• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • Erzurum 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

“Bu coğrafya ahilerin varlığıyla Türk yurdu oldu”

“Bu coğrafya ahilerin varlığıyla Türk yurdu oldu”
Erzurum’da Ahilik Haftası kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibinin canlandırdığı ‘şed kuşanma’ töreni ilgiyle izlendi.

Ahiliğin İslam ahlakı olduğunu belirten Vali Dr. Ahmet Altıparmak, “Bu coğrafya ahilerin varlığıyla Türk yurdu, toprağı olmuştur” dedi.

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (ESOB) organize ettiği kutlama törenleri Yakutiye Kent Meydanı’nda düzenlendi. Mehter Takımı’nın konseriyle başlayan törenlere Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan ESOB Başkanı Rasim Fırat, ahiliğin; sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik ile doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımı olduğunu belirtti.

“Türkler dışında hiçbir ulusta yoktur”

Ahiliğin Türkler dışında hiçbir ulusta olmadığını dile getiren Başkan Fırat, “Ahilik ocağının Türkçedeki karşılığı mertlik, yiğitlik, eli açıklık demek olan fütüvvet anlayışının bir tezahürüdür. Fütüvet sahibi olmanın da 9 basamağı vardır. Olgun ve mükemmel insan olmak için de bu basamaklardan geçmek gerekir. Ahiliğin belirgin niteliği Ahi adıyla anılan kişinin sanat, ticaret ya da bir meslek koluyla uğraşmakta bulunmasıdır. Bununla birlikte Ahi sanat ve meslek yollarını öğrenirken, ahilik geleneğine göre fütüvetcilerin bildiği kuralları ve ahlaki nitelikleri de öğreniyordu” dedi.

“Geleceğe taşımak istiyoruz”

Başkan Fırat, ahilik geleneğinin Erzurum’da geleceğe taşınması için çaba harcadıklarını ifade ederken, şunları söyledi. “Bu kültür ve geleneği geleceğe taşımak için elimizden geleni yapacağımızın bilinmesini istiyorum. Geçmişteki ahilik kurumu görevini üstlenen bugünkü konumda Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”

Vali Altıparmak: Okullarda bunun eğitimi verilmeli

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise konuşmasında ilk olarak atılımın az olmasına sitem etti. Vali Altıparmak, “Maalesef iyiliğin, güzelliğin, doğruluğun, dürüstlüğün talibi çok olmuyor. Bugün burada az insan sayısı gibi. Hâlbuki bugün esnaf bayramı, bugün buranın esnaf kardeşlerimizle kaynıyor olması lazımdı. Burada Ahiliği konuşuyorsak esnaf burada varlığıyla kendini göstermesi lazımdı” dedi.

Ahilik Haftası’nın şehrin önemli günlerinden biri olduğunu kaydeden Vali Altıparmak şunları söyledi.

“Nasıl kurtuluş, kongre günüyse, nasıl Cumhuriyet Bayramı ise Ahilik de bizim manevi boyutumuzu ön plana çıkaran adaletimizi, dürüstlüğümüzü, hakkaniyetimizi dünya milletleri arasında ön plana çıkaran bir anlayıştır. Organizasyon için teşekkür ediyorum.”

“Kırşehir’de yeşerdi, Kayseri’de büyüdü”

Bu coğrafyanın ahilerin varlığıyla Türk yurdu ve toprağı olduğunu vurgulayan Vali Altıparmak, şöyle devam etti. “Kırşehir’de yeşermiş, Kayseri’de büyümüş ama nihayetiyle Erzurum’da, Adana’da, Antalya’da her yerde ahilerin bizatihi denetimiyle esnaf şekillenmiş, teşkilatlanmış, dürüstlüğü bu topluma yaymıştır. Ahilikte cimrilik kapısını kapatın, lütuf, cömertlik kapısını açın diyor. Kahır ve zulüm kapasını kapatın, mülayemet kapısını açın diyor. Hırs kapısını kapatın, kanaat ve rıza kapısını açın diyor. Tokluk ve lezzet kapısını bağlayın riyazet kapısını açın. Herze ve hezeyan kapısını bağlayın, marifet kapısını açın. Yalan kapısını bağlayın, doğruluk kapısını açın. Gördüğünüz gibi İslam ahlakının bizatihi kendisi. Ayeti kerime de ne buyuruluyor, ‘Öncelikle işini sağlam yapanı, güzel yapanı ve başkasına yardım edeni Allah sever’ diyor. Şu düstur bile bizim için fevkalade önemli, fevkalade yeterlidir. Eğer ki işimizi sağlam yaparsak, güzel yaparsak ve başkasına yardım edersek zaten istenilen kriterleri taşıyoruz demektir. Bugün maalesef yüzde 99’u Müslüman olan bir toplumda, esnaf-sanatkâr anlamında ‘yüzde 100 bu emindir, malı kalitelidir, kalitesizse fiyatını ona göre söyler ve karşısındakine tam fiyatını söyler’ gibi bir anlayışı yerleştirmemiz gerekirken yerleştiremiyoruz, zorluk çekiyoruz. Bunun da özellikle okullarda bu eğitimin başlaması lazım ki, değerler eğitimiyle beraber bu anlayışın yerleşmesi lazım”

Şed kuşanma törenini canlandırdılar

Konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibi, ‘şed kuşanma’ törenini yani bir kalfanın ustalığa geçişini canlandırdı. Protokol ve vatandaşların ilgiyle izlediği gösterinin ardından ESOB tarafından yılın ‘Ahi Baba’sı seçilen 82 yaşındaki İbrahim Tunç’a kaftanı giydirildi. Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve ESOB Başkanı Rasim Fırat’ın plaket vermesinden sonra Ahilik Haftası nedeniyle ilk ve ortaokullarda düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

ERFOD sergisi büyük ilgi gördü

Kutlamalar kapsamında Erzurum Fotoğraf Sanatı Derneği üyelerinin hazırladığı ‘esnaf ve sanatkâr’ fotoğrafları sergisi de vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Kent meydanındaki sergiyi ilgiyle gezen vatandaşlar yok olmaya yüz tutan mesleklerin son icracılarını yakından tanıma fırsatı buldu. Kutlamak vatandaşlara ahilik pilavı ikram edilmesiyle sona erdi. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25