• BIST 9524.59
  • Altın 2523.397
  • Dolar 32.5629
  • Euro 34.6325
  • Erzurum 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Erzurum'da Tinerciler Tarihi Oltu Kilisesini Yaktılar

Erzurum'da Tinerciler Tarihi Oltu Kilisesini Yaktılar
Tinerciler tarihi Oltu kilisesini yaktılar.

Erzurum'un Oltu İlçesi'nde tinerci ve balicilerin yaktığı ateş sonucu Oltu Kilisesinde yangın çıktı. Mahalle sakinleri ve Erzurum Büyükşehir Oltu İtfaiye ekiplerinin anında müdahalesi sonucu Kilise tamamen yanmaktan kurtuldu. 
Bakımsız ve sahipsiz olan Oltu Rus Kilisesi son zamanlarda Tinerci ve Ballicilerin meskeni olmuş durumda. Hiçbir şekilde sahip çıkılmayan tarihi kilise tinercilerin attıkları sigara izmariti kilise içerisindeki eski yatağın tutuşması ile yangın çıktı. Yangını hemen fark eden mahalle sakinleri yangına itfaiye ekipleri ile birlikte müdahale ettiler.
Mahalle sakinleri, "Yangın gece çıksaydı kimse fark edemez kilise tamamen kül olurdu" dediler.
Kilisenin çatısında ise tinerci ve ballicilerin malzemelerine rastlandı. Yangında ise kilisenin iç duvarlarında hasar oluştu.


OLTU RUS KİLİSESİ

Oltu Aslanpaşa Mahallesi Bayram sokakta bulunan kilisenin üzerinde yapılış tarihini belirtecek herhangi bir yazı bulunmamaktadır. 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonraki yıllarda Ruslar tarafından yaptırılmıştır. Kilise 1532 m. boyutlarında, dikdörtgen bir alana oturtulmuştur. Batıdaki ana girişten başka güney ve kuzey cephelerin ortalarında da üçgen alınlıklı ve ileri taşıntılı tali girişler bulunmaktadır. Doğu cephede yer alan apsis, kademeli ve beş kenarlı olarak dışa yansıtılmıştır. Dört ayak tarafından desteklenen kiborion tarzındaki kubbenin her iki yanında bulunan dikdörtgen mekanlardan güneydeki bir kapı ile dışarıya açılır. Kuzeydeki dikdörtgen mekan ise kapalıdır. Kilisenin boyu eninden daha uzun olup, içerisi uzun bir haç şeklinde düzenlenmiştir. İç mekanın planı, üç nefli, haçvari bazilikal düzendedir. Düzgün kesme taşla inşa edilen kilisenin işçiliği dikkat çekmektedir.

 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25