• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • Erzurum 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Kırgızistan'da Erzurum damgası

Kırgızistan'da Erzurum damgası

Kırgızistan’ın Isık Göl bölgesinde düzenlenen 1. Uluslararası Göçebe Oyunları büyük bir coşkuya sahne oldu.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Isıkgöl’de Tanrı dağlarının eteğinde Türk devletlerinin ve Türk boylarının temsilcileri ile birarada olmaktan mutlu olduklarını söyledi.


Prof. Dr. Ceylan bir sonraki oyunların Türkiye’de yapılması için girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, “Oyunlar delegasyon toplantısında oyunların Türkiye’de yapılması için girişimlerde bulunduk. Bu girişimlerimiz de olumlu olarak karşılanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanımız ve Spor Bakanımızında uygun görmesi halinde Türkiye’de yapılması konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bu konuda önümüzdeki günlerde gerekli görüşmeleri yaparak sonuçlandıracağız” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KUTLAMA MESAJI GÖNDERDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Issık Göl’de yapılan 1. Dünya Göçebe Oyunları katılımcıları için kutlama mesajı gönderdi.
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları söyledi: “Kırgızistan’ın bu sene 1. Dünya Göçebe Oyunlarını düzenlemesinden büyük memnuniyet duydum.
 Ortak dilsel, kültürel ve tarihi ilişkilerimizle ilgili, Türk dünyasına has değerleri yansıtmaya fırsat veren benzer faaliyetlerin, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki birlik ve kardeşliğin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.
 Gelecek senelerde farklı Türk dünyası ülkelerinde düzenlenecek olan Uluslararası Göçebe Oyunlarının, geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak açısından, geniş spor ve dayanışma faaliyetlerini geliştirmeye yardım edeceğini düşünüyorum.
 Türkiye olarak farklı spor türlerine katılmaktan ve Kırgızistan’da düzenlenmekte olan söz konusu faaliyeti desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz.
İlk Dünya Göçebe Oyunlarının, katılımcı ülkeler arasında kardeşlik ilişkilerini geliştireceğine inanarak tüm sporculara başarılar diliyor ve söz konusu faaliyete katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Bu vesileyle kardeş Kırgız halkına can-ı gönülden iyilikler diliyorum.”

TGSDF BAŞKANI CEYLAN’A TEŞEKKÜR BELGESİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı’nın ev sahipliğinde organize edilen oyunlara Türkiye’yi temsilen katılan Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanlığı adeta oyunlara damga vurdu. Kırgızistan’dan sonar en yoğun katılımla oyunlara iştirak eden Türk ekibi oyunlar sonunda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından ödüllendirildi. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Türk heyetini temsilen Türkiye Geleneksel Spor dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’a teşekkür belgesi verdi.

19 ÜLKEDEN 430 SPORCU KATILDI

 Turnuvaya dünyanın 19 ülkesinden toplam 22 takım ve 430’dan fazla sporcu katıldı. Yarışmalar 10 dalda yapıldı: alış (kemer güreş), alaman bayge (uzun mesafeli arazide at yarışı), corgo salış (rahvan atların yarışı), Kazak güreş, kök börü, kunan çabış (üç yaşındaki atların yarışı), Kırgız güreş, ordo (Kırgız ulusal oyunu), toguz korgool (Kırgız entelektüel masa oyunu), er eniş (at sırtında güreş).
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Afganistan Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Muhammed Karim Halili, Asya Olimpiyat Konseyi Başkanı Şeyh Ahmad Al Fahad Al Sabah, FİFA Başkanı Joseph Blatter, Uluslararası Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan İlyumjanov, BM Kalkınma Programı’nın Daimi Kırgızistan Temsilcisi Aleksandr Avanesov, Kırgızistan’da düzenlenen 1. Dünya Göçebe Oyunları’na tebrik mesajları gönderdi.

MEDYA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Dünya Göçebe Oyunları’nın 5 gün süren spor ve kültürel faaliyetlerini 250’den fazla gazeteci takip etti. Oyunları takip eden basın kuruluşları arasında: BBC televizyon kanalı, “Rusya”, “Russia Today”, “Moya Planeta”, “TV-Novosti”, ATV gibi Rusya televizyon kanalları, “İctimaiTV” (İsveç), TRT AVAZ televizyon kanalı (Türkiye), UBS kanalı (Moğolistan), “Al Jazeera” televizyon kanalı (Katar), hem de Azerbaycan, Afganistan, Almanya, Kazakistan, Polonya, Rusya, Türkiye, İsveç’in haber ajansları ve bağımsız gazeteciler yer aldı.

BAKİ DEDEYE YOĞUN İLGİ

Oyunlar kapsamında Türkiye’den özel davetle Kırgızistan’a giden cirit ekibi oyunlara katılan ekiplerin yoğun ilgisini gördü. Özellikle 2011 ERZURUM ÜNİVERSİADE oyunlarının açılış törenlerinde yaptığı görsel şov ile tanınan 82 yaşındaki Baki Bayraktutan at binip milli takım ile birlikte cirit oynadı. Gösterisi sonrasında katılımcılarından yoğun alkış alan Baki Bayraktutan 2011’den sonra GÖÇEBE OYUNLARI’nın da parlayan yıldızı oldu.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25