• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

FİDAN ERZURUM’DA KIRKLAR MECLİSİ’Nİ ANLATTI

FİDAN ERZURUM’DA KIRKLAR MECLİSİ’Nİ ANLATTI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, Yakutiye Medresesi’nde teravih namazı sonrası düzenlediği “Ramazan İkliminde Müzakereler” adlı kültür-sanat programına konuşmacı olarak Eğitimci-Yazar Ahmet Fidan konuk oldu.

Alvarlı Efe’nin ‘Erzurum kilidi mülki İslam'ın / Mevla'ya emanet olsun Erzurum / Erzurum derbendi ehli imanın / Mevla'ya emanet olsun Erzurum’ dörtlüğünü okuyarak konuşmasına başlayan Fidan, “Erzurum’da kırklar meclisi” konusunu anlattı.

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültürel faaliyetlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Fidan, şunları kaydetti: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi son yıllarda çok güzel kültürel faaliyetler yapıyor. Bu faaliyetlerden bir tanesi de Ramazan dolayısıyla Yakutiye Medresesi’nde yapılan sohbetler. Bir kısmına ben de katıldım, gerçekten büyük zevk aldım. Bunları Ramazanın ruhuna, maneviyatına uygun bir faaliyet olarak görüyorum. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ekibine bu güzel faaliyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum” Kırk kelimesinin hem İslam’da hem de adetlerimizde önemli yeri olduğuna vurgu yapan Fidan, “Kırk kelime olarak, olgunluk, tamlık ve sonsuzluk ifadesi olarak kullanılan bir rakamdır. Kırk rakamı gerek semavi dinlerde gerekse öteki dinlerde ve medeniyetlerde önemli bir rakam olarak karşımıza çıkmaktadır. İslam’da da kırklar önemli bir yer tutmaktadır. Üçler, yediler, kırklar tasavvuftaki ‘Rical'ül Gayb’ dediğimiz makamdır. Kur’an’ı Kerim’de de kırk rakamı dört yerde geçmektedir. Kırk rakamı hadislerde de geçmektedir. Kırk rakamının ayet ve hadislerde anılması 40 ayet ve 40 hadisin derlendiği eserlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır” dedi. Fidan, Erzurum’un yetiştirdiği en önemli kırk manevi şahsiyetten bahsetmek istediğini fakat sürenin yeterli olmayacağını ifade ederek İbrahim Hakkı Hazretleri, Ömer Nasuhi Bilmen, Müftü Solakzade, Alvarlı Efe Hazretleri gibi çok sayıda Erzurum’un manevi değeri hakkında önemli bilgileri paylaştı.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25