• BIST 9561.64
  • Altın 2472.344
  • Dolar 32.4655
  • Euro 34.5576
  • Erzurum 14 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C

ETSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI LÜTFÜ YÜCELİK; “KOBİ’LERİN DAHA ESNEK KREDİLERE İHTİYACI VAR”

ETSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI LÜTFÜ YÜCELİK; “KOBİ’LERİN DAHA ESNEK KREDİLERE İHTİYACI VAR”
ETSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI LÜTFÜ YÜCELİK; “KOBİ’LERİN DAHA ESNEK KREDİLERE İHTİYACI VAR”

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığıyla hayata geçirilen ‘KOBİ’lere Nefes Kredisi’nin, işletmelerin finansman sorununa çözüm olmasını umut ettiklerini belirterek, reel sektörün temelini oluşturan KOBİ’lerin daha esnek şartlarda verilen kredilere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, reel sektörün, finans sektörüyle birlikte hayata geçirdiği, ‘KOBİ’lere Nefes Kredisi’ ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasının desteklendiğini belirterek, kredinin, farklı nedenlerden dolayı finansman sıkıntısı çeken firmaların bu sıkıntılarını gidermek için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Firmaların yüzde 98’ini oluşturan, istihdamda yüzde 70, ihracatta ise yüzde 60 paya sahip olan KOBİ’lerin ülke ekonomisini ayakta tutan kesim olduğunu belirten Başkan Yücelik, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde ağır kış şartları altında mücadele veren firmaların bu tür desteklere daha fazla ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, “Bölgemizde daha çok ‘nefes’ kredilerine ihtiyacımız var. Aslında bu tür kredilerin, mevcut bankacılık sisteminin katı şartlarının dışında, daha esnek şartlarda kullandırılması, sıkıntı altındaki KOBİ’lerimiz için daha faydalı olacaktır. Ama inşallah bu kredi de bölgemizde kara kışta nefesi kesilen KOBİ’lerimize rahat bir nefes aldırır” dedi.

TEMİNAT SORUNU KGF İLE AŞILACAK

KOBİ’lerin bankalardaki mevcut kredi uygulamalarıyla yüzde 15 ile yüzde 18 arasında faizle kredi kullandığını ve faiz baskısı sebebiyle ayakta durmakta zorluk çektiğini kaydeden Başkan Yücelik şunları söyledi; “KOBİ tanımına giren ve daha küçük çaptaki işletmelere bu oranların çok daha altında kredi kullandırılması gerekiyordu. İşte reel sektörün finans sektörü ile kaynaklarını birleştirerek oluşturduğu bu ‘nefes’ kredisinin, birçok sektörde yavaşlayan çarkların yeniden eski gücüyle dönmesini sağlayacağını ümit ediyoruz. Daha önce KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. İşte burada da Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti devreye girecek ve KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine yüzde 85 kefalet sağlayacak.”

Piyasaların üzerindeki tedirginliği atması için reel sektörün çok daha güçlü ve moralli olması gerektiğini savunan Başkan Yücelik, “Ülkemiz üzerinde farklı şekillerde oynanan oyunları boşa çıkarmak için herkesin bilinçli ve duyarlı olması gerekiyor. İnşallah ‘Nefes Kredisi’ reel sektöre güç ve moral verecek. KOBİ’lere sağlanan bu desteklerle daha çok çalışıp daha çok üreteceğiz. Güç birliğiyle hem KOBİ’ler hem de ülkemiz kazanacak” diye konuştu.

Dövizdeki dalgalanmalara da değinen Başkan Yücelik ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz yerine Türk Lirası kullanılması yönündeki çağrısına destek verdiklerini belirterek, “Döviz spekülasyonu ile ekonomimize zarar vermek istiyorlar. Ülke olarak kendi para birimimize sahip çıkmalıyız. Vatandaşlarımızın duyarlılığı, hükümetimizin de alacağı tedbirlerle bu sıkıntıyı aşacağımıza inanıyorum” dedi.

KGF ŞUBE MÜDÜRÜ ÜVEZ; “2 AYDA 70 BİN KOBİ FAYDALANIR”

KGF Erzurum Şube Müdürü Suna Üvez de, ‘Nefes Kredisi’ ile KOBİ’lere aylık yüzde 0,83, yıllık yüzde 9,90 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlanacağını belirterek, ayrıca teminat yetersizliği sebebiyle kredi kullanamayan KOBİ’lerimizin yardımına da 25 yıldır olduğu gibi yine Kredi Garanti Fonu’nun yetişeceğini söyledi.

Nefes Kredisi” ile KOBİ’lere ilk aşamada 5 milyar lira kredi sağlanacağını vurgulayan Suna Üvez, “Krediler, KGF’nin vereceği yüzde 85 oranında hazine garantili kefalet ile kullandırılacağı için bankaların da risk primi düşmüş olacak. İlk 2 ayda 70 Bin KOBİ’nin bu kredi imkanından faydalanacağını düşünüyoruz.”

KGF Erzurum Şube Müdürü Suna Üvez ayrıca, krediden faydalanmak isteyen KOBİ’lerin öncelikle projeye destek veren Ziraat Bankası ve Denizbank’a müracaat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25