• BIST 9533.7
  • Altın 2486.238
  • Dolar 32.5001
  • Euro 34.7985
  • Erzurum 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?

Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Milyonlarca emekli bekliyor. Emekliler bu yıl da Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi 1000’er lira bayram ikramiyesi alacak. Bu yılki ödemeler mayıs ve ağustosta yapılacak. İkramiyeden yeni emekliler de yararlanabilecek.

SGK ikramiyeye ilişkin detayları internet sitesinden açıkladı.

Emeklilerin bayram ikramiyesi için geri sayım başladı. Önümüzdeki hafta ramazanbaşlıyor, 4 Haziran ise bayram. Hükümet, 30 Nisan 2018’de emeklilere, dul ve yetimlerine her yıl iki dini bayram öncesi 1000’er lira ikramiye verilmesini kararlaştırmıştı. Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran tarihlerinde. 3 Haziran arefe günü. 1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle emeklilere 1000 liralık bayram ikramiyesinin mayıs sonuna kadar ödenmesi bekleniyor.

YENİ BAŞVURAN DA ALACAK
 
Emeklilerin hesabına 1000 lira tutarındaki ödemelerin SSKBağkur ve memur dahil 12.5 milyon emekliye farklı günlerde yatması bekleniyor. Büyük ihtimalle bu ödemeler 27-31 Mayıs arasında hesaba yatırılacak. Geçen yıl 7 ve 8 Haziran olmak üzere 2 günde ödeme yapılmıştı. Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanabilecek.
 
MAAŞLAR NE ZAMAN?
 
Emekliye bayramdan önce sadece ikramiye değil maaş da ödenecek. Memur emeklisi maaşını 1-5 Haziran’da alıyor. Ancak SSK ve Bağkur emeklisi maaşını emeklilik kartındaki numarasına göre 17-28 Mayıs arasında çekecek. Dolayısıyla SSK ve Bağkur emeklisi bayrama maaşlarını çekmiş olarak girecek. Memur emeklisine de 31 Mayıs’a kadar ödeme yapılması bekleniyor.
 
HACZEDİLEMİYOR
 
Emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor. Bayram ikramiyesi için de aynı durum geçerli olacak. Emeklilere yılda iki kere 1000 TL bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı kanunun ek 18’inci maddesinde, ‘Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor.
 
İKİNCİSİ AĞUSTOSTA
 
Ağustos da emekliler için yine ikramiye ayı olacak. Kurban Bayramı 11-14 Ağustos’ta kutlanacak. Arefe günü de 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. İkramiyenin de bu tarihten önce, 5-9 Ağustos’ta ödenmesi bekleniyor. Yine bu tarihe kadar emekli olanlar da 1000 liralık ikramiyeden yararlanabilecek. İlk ikramiyeden sonra emekli aylığı bağlananlar, 2019’u 1000 lira ikramiye ile kapatacak. İkramiye ödemelerinin yapılacağı kesin tarih Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından duyurulacak.
 
SGK İNTERNET SİTESİNDE AÇIKLADI!
 
SGK bayram ikramiyesini ilşikin internet sitesinde yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: 
SGK'dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullükaylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir. Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehityakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivilvatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenir.
 
BAYRAM İKRAMİYESİ TUTARI NE KADARDIR?
 
Ramazan ve Kurban bayramlarından önce ödenecek bayram ikramiyesi tutarı 1.000'erTL'dir. Bayram ikramiyesi başvuru şartı olmaksızın gelir aylık almakta olduğunuz banka hesabınıza yatırılmaktadır.
 
BİRDEN FAZLA DOSYADAN GELİR VEYA AYLIK ALANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ
ÖDEMESİNDE HANGİ DOSYA ESAS ALINIR?
 
Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır.Örnek 1; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye
imkan veren dosya üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
Örnek 2; emekli aylığı ile birlikte %45 meslekte kazanma gücü kaybı oranı üzerinden sürekli iş göremezlik geliri alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren emekli aylığı dosyası üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesi varislerine ödenir.
 
DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?
Vefat eden sigortalılarımızdan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesihak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir.Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.
 
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALMAKTA OLANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ TUTARI NEKADARDIR?
 
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri al makta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir.
Örneğin; meslekte kazanma gucu kayıp oranı %25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara,1.000 TL'nin %25'i oranında yani 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. 
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25