• BIST 9645.02
  • Altın 2407.854
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7782
  • Erzurum 15 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

ERZURUM BEAH ORTOPEDİ KLİNİĞİ BİR İLKE İMZA ATTI..

ERZURUM BEAH ORTOPEDİ KLİNİĞİ BİR İLKE İMZA ATTI..
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi kliniği doktorları Op.Dr.Recep Dinçer ve ortopedi el cerrahisi uzmanı Op.Dr.İ.Avşin Öztürk ile bir ilke imza attı.

11 yaşındaki Birhat Çelik’in kötü huylu tümörle kolda ve bacakta oluşan kısalığı gidererek sağlığına kavuşmasını sağladılar.

Henüz 11 yaşında olan 4 çocuklu bir ailenin 3. çocuğu olan  ve Muşun Varto ilçesi Karaköy beldesinden Birhat Çelik’in rahatsızlığı 6 yaşında ailenin dikkatini çekmiş.Muş başta olmak üzere çeşitli hastanelere tedavisi için gidilmiş.Yapılan tetkik ve incelemelerinden sonra baba Kenan Çelik oğlunu Erzurum a Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesi ortopedi kliniğine getirmiş.

Burada Op.Dr.Recep Dinçer Birhat ın kontrol ve tetkiklerini yaptıktan sonra vücutta çeşitli noktalarda oluşan tümörlerden kaynaklı kol ve bacaklarda kısalma olduğunu tesbit etmiş.

Gerekli sağlık durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra aileye Birhat a yapılacak müdahale ve öncesi bekleme süreci anlatılıyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Op.Dr.Recep Dinçer; Herediter multipl egzositoz (HME) toplumda 1/50000 oranında görülmekte olan nadir bir hastalıktır. Otozomal dominant geçiş gösterir. Vücutta yaygın şekilde tüm ekstremitelerde kitle ve çıkıntıların oluşmasıyla fark edilir. Vücuttaki bu yaygın kitleler genel olarak iyi huylu tümörlerden oluşmaktadır. Fakat %10 oranında malign dediğimiz kötü huylu tümöre dönüşme ihtimali de vardır. Ön kolda oluşan egzositozlar genellikle dirsek çıkığına, kolda kısalığa ve deformiteye yol açar. Yine alt ekstremitede ekleme yakın bölgelerde büyük yumru şeklindeki kitleler ağrıya ve hareket kısıtlılığına yol açarak % 90 oranında günlük yaşam aktivitelerini engeller. Sıklıkla hayatın ilk on yılında görülür.

Birhat Çelik henüz 11 yaşında olan bir çocuk. 2 yıl önce kollarda ve bacaklarda ağrı ve hafif şişlik şikayetiyle tarafımca görülmüş olup herhangi bir hareket kısıtlılığı olmaması sebebiyle 6 ayda bir takip önerildi. Fakat 2 yıl aradan sonra kontrole geldiğinde  dizlerde fiziki olarak dışarıdan fark edilen şekilde şişliklerin olduğu , sol omuzda yumru şeklinde çıkıntı, sol önkolda kısalık ve deformitenin oluştuğu görüldü.  Damar ve sinir hasarı göz önünde bulundurularak El cerrahisi uzmanımız Op.Dr.İ.Avşin Öztürk ve Op.Dr. Tuncay Baran ile beraber ekip olarak  Birhat’ın ameliyatını gerçekleştirdik. Erzurum’da ve bu bölgede bir ilki başardık. Ön kol kemikleri dediğimiz kemiklerdeki eğriliği giderdik ve kısa olan diğer önkol kemiği keserek dışarıdan yerleştirdiğimiz fiksatörler ile uzatma uygulayacağız. Sağ bacaktaki şekil bozukluğuna yol açan tümörleri de çıkarttık. Ameliyat gayet güzel ve başarılı şekilde tamamlandı. Bundan sonraki 3 aylık süreçte kol kemiklerini uzatacağız ve şekil bozukluğunu gidereceğiz inşallah dedi..

Birhat Çelik’in babası Kenan çelik;rabbim başta doktorumuz sayın Recep Dinçer ve Afşin beyden razı olsun bana adeta gözümüzün önünde eriyip giden evladımı geri verdiler.Hastanede yattığımız süreçte gerek hastane yönetimi ve tüm servis çalışanlar bize kendi aileleri gibi yakınlık gösterdiler.Burda evvela psiklojik olarak kendimizi toparladık o yakınlıkla sonrasıda yapılan müdahalelerle ayrı bir mutluluk yaşadık emeği geçen ortopedi servisi doktor hemşire tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum dedi..

  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
      Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25