• BIST 9433.25
  • Altın 2501.506
  • Dolar 32.5963
  • Euro 34.8063
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Erzurumlu Kaymakam Maltepe Belediyesinin Cemevi İbadethanedir Kararına Dava Açtı

Erzurumlu Kaymakam Maltepe Belediyesinin Cemevi İbadethanedir Kararına Dava Açtı
Kaymakam Necip Çakmak, Maltepe Belediyesi'nin 'Cemevleri ibadethanedir' kararını Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Cemevleri ibadethanedir" kararına rağmen İstanbul'da Maltepe İlçe Kaymakamı Necip Çakmak, cemevlerini ibadethane sayan Maltepe Belediye Meclis kararının iptali için Bölge İdaresi Mahkemesi'ne dava açtı.

BELEDİYENİN KARARINI DAVA ETTİ

Maltepe Belediyesi 3 Aralık 2014 günkü toplantısında CHP'li meclis üyeleri muharrem ve noel haftalarında belediye çalışanlarının mazeret izni kullanabilmelerinin yanında Maltepe'de bulunan cemevlerinin dini ibadethane olarak kabul edilmesi ile karar almıştı. Türkiye'de ilk kez Maltepe Belediyesi tarafından alınan cemevlerinin ibadethane sayılması yönündeki karar diğer CHP'li belediyeler tarafından da ilke kararı olarak kabul görmüş ve bütün CHP'li belediler aynı yönde belediye meclislerinde karar almışlardı.

"LAİKLİĞE AYKIRI İDDİASI"

Cemevlerinin ilçede ibadethane sayılması yönündeki Belediye Meclisi Kararını beğenmeyen Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak, kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açarken hazırladığı dava dilekçesinde ilginç gerekçeler sıraladı. Cemevlerinin ibadethane sayılmasını laiklik ilkesinin gereği olarak din duygularının devlet işlerine ve politikaya karıştırılması olarak değerlendiren Kaymakam Necip Çakmak, alınan kararın toplumda ciddi sıkıntılara yol açacağı, gelecekte sosyal hayatta telafisi mümkün olmayacak problemlere ve yarışmalara neden olacağı, huzur ve sükunet içerisinde yaşayan ilçe sakinleri arasında birlik ve beraberliği ortadan kaldıracağını öne sürdü.

"BELEDİYE YETKİSİZ"

Kaymakam Necip Çakmak, cemevlerinin ibadethane sayılması ile ilgili Maltepe Belediye Meclisi'nin karar alma yetkisi bulunmadığını, bu konuda yetkinin TBMM'de olduğunu savundu. Çakmak ayrıca, konuyla ilgisi olmamasına rağmen Anayasanın 2.maddesine atıfta bulunarak Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğunu anımsattı. Bu atıfla cemevlerini toplumda huzuru bozan, milli dayanışmayı ve adalet anlayışını zedeleyen bir kurum olarak gördüğünü beyan etmiş oldu.

KÖYLÜYE KÜFÜR, ÖĞRETMENE AZAR

Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak görev yaptığı yerlerde vatandaşlarla olan kavgaları ile ünlü bir yönetici. Kadirli Kaymakamlığı sırasında Çangaza Köylüleri ile tartışması nedeniyle köylüler tarafından savcılığa hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Çakmak, Maltepe'de gittiği bir okul ziyaretinde kravat takmayan öğretmen Mehmet Sarı'ya "berduş" diyerek hakaret etmiş, korumalarının öğretmeni tartaklamasına seyirci kalmış ve öğretmenin kendisine hakaret ettiği savıyla karakola şikâyette bulunarak öğretmen Sarı'yı dersten çıkartıp karakola çektirmişti. Kadirli'de köylerine tarımsal atıklardan enerji üreten fabrikanın kurulmasına karşı imza toplayan Çangaza köylüleri, imza dilekçesini vermek üzere gittiklerinde Çakmak'ın, dilekçeleri alıp yere atttığı, küfür ettiği basında yer almıştı. Bu olaydan sonra köylüler de kaymakam hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25