• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • Erzurum 1 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Erzurum, 2026 Dünya Kış Olimpiyatlarına aday gösterilmedi

Erzurum, 2026 Dünya Kış Olimpiyatlarına aday gösterilmedi
Türkiye’nin Erzurum ile aday adayı olduğu 2026 Kış Olimpiyatları’nda tam bir rezalet yaşandı.
Haber Onur SAĞSÖZ
Türkiye’nin Erzurum ile aday adayı olduğu 2026 Kış Olimpiyatları’nda tam bir rezalet yaşandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), karar için Arjantin’e davet ettiği Türk heyetini beklemeden basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’nin elendiğini açıkladı.
 
Türkiye ev sahipliği yapmak istediği Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan (Euro 2024) sonra 2026 Kış Olimpiyatları aday adaylığından da elendi. 2011 Kış Oyunlarından bu yana ulusal ve uluslararası bir çok önemli organizasyona ev sahipliği yapan Erzurum ile bu yarışa katılan Türkiye, Kanada’dan Calgary, Avusturya’dan Graz, İsveç’ten Stockholm, İsviçre’den Sion, Japonya’dan Sapporo cd İtalya’dan Cortina d’Ampezzo, Milano ve Torino kentleri ile yarışa girmişti.
 
AVUSTURYA, İSVİÇRE VE JAPONYA ÇEKİLMİŞTİ
 
Son bir yıl içinde ülkelerin aday şehirlerinde yaptırdıkları kamuoyu yoklamalarında halkın ‘ekonomik külfet’ gerekçesiyle kabul etmediği olimpiyatlardan Avusturya ve İsviçre çekilmişti. Son olarak da Sapporo kentiyle olimpiyat yarışına katılan Japonya, yaklaşık bir ay önce yaşanan depremden sonra yarışta olmayacağını duyurmuştu.
 
HALKIN DESTEĞİNE RAĞMEN…
 
Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Uluslararası Olimpiyat Komites (IOC), bağımsız bir şirkete yaptırdığı kamuoyu yoklamasında Türkiye’de halk desteğinin yüzde 99’u bulduğunu açıklamış, ayrıca Kanada’nın yapacağı kamuoyu yoklamasında halkın olimpiyatlar için ret oyu vereceğini öne sürmüştü. 
HAVA BİR AN DA DEĞİŞTİ!
Türkiye için olumlu bir hava eserken, 5 – 9 Ekim tarihleri arasında Arjantin’de toplanacağını açıklayan IOC, Türk heyetini de ülkeye davet etti ve heyetin uçuş planlarını bile hazırladı. Spor Genel Müdür Yardımcısı Veli Ozan Çakır, Türkiye Milli Olimpiyat Yönetim Kurulu Üyesi Perviz Aran, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin ve Buz Paneti Federasyonu eski Başkanı Dilek Okuyucu’dan oluşan Türk heyeti 4 Ekim’de saat 09.40 uçağıyla Arjantin’e hareket etti.
 
UÇAKTAYKEN KARAR AÇIKLADILAR
 
Yaklaşık 20 saat süren yolculuğun henüz yarısı tamamlanmamışken acilen toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Türk heyetini beklemeden düzenlediği basın toplantısında komik gerekçeler ileri sürerek, Türkiye’nin elendiğini açıkladı. Dünyanın en büyük projelerinden biri olan İstanbul’daki 3’üncü havalimanı projesini hiçe sayarak Türkiye’de ulaşım ve havalimanı yetersizliğini öne süren IOC, ülkede enerji sıkıntısı olduğunu ve Erzurum’un organizasyon tecrübesi bulunmadığını açıkladı. Bununla birlikte Suriye’de yaşanan olayları bile gerekçe gösteren ve güvenlik riski olabileceğini işaret eden IOC’nin bu kararı skandal ve terbiyesizlik olarak değerlendirildi.
 
UĞUR ERDENER MÜDAHALE ETTİ Mİ?
 
Bu arada Uluslararası Olimpiyat Komitesinin Türk yönetim kurulu üyesi olan ve aynı zamanda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Uğur Erdener’in böyle bir skandala sessiz kalıp kalmadığı merak konusu oldu. Türk heyeti henüz yoldayken büyük saygısızlık yapan IOC’nin basın toplantısı düzenlemesine müdahale edip etmediği bilinmeyen Erdener hakkında da yabancı medyada “destek vermedi” yorumları yapıldı.
 
ERDENER’DEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
 
IOC kararının açıklanmasından sonra www.insidethegames.biz adlı sitede yer alan haberde IOC İcra Kurulu üyesi Uğur Erdener'in süreç içinde birçok fırsatı geri çevirdiği ve Türkiye’nin, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin desteğinden de zarar gördüğü yazıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam destek verdiği bu süreçte TMOK Başkanı Uğur Erdener’in bu tavrı merak konusu oldu. Yabancı medyanın iddiaları karşısında cevap vermesi beklenen Uğur Erdener ile birlikte TMOK ekibinin en başından beri olimpiyat yarışına inanmadığı ve baltaladıkları iddia edildi. 
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25