• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Erzurum 7 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İŞTE 10 MADDEDE BAŞKANLIK SİSTEMİ

İŞTE 10 MADDEDE BAŞKANLIK SİSTEMİ
AK Parti ile MHP'nin anlaştığı Başkanlık sistemi taslağının ayrıntıları belli oldu.

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üzerinde ‘mutabık’ kaldığı başkanlığı esas alan Cumhurbaşkanlığı sisteminin detayları da belli oldu. Önümüzdeki hafta TBMM'ye gelecek olan yeni sisteme ilişkin maddeler ise 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçimiyle uygulamaya girecek.

 

Buna göre;

* Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek ve iki kez üst üste seçilme hakkına sahip olacak.

* Son genel seçimde en az yüzde 5 oranında oy almış olan partiler ile en az 100 bin vatandaş aday gösterebilecek.

* Cumhurbaşkanının, partisiyle bağı kopmayacak.

* Cumhurbaşkanı seçimi, mevcut Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise takip eden 60 gün içinde tamamlanacak. Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday seçilmiş olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü 2’inci oylama yapılacak.

* Seçildikten sonra hükümetini oluşturacak olan Cumhurbaşkanı, bakanları kendisi atayacak. İsterse milletvekilleri arasından da bazı isimleri bakan olarak atayabilecek. Bakan olan milletvekilinin vekilliği düşecek. Bakanlar da, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip isimlerden olabilecek.

* TBMM’deki 550 olan milletvekili sayısı yeni sistemle birlikte 600’e çıkacak ve yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek.

* TBMM'de Hükümet tasarısı değil, milletvekillerinin verdikleri kanun teklifleri görüşülecek. Cumhurbaşkanının sadece ‘bütçe’ tasarı gönderme şansı olacak. Bütçe dışında herhangi bir tasarı gönderemeyecek.

* Cumhurbaşkanı, bir kriz ortamı doğması durumunda seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Ancak TBMM seçimlerinin yenilenmesini isterse, kendisi de seçime gitmek zorunda kalacak. Aynı şey, TBMM için de geçerli olacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi aynı anda yapılacak.

* Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi de veriliyor. Kişi hak ve hürriyetleri ile ilgili kararname düzenlenemeyecek. Yönetmelikler de çıkarabilecek

* Cumhurbaşkanı hakkında, kişisel ya da göreviyle ilgili bir suç işlediği iddiasıyla TBMM’de soruşturma açılması istenebilecek.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25