• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

İkinci tur oylama sonuçlandı!

İkinci tur oylama sonuçlandı!
Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. başkanını seçmek için toplandı. Oturuma çeşitli sebeplerden ötürü yemin edemeyen vekillerin yemin etmesiyle başlandı.

İlk tur oylama sonuçlandı. İlk tur sonuçlarına göre; İsmet Yılmaz 256; Deniz Baykal 125; Dengir Mir Mehmet Fırat 81 ve Ekmeleddin İhsanoğlu 81 oy aldı. İkinci tur sonuçlarında İsmet Yılmaz 256; Deniz Baykal 128; Dengir Mir Mehmet Furat 80 ve Ekmeleddin İhsanoğlu 80 oy aldı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Meclis Başkanı seçiminin birinci oylaması gerçekleştiriliyor, milletvekilleri oy kullanmaya başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçimi için Genel Kurul Salonu'nda 8 kabin hazırlandı.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI

Meclis Başkanlığı seçimleri ikinci tur oylaması da sonuçlandı. İlk tura göre Baykal'ın oylarında 3 artış görüldü.

Meclis Başkanlığı ikinci tur oylamasında, Milli Savunma Bakanı ve AK PartiSivas Milletvekili İsmet Yılmaz  256 CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal128, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu  80,  HDP MersinMilletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı.  
 
Meclis Başkanlığı için ikinci oylamada  da adaylardan birinin 367 oy alması gerekiyor.
 
BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
 
Oy verme işlemi kısa süre sonra sona erdi. Yaklaşık 45 dakika süren ilk tur oylama işleminin ardından sayıma geçildi
 
İşte oylamanın ilk sonucu:
 
Oylamaya 545 milletvekili katıldı. 2 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanlığı ilk tur oylamasında, Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256,  CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 125,  MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat  81 oy aldı. 
 
BİR PARTİ FİRE VERDİ! 4 VEKİL KATILMADI
 
AK Parti'den 2 milletvekili mazeretliydi. Mustafa Yer ve Ekrem Erdemgrubun bilgisi dahilinde oylamaya katılamıyor.İkinci tur oylama başladı.
 
MHP ve HDP, sahip oldukları milletvekili sayısından bir oy fazla aldı. Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal oy kullanmadı. HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ dahil 4 milletvekili de yine oy vermedi.  CHP'den bir vekil de oylama yetişemedi.
 
 
* Son hazırlıkları inceleyen . TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, engelli Ak Parti Bursa Milletvekili Bennur Karabulut ve geçtiğimiz günlerde ameliyat geçiren HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan için ayrı kabin kurulduğunu açıkladı. 

* 4 turdan oluşan Meclis Başkanlığı seçimi için dört aday yarışıyor: AK Parti adayı İsmet Yılmaz, CHP adayı Deniz Baykal, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat

İLK TURDA 367 GEREKİYOR

Bugün ilk iki turun yapılacağı seçimlerde adayların 367, bir sonraki gün yapılacak üçüncü turda ise adayların 276 milletvekilinin oyuna alması gerekecek. Son tura, üçüncü turda en yüksek oyu alan iki aday kalacak.

İLK 2 TURDA SONUÇ BEKLENMİYOR

AK Partili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın girdiği yarışta ilk iki turda sonuç beklenmiyor. Yarın yapılacak üçüncü turda ise 276 oy aranacak.
 
3. TURDA DA SONUÇ ALINMAYABİLİR
 
İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.
 
TAKTİK SAVAŞLARI YARINKİ TURDA
 
Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak AK Parti'nin 60'a yakın milletvekilini üçüncü turda HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'a yönlendirip CHP'li Deniz Baykal'ı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDP'li aday kalacağından ve MHP'liler Fırat'a oy vermeyeceğinden Yılmaz'ın kazanma şansı olabilecek.
 
ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK
 
Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25