• BIST 9548.09
  • Altın 2491.062
  • Dolar 32.4591
  • Euro 34.4682
  • Erzurum 7 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

İŞTE AK PARTİ'NİN GÖNLÜNDE YATAN KOALİSYON

İŞTE AK PARTİ'NİN GÖNLÜNDE YATAN KOALİSYON
İŞTE AK PARTİ'NİN GÖNLÜNDE YATAN KOALİSYON

Önümüzdeki hafta başlayacak olan koalisyon görüşmesi öncesi AKP’de kurulan komisyonlar, iki partinin nabzını tuttu. Önce CHP’ye sonra da MHP’ye gidecek olan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na ”CHP koalisyon için istekli, MHP ise geri planda duruyor. Ancak MHP ile asgari müştereklerde anlaşılarak, bir koalisyon kurulması, daha isabetli olur” biçiminde bilgi notu verildi.

45 GÜN BAŞLADI

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre, Ankara, 7 Haziran seçimlerinden çıkan sonucun ardından yeni hükümetin kuruluşuna kilitlendi. TBMM Başkanlık Divanı oluştu ve Cumhurbaşkanı’nın görevi vermesiyle birlikte 9 Temmuz tarihinden itibaren 45 günlük süre başladı. Bu süre içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Aksi taktirde TBMM’de grubu bulunan partilerin temsilcilerinden oluşan seçim hükümeti kurulacak ve 3 ay içinde yeniden seçime gidilecek.

ÖNCE CHP

Davutoğlu’nun hafta sonu yaptığı Bosna gezisi dolayısıyla koalisyon görüşmeleri önümüzdeki haftaya kaldı. Davutoğlu Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri CHP, MHP ve HDP Genel Başkanlarını ziyaret edecek. Davutoğlu’nun bir günde tamamlayabileceği ziyaretleri üç güne yaydı.

Davutoğlu koalisyon turlarına CHP’den başlayacak. Ancak CHP ile yapılacak görüşmenin ‘’sembolik’’ olacağı ve partideki genel havanın, MHP ile koalisyon yapılmasına yönelik bulunduğu ve buna gayret edileceği belirtiliyor.

ENGEL VAR

AKP-MHP koalisyonunun önündeki en büyük engel ise MHP’nin kırmızı çizgileri.  MHP’nin bu şartlarında kısmi yumuşamaya gidebileceği belirtiliyor. Bakanlık paylaşımında anlaşma sağlanırsa,17-25 Aralık operasyonu ve 4 Bakan konusu, TBMM Genel Kurulunun iradesine bırakılacak. AKP soruşturma önergesine karşı çıkmayacak Yüce Divan konusu TBMM’deki oylamaya bırakılacak.

MHP’nin karşı çıktığı ‘’Çözüm süreci’’ ise ‘’Düşük yoğunluklu’’ hale getirilecek. MHP’nin şartları arasında Cumhurbaşkanının Anayasal sınırlar içine çekilmesi ve Beştepe’den çıkarak, Devlet Bahçeli’nin deyimi ile ‘’1071 rakımlı yere’ yani, Çankaya Köşküne dönmesi de bulunuyor. Bu maddelerde uzlaşma sağlanabilirse AKP-MHP arasında seçime endeksli bir koalisyon hükümeti kurulabileceği belirtiliyor.

AKP’nin CHP heyetinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma eski Bakanı Lütfi Elvan, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Ankara Milletvekili Mücahit Aslan ve Malatya Milletvekili Taha Özhan bulunuyor.

MHP heyetinde ise Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma eski Bakanı Lütfi Elvan, Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ankara Milletvekilleri Vedat Bilgin ve Ertan Aydın yer alıyor.

Kaynak. Sözcü Gazetesi

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25