve Belarus arasındaki işbirliğinin artırılmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Belarus ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan iki önemli kapı konumunda olduğunu kaydeden Özakalın, Belarus’un, Türk özel sektörü tarafından yeterince tanınmadığını ifade ederek, Erzurum iş dünyası olarak iki ülkenin özel sektörleri arasındaki işbirliğini artırmak için taşın altına elini sokmaya hazır olduklarını vurguladı.

Türk ürünlerinin Belarus’a doğrudan ihracatının yanı sıra, Rusya ve AB ülkeleri üzerinden de girmesi nedeniyle ikili ticaret hacmimizin bilinenin üzerinde olduğu anlatan Özakalın, 2015 yılı itibarıyla Türk inşaat şirketleri tarafından Belarus’ta toplam tutarı 918 milyon ABD doları olan 46 proje üstlenildiğinin altını çizdi. Bunun daha üst seviyelere çıkması gerektiğini söyleyen Başkan Özakalın, ileri bir tarihte Belarus ve çevresindeki ülkelerdeki yatırım ve iş imkanlarını görmek amacıyla bir iş gezisi düzenlemeyi de planladıklarını sözlerine ekledi.

Ziyarette daha sonra, gördüğü yakın ilgiden dolayı ETSO yöneticilerine teşekkür eden Büyükelçi Savınykh ise, Erzurum’da bulunmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Türkiye ile Belarus arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün arttığını anlatan Büyükelçi Savınykh, politik anlamda bir fark olmayan iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha hızlı geliştiğini vurguladı. Geçtiğimiz yıl her iki ülke Cumhurbaşkanının 3 kez bir araya geldiğini hatırlatan Büyükelçi Savınykh, bu görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari atılımların stratejik ortaklık çerçevesinde yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Büyükelçi Savınykh konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Büyük hedefleri gerçekleştirmenin iki yolu var. Bunlardan birincisi bu bölgede her iki ülkenin hedeflerine hizmet edecek ortak projeler yürütebiliriz. İkinci olarak; ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeyi, özellikle Avrupa’yla ticaret yapmak isteyen Türk firmalara Belarus’ta bu imkanı vermek suretiyle sağlayabiliriz. Yani Türk firmalar Belarus’a gelerek çok rahatlıkla iş yapabilirler. Çünkü; Dünya Bankası raporuna göre; Belarus iş yapma kolaylığı açısından 2007 yılında 123’ncü sıradayken 2015 yılında 44, 2016 yılında ise 32’nci sıraya yükseldi. 2020 hedefimiz ise 30’uncu sıraya yükselmek… Belarus’ta üretilen bir ürün kolaylıkla toplam 200 milyon nüfusun yaşadığı ülkelerin pazarlarına ulaşabilir. Bunun için hem Türkiye’nin hem de Belarus’un menfaatine hizmet edecek işbirliklerini artırmanın yollarını bulmalıyız”

Büyükelçi Savınykh ayrıca, Belarus ile Erzurum arasındaki ticari ilişkileri bu yıl kış aylarında ilk turist kafilesini getirerek başlatacaklarını dile getirdi. Görüşmede daha sonra Büyükelçi Savınykh, ülkesinin ticari ve ekonomik potansiyelini anlattığı bir sunum yaptı. Büyükelçi Savınykh daha sonra kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Görüşmenin sonunda ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ziyaretin anısına Büyükelçi Savınykh’ye Çifte Minareli Medrese figürünün işlendiği kristal bir plaket verdi ve gümüş işlemeli Oltu taşı tespih hediye etti. Büyükelçi Savınykh’de Başkan Özakalın’a, Belarus’a özgü keten bir masa örtüsü ve ülkede koruma altındaki bizon türünün mini ahşap heykelini hediye etti. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25