• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Erzurum AFAD Okullarda Deprem Eğitimi ve Tatbikatları Yapıyor

Erzurum AFAD Okullarda Deprem Eğitimi ve Tatbikatları Yapıyor
Ülkemiz ve özellikle bölgemizde ki deprem yoğunluğu, deprem aktivitesi düşünüldüğünde deprem öncesi, sırası ve deprem sonrası yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler büyük önem kazanıyor.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarda Erzurum’da birçok ilk ve orta dereceli okul ile  kamu kurum ve kuruluşlarında Afet öncesi ,sırası ve sonrasında alınacak tedbirler ile  ilk yardım konularında eğitimler veriliyor.

1 - 7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri çerçevesinde  başlatılan ve bugüne kadar devam eden çalışmalarda  27 ilk ve orta dereceli okulda 19492 öğrenci ve 658 eğitmene deprem öncesi, sırası  ve sonrası alınacak tedbirler konusunda eğitim verilirken ,yine aynı süre içerisinde  11 kamu kurum ve kuruluşunda  görevli 663 personele ilk yardım ve deprem konularında eğitimler verildi.

Okullarda yürütülen çalışmalarda Erzurum AFAD’a bağlı personeller tarafından sınıflarda öğrencilere deprem konusunda bilgiler verilerek ,deprem sırasında sınıflarında  yapmaları gereken hareketler uygulamalı olarak gösterilip, binaları tahliyeleri konusunda tatbikatlar yapılıyor .Süre tutularak yapılan bu tahliye işleminde öğrenci ve idarecilere  ekipler tarafından çıkışlarda kullanacakları bölümler toplanma yerleri kapsamlı bir şekilde gösteriliyor. Öğrenci ve idarecilere ayrıca deprem ve diğer afetler konusunda bilgilerin yer aldığı broşürlerde dağıtılıyor.

Okullarda yapılan bu çalışmaların yanı sıra Erzurum’da bulunan birçok kamu kurum ve kuruluşunda da Erzurum AFAD’ a bağlı ekipler tarafından kurumların mevcut talepleri doğultusunda çığ eğitimleri, dağcılık eğitimi, doğal afetler, temel afet bilinci ,ilk yardım yangın ve KBRN gibi bir çok konuda gerekli eğitimler verilerek tatbikatlar yapılıp, çalışanların yaşanacak olaylar karşısında doğru adım atabilmesi temel can ve mal kaybının en aza indirmesi konusuna yardımcı olunuyor.

Verilen bu eğitimler ve yapılan  tatbikatlarla  öncelikli olarak çocuklarımızda deprem bilincini oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen İl  Afet ve Acil Durum Müdürü Selahattin Karslı ” 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla okullarımızda  başlattığımız eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Belki ilk etapta bu sayı çok az görülse de okullarda yaptığımız bu çalışmaları öğrencilerimizin sınav ve diğer aktivitelerini dikkate alarak gerçekleştirmek zorundayız. Mevcut personelimizin diğer çalışmalarda da görev  aldığını düşündüğümüzde geçen yıllara oranla daha çok öğrenci ve eğitmene temel afet bilinci konusunda ulaşmış bulunuyoruz. Amacımız basit birkaç teknik ile tüm çocuklarımıza en azından özellikle  deprem anında ve sonrasında hayatta kalabilme ,hayatı idame ettirebilme konusunda yardımcı olabilmek. Tüm çocuklarımıza elimizdeki imkanlar doğrultusunda bu teknikleri göstermeyi amaçlıyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğümüz’den mevcut ortak çalışmalarını artırarak destek sağlamalarını , okullarımızın bizlere ulaşmasını bekliyoruz. Bu çalışmalarımıza ilgili kurumlar desteğini ne kadar artırırlarsa bizimde aynı oranda daha çok kişiye ulaşma imkanımızın artacağına inanıyorum.  Arkadaşlarımız burada yaptığı çalışmalarla sadece çocuklarımıza eğitim vermiyor, kurumlara bir afet durumunda doğru adımları atabilmesi yönünde eksiklerini görebilmelerini sağlama konusunda tamamlayıcı unsur olmaya çalışıyorlar” diye konuştu.Kurumların bir afet durumunda doğru adımları atabilmesi, temelde can ve mal kaybını engelleyerek iş sürekliliğini sağlayabilmesi için planlama çalışmalarına gereksinim vardır. 
Önceden yapılacak planlama ve hazırlık çalışmaları afetten en az zararla çıkılmasına yardımcı olmaktadır. 
İşyerlerinin bu tür durumlara hazırlıklı olmasını gerektiren noktalar çeşitli yasal düzenlemelere de tabidir. 
İşyerleri, hem hukuksal sorumluluklarını yerine getirmek hem de kendi işletmelerinin devamlılığını sağlamak için gereken önlemleri almakla yükümlüdür. 
Afet ve Acil Durum Planlama Eğitimi, kurumlar için afet veya acil durumlara yönelik analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerini kapsayan bilgileri içermektedir. 
Planlamanın sekiz ana adımı paylaşılarak katılımcılara afet ve acil durumlarda yapılacak çalışmalar aktarılmaktadır. Eğitim programı okullar, sağlık kuruluşları ve işyerleri için hazırlanan üç versiyon ile yaygınlaştırılmaktadır.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25