• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Erzurum 5 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Erdal Güzel Yazdı..'Erzurumlu Yüzbaşı Murad Bey'

Erdal Güzel Yazdı..'Erzurumlu Yüzbaşı Murad Bey'
Er-Vak Başkanı Erdal Güzel'in kaleminden...'Erzurumlu Yüzbaşı Murad Bey'

                                     “BU BİR SAVAŞTIR.TABİİ Kİ ELİMİZ DE KOLUMUZ DA KOPACAK,PARÇALANACAK.ÖNEMLİ OLAN BU TOPRAKLARIN BİZDEN BİZİM DE BU TOPRAKLARDAN KOPMAMAMIZ. HERKES CANINI VERMİŞ BU TOPRAKLARA, BİZ BİR KOLUMUZU VERMİŞİZ ÇOK MU?”

 

                                                                                                      ERZURUMLU YÜZBAŞI MURAD BEY

 

Askeri ve iktisadi açıdan önemli bir konumda  olan  Erzurum  bu özelliğinden dolayı tarihin değişik devirlerinde saldırılara ve işgallere uğramıştır.

 Doğunun serhat beldesi olan  Erzurum ,Osmanlı döneminde Ruslar tarafından devamlı tehdit altında kalmış ve  neticede Ruslar şehri üç defa istila etmişlerdir.

  Deveboynu Geçidi ve Gürcü Boğazı’nı kullanarak Erzurum’u kuşatmaya gelen Rus birlikleri ile Osmanlı birlikleri arasında geçen savaşlarda  çok kanlı mücadeleler yaşanmıştır.

Osmanlının güç kaybına uğradığı bu dönemlerde Mehmetçik her türlü güç şartlara ve imkansızlıklara rağmen kanının son damlasına kadar savaşmış Aziziye Tabyaları’nda ve  Kargapazarı Dağları’nda kahramanlık destanları yazmıştır

 İşte bu destanlardan birinin kahramanı Karagapazarı’nda ki savaşta şehit olan Erzurumlu Yüzbaşı Murad Beydir.

Tam donanımlı Rus birlikleri ile yapılan savaşta yiğitçe çarpışan Yzb.Murad Bey, sol koluna isabet eden şarapnel parçası ile ciddi bir şekilde yaralanmasına rağmen mücadelesinden asla vaz geçmemiş emrindeki askerlerine güç ve moral vermekten geri kalmamıştır.

Bu kahraman Türk subayı kolunu tutan bir et parçasına aldırmadan çarpışırken  etrafında bulunan askerler gördükleri  bu manzara karşısında dehşete kapılmışlardır.

Askerin bu vaziyetini gören Murad Bey, hiçbir şey olmamış gibi  Mehmetçiklere dönerek “BU BİR SAVAŞTIR.TABİİ Kİ ELİMİZ DE KOLUMUZ DA KOPACAK,PARÇALANACAK.ÖNEMLİ OLAN BU TOPRAKLARIN BİZDEN BİZİM DE BU TOPRAKLARDAN KOPMAMAMIZ. HERKES CANINI VERMİŞ BU TOPRAKLARA,BİZ BİR KOLUMUZU VERMİŞİZ ÇOK MU?” diyerek onlara güç ve moral vermiştir.

Bu konuşmanın ardından Murat Bey ,askerlerden birinin kolunu tutan et parçasını kesmesini ister ama hiçbir askerin yüreği buna yetmez.

 

Bu işi kendisinin yapması gerektiğini  anlayan Murad Bey, yanı başında bulunan Durak Çavuş’a kolunun üst tarafını bir bez parçasıyla sıkmasını söyler.

Durak Çavuş söyleneni yapar yapmaz Yzb. Murad Bey , belinden çıkardığı hançeri ile kolunu tutan et parçasını “Allah” diyerek keser.

Olup biteni şaşkınlıkla izleyen  askerler,Murad Bey’in” Kendinize gelin! Ne oluyor size, gören de diyecek ki, bunlar hiç  bir şey görmemişler. Bunlar olacak şeyler. Allah’a  çok şükür sağ kolum yerinde ya!” sözleri ile irkilirler.

Murat Bey,  soğukkanlı bir şekilde Durak Çavuş’a kendisini  korunaklı  bir yere götürmelerini ve  askerin geri çekilmesini söyler.

Murat Bey’in tek başına düşmanı oyalayarak  kendilerine zaman kazandırmak istediğini anlayan Mehmetçikler, bu karara itiraz etseler de komutanlarının “Ben size neyi emrediyorsam siz onu yapın! Yoksa hepimizi öldürecekler. burada beklemenin bir anlamı yok!” direktifi ile geri çekilirler.

Tek başına düşmana mermi yağdıran Murat Bey, vücudu kurşunlarla delik deşik edilmiş ve gözlerine süngü sokulmuş halde şehit olur.

İyi bir savunma yaparak düşmanı püskürten Türk birlikleri geri döndüklerinde,komutanlarını başı sağ yanına düşmüş ,vücudu mermilerle delik deşik edilmiş, gözlerine süngü sokulmuş, bir halde bulurlar ve  göz yaşlarına boğulurlar.

Yzb.Murad Bey ve onun gibi  toprağı vatan yapan aziz şehitlerimiz bu gün kanları ile suladıkları 3000 m yüksekteki Kargapazarı Dağları’nın bağrında yatmaktadırlar. Ruhları şad olsun.

 

Kaynakça.Canım Rıdvan,Tarihin Nabzını Tutan Şehir Erzurum, Erzurum,2011

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25