• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Erzurum 5 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Sabri Topdağı Yazdı...

Sabri Topdağı Yazdı...

“Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranının; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazla olduğu” bir gerçek. Buna rağmen; havaların soğumasıyla birlikte kapalı yerlerde sigara içenler bir hayli arttı. Özellikle iş hanlarının, iş merkezlerinin koridorlarında sigara, bu konuda yasal düzenleme yokmuş gibi içiliyor.


Şimdi; yasal düzenleme var, hem de cezai yaptırımı da var denildiğini duyar gibiyim.


Yasayla ortaya konulan kuralların etkin bir şekilde kontrolü yapılmıyor, yasayı çiğneyenlerin yaptıkları yanlarına kâr kalıyor, üstelik bundan da başkaları oldukça fazla zarar görüyorsa; o yasal düzenlemenin varlığı hiçbir anlam taşımaz.


Geçen gün, Cumhuriyet Caddesi 1.Vakıf İş hanının 1.kat koridorunda sigara içen iki vatandaşı uyarmam sonucunda, sigara içenlerden biri bana “De get işine hemşerim” diye karşılık verdi. Daha farklı da cevap verebilirdi. Şansıma sigara içen hemşerim, sigara içen Erzurumlular ortalamasının üzerinde bir nezaket hassasiyetine sahipmiş. Ben de hemşerimin ikazına uyarak işime döndüm. Bilgisayarın başına geçip; Erzurum Valiliği’ne, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Yakutiye Belediye Başkanlığı’na elektronik posta yoluyla derdimi anlattım. Ertesi gün de Sağlık Müdürlüğü’ne durumu ilettim.


Bu olaydan sonra çevreme daha dikkatli bakmaya başladım; sigara içenleri görmek için değil, “Acaba bazı yerlere ikaz yazısı asılsa içenler azalır mı?” diye düşünüyordum. Bu arada öğrendim ki; 4207 Sayılı Kanunun İhlal Bildirim Hattı varmış; Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi kurmuş. Ben boşuna valiliğe, belediyelere, sağlık müdürlüğüne yazmışım. Dumansız Hava Sahası Denetim Sisteminin 184 numaralı telefonuna ihbarda bulunsam, anında cezasını kesecekler sigara içenin.


İşte buna inanmakta zorlanıyorum.


Kapalı alanda sigara içen birini gördüğümde 184’ü arasam, o sigara bitmeden veya içen uzaklaşmadan görevliler gelebilir mi?


Sigar içen vatandaşımıza; “Seni ihbar ettim, gelip sana ceza yazacaklar görevliler gelene kadar bekle” desem bekler mi?


Devlet kurumunu test etmek haddime değil. Arayıp denemedim. Denemeyişimin diğer bir nedeni de bendeki “ilgili kurum yapması gereken her şeyi yaptı, geriye ihbar mı kaldı?” şüphesi.


İlgili kurumun; ihbar beklemeden kapalı alanları, iş yerlerini, iş hanlarını kontrol etmesi gerekiyor; hem sigara içenler yönünden hem de yasa gereği asılması gereken levhalar ve alınması gereken önlemler açısından yasayı ihlal veya ihmal eden var mı diye. Erzurum’da iş hanlarında, iş merkezlerinde kapalı alanlarda sigara içilmemesi yönünde bir yazı gören var mı? İhlal eden varsa 184 numaralı telefona bildirilmesi gerektiği yazısı var mı? İş yerlerinde görüyorum, ama iş hanları, iş merkezleri benim merak ettiğim. Belki birçoğunda vardır da bana denk gelmemiştir.


Konuyu fazla dağıtmadan ihbar sistemine dönelim. İhbar sisteminin şu şekilde çalıştığı ifade ediliyor:
“Sigara ihlalleri ile ilgili ihbar ve şikâyet çağrıları, Sağlık Bakanlığı’nın ALO 184 SABİM hattı aracılığıyla karşılanır.


“Tütün ve tütün ürünleriyle ilgili şikâyetleriniz için lütfen “2”yi tuşlayınız” anonsu sonrası “2” tuşlandığında gelen ihbar ve şikâyet çağrıları komuta merkezine yönlendirilir.


Komuta merkezindeki görevlilerce ihbar değerlendirilir ve adres tespiti yapılır.
İhbarın olduğu adrese en yakın denetim ekibi, komuta merkezince görevlendirilir.
İhbarı alan ekip ivedilikle verilen adrese gider.
İhlalin olup olmadığını teyit eder.


İhlal tespit edilirse bunun görüntülü kaydı tablet bilgisayarlar aracılığıyla alınır. Gerektiğinde sistem aracılığıyla bu görüntüler, raporlanabilir ve merkeze gönderilebilir.”


Bunu ben demiyorum, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın “Havanı Koru” başlıklı “http://www.dumansizhavasahasi.org/” internet sayfası diyor.


Benim diyeceğim şu:
Birincisi, bizim Erzurumlu çok çok mecbur kalmadığı sürece ihbarda bulunmaz. Diğer bir ifadeyle (bu ifadeye karşı çıkanlara saygı duyarım) ispiyonculuk yapmaz.


İkincisi, ilgili kurum kontrol görevini tam olarak yapsa ihbara gerek kalmaz.


Kontrol görevini yeterince yapmayanlardan; yasanın yapılmasını emrettiği hususları tam olarak yaptırmasını, yasanın ortaya koyduğu kurallara uymayanlara da cezai işlem yapmasını beklemek hayal mi?


O zaman “DUMANSIZ HAVA SAHASI” da hayal.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25