• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Erzurum 4 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor

Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor

Hükümetin, doğum teşvik paketine sıkıştırıp Meclis'e sevk ettiği düzenlemeyle şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek.

Hükümetin, doğum teşvikleri paketine sıkıştırarak Meclis'e sevk ettiği düzenlemeyle, istihdam ürolarına işçi kiralama yetkisi veriliyor. Böylece şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek. İşçi, istihdam bürosunun elemanı olacak, isteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere, günlük veya saatlik kiralanacak.

ABDULLAH GÜL 2 KEZ VETO ETMİŞTİ

Emek sömürüsüne yol açacak bu sistemde bürolar, hem işçiden hem işverenden ücret alabilecek. İş güvencesini de ortadan kaldıran düzenlemeyi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki kez veto etmişti.

KADRO BİTECEK KİRALIK GELECEK

Torba tasarı olarak Meclis'e gönderilen yasa tasarısının 11. maddesi ile özel istihdam bürolarına 'geçici iş ilişkisi kurma' olarak ifade edilen işçi kiralama yetkisi verilecek. Böylece kiralık işçi düzenlemesi çalışma hayatına girmiş olacak.

BÜRO NEREYE GÖNDERİRSE ÇALIŞAN ORAYA GİDECEK

Bu sistemde işçi, istihdam bürosunun elemanı olacak. İsteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere günlük veya saatlik kiralanacak. İlk etapta mevsimlik tarım işlerinde çalışanlar ile askere gidenlerin ve doğum yapan kadınların yerine özel istihdam bürolarından eleman kiralanacak.

BÜTÜN ÇALIŞANLARI KAPSAYACAK

Daha sonra uygulamanın bütün çalışanları kapsayacak şekilde genişletileceği belirtiliyor. Emek sömürüsüne yol açacak bu düzenlemede istihdam büroları, işçinin alın teri üzerinden kâr sağlayacak. Sendikalar, getirilmek istenen yeni düzeni ' işçi simsarlığı' ve 'kölelik düzeni' olarak niteliyor.

KADRO DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK

Düzenleme çalışanlar açısından iş güvencesini ortadan kaldıracak. Düzenlemenin zamanla yaygınlaşarak kadrolu çalışmayı tamamen bitirmesinden endişe ediliyor. Kiralıkişçi düzenlemesi, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iki kere veto edilmişti.

ÇALIŞTIRAN FİRMANIN HİÇ BİR SORUMLULUĞU OLMAYACAK

Kiralık işçi sisteminde işçinin mali ve sosyal hakları istihdam bürosunda olacak. İşçinin ücretini istihdam bürosu ödeyecek. İşçiyi kiralayıp çalıştıran firmanın ise hiçbir yükümlülüğü olmayacak. Özel istihdam bürosu, kendisinden işçi talep eden firmalara işçiservis edecek. Kiralandığı firmada süresi dolan işçi, istihdam bürosuna geri dönerek yeni bir firmaya kiralanmayı bekleyecek.

ÇALIŞANIN MAAŞINDA KESİNTİ

İşçi, beğenilmezse kiralandığı büroya geri gönderilecek. İşçi kiralama düzeninde istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Tasarıya göre özel istihdam büroları, işverenden hizmet bedeli adı altında para alabilecekleri gibi kiraladıkları işçiden de bu ücreti alabilecekler. İşçiden hizmet bedeli alınabilmesi, istisna tutulan meslek ve pozisyonlar için olacak. Hangi meslek ve pozisyonların istisna tutulacağı ise yönetmelikle belirlenecek.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25