• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Erzurum 4 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

İstanbul Kapı yüklerinden kurtuluyor

İstanbul Kapı yüklerinden kurtuluyor
"Horasan harcı ve yalıtımla daha sağlam"

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un Erzurum'un tarihi değerlerini kurtaran çalışmalarından yalnızca biri olan İstanbul Kapı, hazırlanan bir projeyle daha sağlıklı bir yapıya kavuşturuldu. Hazırlanan projeler çerçevesinde horasan harcı ile sağlamlaştırılan eserin çatı kabul edilen bölümleri de suya karşı yalıtım yapılarak sağlama alındı. Ali Korkut,  Erzurum'un ayaktaki en güzel kapısının daha sağlıklı yapıya kavuştuğunu belirtti.

Erzurum'un güvenliği amacıyla 1865-1877 yıllarında Harput, Kavak, Kars Kapısı gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılan gözde tarihi eseri İstanbul Kapı, zamanla oluşan ve su sızmasıyla doğa bilecek tahribatlara karşı dayanaklı hale getirildi. İstanbul Kapı, hazırlanan bir projeyle üzerini kaplayan binlerce ton toprağın alınmasından sonra duvar ve tavan tabir edilen bölümlerinde horasan harcıyla güçlendirildi. Eserin ruhuna uygun olarak gerçekleştirilen çalışma, su ve benzeri sızmalara karşı da dayanaklı hale getirildi.  Polyura izolasyon sistemiyle yapılan yalıtımın ardından çalışmalar tamamlanmış olacak.

Erzurum'a değer katan kültür mirası 'İstanbul Kapı'

Osmanlı Rus savaşları ve benzer tehditlere karşı güvenlik amacıyla döneminde inşa edilen İstanbul Kapı, uzun bir süre kaderine terk edilmiş, duvar ve giriş kapılarında zaman içerisinde tahribat oluşmuştu. Tinerci, uyuşturucu kullanan, şarapçı tabir edilen düzensizler tarafından adeta işgal edilen eser Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut tarafından adeta yok olmaktan kurtarıldı. 2014 yılında gerçekleştirilen projeyle gün yüzüne çıkarılan, insanla buluşturulan eser, 2016 yılında Kurul tarafından istenilen eksikler dikkate alınarak yeniden elden geçirildi.

Belediye Başkanı Ali Korkut,  su ve doğal tahribata karşı yapılan çalışmanın eseri daha güçlü kıldığını belirterek "Bu amaçla İstanbul Kapı'nın üzerine örtülü tonlarca toprağı kaldırdık. Horasan harcıyla duvarlarda çalışma yapıldı. Yine su sızmasına karşı, duvarlar ve tavan tabir edilen bölmeleri bir izolasyon maddesiyle koruma altına aldık. Tarihi eser, bundan böyle dış tahribata karşı daha güvenli noktaya geldi. Erzurum'un tarihi değerlerini korumak ve yarınlara taşımak önemli bir görevdir." dedi

Atatürk bu kapıdan girmişti

İstanbul Kapı'nın simgesel bir özelliği de; Vatanın kurtuluşuna, Cumhuriyetin kuruluşuna giden sürecin ilk durağını oluşturmasıdır. Çünkü Mustafa Kemal Paşa, Samsun'a çıkışının ardından ilk adımı Erzurum'dan atmıştı ve Gazi Paşa, aralarında Kazım Karabekir Paşa'nın da bulunduğu kalabalık heyet ve halk tarafından burada törenle karşılanmıştı.

 

İstanbul Kapı'nın Tarihçesi ve Mimari özelliği

Şehrin batısında Gez mahallesinde yer almaktadır. 1865-1877 Harput, Kavak, ve Kars Kapılar gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından savunma amaçlı olarak inşa edilmiştir.

İstanbul Kapı T şeklinde bir plan kuruluşuna sahiptir. Doğu Batı doğrultusunda uzun tutulan geçidin her iki yanında  odalara yer verilmiştir. Giriş ve yan odalar tonozla örtülmüştür.

Geçit duvar payelerinin taşıdığı ve takviye kemerleriyle desteklenen beşik tonozludur. Doğu kısımda yer alan odaya hem dışarıdan hem de içeriden giriş sağlanmaktadır. Doğu cephede ortada büyük, yanlarda daha küçük olmak üzere üç giriş bulunurken, kuzey ve güney odaya açılan üçer pencere dikkat çekmektedir.  Kapı yol seviyesinden aşağıda kalmaktadır.  Yuvarlak kemerli giriş harap durumdaydı. Üst örtüde tuğla diğer bölümlerde kesme taş malzeme kullanılmıştır. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25