• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Ispanağın Olası Sağlık Yararları

Ispanağın Olası Sağlık Yararları
Ispanağın Olası Sağlık Yararları

Yüksek potasyum içeriği ile ıspanak, vücutta sodyum etkisizleştirmesi için yüksek kan basıncı olanlara tavsiye edilir.

Ispanak, düşük kalorili ama besin yüklü bir süper sebzedir. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı yeşillikler cilt, saç ve kemik sağlığı için önemli olan protein, demir, vitamin ve mineralleri sağlar.

Ispanak tüketmenin olası sağlık yararları, diyabetiklerde kan şekeri kontrolünü artırmak, kanser riskini düşürmek, kan basıncını düşürmek, kemik sağlığının iyileştirilmesi, astım ve daha fazla gelişme riskini düşürmesidir.

Bir fincan çiğ ıspanak 27 kaloridir. İçinde protein 0.86 gram, kalsiyum 30 miligram, demir 0.81 gram, magnezyum 24 miligram, potasyum 167 miligram, A vitamini 2813, IUS ve folat 58 mikrogram bulunur. Ispanak ayrıca, K vitamini, lif, fosfor ve tiamin içermektedir.

Ispanak, kas ve sinir fonksiyonu, kalp ritmi, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında ve kan basıncını muhafaza edilip enerji metabolizması için gerekli olan diyeti sağlamada magnezyum bulunduran en iyi kaynaklardan biridir. Magnezyum ayrıca vücutta meydana gelen yüzlerce biyokimyasal tepkimelerde rol oynar.

Sindirim bozuklukları, alkol kullanma, yaşlı yetişkinler, antibiyotik ve diüretik gibi ilaçlar kullanan bireylerde magnezyum eksikliği olması olasılığı vardır ve bunun için yapraklı yeşillikler tüketmek gerekir.

Diyabet yönetimi: Ispanak diyabetli hastalarda oksidatif stres kaynaklı değişiklikler, glikoz düzeylerini düşürme, insülin duyarlılığını artırma ve önleme için gösterilmiş olan alfa-lipoik asit olarak bilinen bir antioksidan içerir.

Kanser önleme: Ispanak ve diğer yeşil sebzeler yüksek klorofil içeren yiyeceklerden biridir. Izgara yaparken oluşturulan heterosiklik aminler kanserojen etkilerini blokede etkili olduğu gösterilmiştir.

Astım önleme: Astım gelişimi için risk, belirli besinleri yüksek miktarda tüketen kişilerde daha düşüktür. Bu besinlerin biri ıspanaktır ve mükemmel bir kaynak olan beta-karoten içerir. Kayısı, brokoli, kavun, kabak ve havuç da beta-karoten bakımından zengin kaynaklardır.

Kan basıncını düşürücü: Yüksek potasyum içeriği ile ıspanak, vücutta sodyum etkisizleştirmesi için yüksek kan basıncı olanlara tavsiye edilir. Düşük potasyum alımı, yüksek sodyumu yok eder. Diğer yüksek potasyum gıdalar patates, domates, lima fasulyesi ve portakaldır.

Kemik sağlığı: K vitamini alımının az olması kemik kırıkları için daha yüksek bir risk oluşturur. Kemik matriks proteinlerinin bir değiştirici gibi davranan kalsiyum emilimini artırır ve kalsiyum idrarla atılır. Yani dışarıdan sürekli almak gerekir. Bu nedenle ıspanak iyi bir kaynaktır.

Sindirim: Ispanak kabızlığı önler ve sağlıklı bir sindirim sistemi için yardımcı olan lif ve su içeriği yüksektir.

Ispanak sebum üretimi ile sacı nemli tutmak için gerekli olan A vitamini içerir. A vitamini cilt ve saç dahil olmak üzere tüm vücut dokularının büyümesi için gereklidir. Ispanak ve C vitamini açısından zengin olan yapraklı ürünler kollajen bakım için zorunludur. Saç ve cilt sağlığı için detayları sitemizden inceleyebilirsiniz. Demir eksikliği de ıspanak gibi, demir açısından zengin gıdaların yeterli alımı ile önlenebilir. Saç dökülmesi yaygın bir nedenidir ama ıspanak düzenli tüketildiğinde saç dökülmesi de sonlanacaktır. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25