• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Hızlı koşmak öldürüyor!

Hızlı koşmak öldürüyor!

Bilim insanları hızlı koşmanın, kalp sağlığı açısından oturmak kadar ölümcül olduğunu belirledi. Sağlıklı kalmanın yolu haftada 3 kez hızlı yürüyüş ya da düşük tempoda koşmak.

Kopenhag Frederiksberg Hastanesi'nin yaptığı araştırmaya göre, çok hızlı ve fazla koşmak sağlığa zararlı olabilir. Bilim insanları 12 yıl boyunca düzenli koşan ve hiç koşmayan sağlıklı 5 bin 48 kişiyi izledi. Haftada saatte 8 km (düşük tempolu) hızla 2-3 saatten az koşanlarda ölüm oranının en düşük olduğu görüldü. Haftada birkaç kez saatte 11 km hızla koşanların ölüm oranı aynı mesafeyi yürüyerek katedenlere göre 9 kat fazla. Hatta, hızlı koşucularda kalp sorunlarından ölüm riski, hiç hareket etmeyenler kadar yüksek.

Araştırmayı yapan uzmanlardan Peter Schnohr, "Sağlıklı yaşam için egzersiz yapmanın da bir sınırı olduğu ortaya çıkmış oldu. Özellikle hız konusunda...' dedi. Danimarka'da yapılan araştırmaya katılanlar, haftalık egzersiz yoğunluklarıyla ilgili sorulara cevap verdi. Cevapları inceleyen bilim insanları, insan sağlığı için ideal egzersizin saate en fazla 8 km hızla ve haftada 2-3 kere, toplamda iki buçuk saati geçmeyecek şekilde koşmak olduğu sonucuna vardı.

İdeal olan haftada üç kez, saatte 6 ile 8 kilometre hızla yürümek

- Yüksek tempo yürüyüş ile saatte 6 km yol alırsınız. Düşük te0mpo koşu ile de saatte 8 km. katedersiniz. Bu kalbinizi yormayacak tempodur.

- Ölüm riski en düşük olan grup haftada 1-2.5 saat düşük tempo ile koşanlar.

- İdeal koşu aralığı saatte 6-8 km hızla, haftada 3 kez olarak açıklandı.

- Saatte 11 km'den hızlı ve haftada 4 saatten fazla koşanların kalp sorunları nedeniyle ölüm oranı, hiç koşmayanlarla aynı seviyede.

- Düşük tempoda koşanların; tansiyonları düşük, vücut kitle endeksleri normal, diyabet riskleri az çıktı.

2.5 saat

İngiliz Kalp Vakfı'na göre bu araştırmanın 'kalbi sağlıklı tutmak için maraton koşmak gerekmediğini gösterdiğini' belirterek haftada 2-3 saat "ölçülü egzersiz" tavsiye ediyor.

Yoğun egzersiz kalbi yoruyor

Bilim insanlarına göre sağlığınız için iyi bir şey yapmak istiyorsanız, egzersizi abartmamalısınız. Çok koşmanın neden ölüm oranlarını artırdığına dair kesin bir bulgu yok ancak uzmanlar yoğun egzersizin kalp yapısında tetikleyebileceği değişimin bunda etkisi olabileceğini belirtiyor.

Temponuzu düşürün

Araştırmacılar "Yıllarca tekrarlandığı zaman hızlı koşanların özellikle kalp sorunlarıyla karşı karşıya kaldıkları belirlendi" ifadesini kullanarak şu tavsiyede bulunuyor: "Eğer ölüm riskinizi azaltmak ve ömrünüzü uzatmak için koşuyorsanız daha düşük hızda koşmanız sizin yararınıza."

Saatte 6 km

Yüksek tempolu yürüyüş ile saatte 6 km yol alırsınız. Bu kalbinizi yormayacak ideal tempodur.

Saatte 8 km

Düşük tempo koşu ile saatte 8 km kat edersiniz. Uzmanlar maksimum hızınızın bu olmasını öneriyorlar.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25