• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • Erzurum 10 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

MUSTAFA KEMAL’IN AZİZİYE GELİŞİNİN 96. YILDÖNÜMÜ…

MUSTAFA KEMAL’IN AZİZİYE GELİŞİNİN 96. YILDÖNÜMÜ…
MUSTAFA KEMAL’IN AZİZİYE GELİŞİNİN 96. YILDÖNÜMÜ…

MUSTAFA KEMAL’IN AZİZİYE GELİŞİNİN 96. YILDÖNÜMÜ…

AZİZİYE’DE ATATÜRK’ÜN ERZURUM’A GELİŞİNİN YILDÖNÜMÜ HEYECANI…

BAŞKAN ORHAN, DOĞUTÜRKİSTAN’DAKİ VAHŞET VE KATİLAMLARI LANETLEDİ

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 96. yıldönümünde ilk karşılandığı yer olan Aziziye ilçesinde tören düzenlendi.

Törene, İlçe Kaymakamı Zafer Öz, Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, askeri ve mülki erkan ile muhtarlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, temsili Türk bayrağının tören alanına getirilmesi ile devam etti. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı yapan Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Bugün ilçemiz sınırları içerisinde, sınırları aşan bağımsızlık haykırışımızı bir kez daha yüksek sesle dile getiriyor olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bizlere bu kutlu emaneti ve en önemlisi de bağımsızlık karakterini miras bırakan ecdadımızı, Nene Hatun’u, Aziziye Tabyalarında ve dünyanın dört bir yanında huzurla yatan bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. Vatan toprakları için canını siper eden bütün gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

BAĞIMSIZLIĞA GİDEN YOLCULUK BURADA BAŞLADI

3 Temmuz 1919’da Gazi Mustafa Kemal’in Ilıca’dan Erzurum’a giriş yaptığı sırada Anadolu’nun işgal edildiğini, vatan topraklarının işgal devletleri tarafından masa başında bölüştürülmeye başladığını ve bir milletin umudunun kaybetmeye yüz tuttuğunu ifade eden Başkan Orhan, “Ancak bundan 96 yıl önce bugün, burada Gazi’nin yaktığı istiklal ve kurtuluş meşalesi Türk milletinin umudunu yeniden yeşertmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına giden yolculuk buradan başlamıştı. O gün buradan yakılan istiklal meşalesi bütün Anadolu’yu aydınlatmış, milletimiz vatan topraklarımıza göz dikenlere bir kez daha “dur” demiştir. Kurtuluş mücadelesinin başladığı gün olarak tarihe geçen 3 Temmuz, bu mücadelenin sancaktarlığını yapmış olan Erzurum ve Aziziyemiz için çok daha büyük bir anlam taşımaktadır. İşte bu yüzden Ilıca ve Aziziyeliler olarak gururluyuz. Erzurum Kongresi'ne giden yolda atılmış çok önemli adımlardan birisi olarak kabul ettiğimiz 3 Temmuz günü, bir milletin yeniden şahlanışına ve bağımsızlığına giden yolda her türlü engelin aşılmasına şahitlik etmiştir. Çünkü, ülkenin kaderini belirleyen Erzurum Kongresi ve ardından toplanan Sivas Kongresi, 3 Temmuz'da buradan doğan istiklal güneşinin ve bu günde başlatılan kutlu mücadelenin bir eseridir. 3 Temmuz'da başlayan bağımsızlık mücadelesi sürecinde bu şehirde yakılan kurtuluş meşalesi, vatan toprağının dört bir yanını sarmış olan esaret çemberini paramparça etmiş, milletimizin önünde yepyeni ufuklar açmıştır.” diye konuştu.

BAŞKAN ORHAN, DOĞUTÜRKİSTAN’DAKİ VAHŞET VE KATİLAMLARI LANETLEDİ

Konuşmasında Türk İslam coğrafyasında yaşanan zulmü de lanetleyen Başkan Orhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kalbimize bir hançer gibi saplanan, yüreğimize derin bir yara açan ve içimizi acıtan olaylara da vurgu yapmak istiyorum. Türk İslam coğrafyasında Müslüman kardeşlerimizin bu mübarek günlerde maruz kaldığı zulüm, işkence ve katliamlar hepimizin yüreğinde derin izler bırakmaktadır. Dünya maalesef, Gazze’de, Mısır’da, Irak’ta, Suriye’de, Arakan’da yapılan teröre ve insanlık dışı katliamlara sessiz kaldığı gibi, özellikle de Doğu Türkistan’da yaşananları da görmezden gelmekte ve kılını dahi kıpırdatmamaktadır. İnsanlık suçu olan katliamları gerçekleştirenleri huzurlarınızda bir kez daha lanetliyor, insanlıkla bağdaşmayan zulüm ve işkenceleri gerçekleştirenleri kınıyorum. Bu mübarek Ramazan ayında insanlık dışı vahşet ve katliamların durdurulmasını, yeryüzünde yaşanan bütün zulüm ve acıların dinmesini, akan Müslüman kanının durmasını ve dünya üzerinde kalıcı barışın bir an önce inşa edilmesini temenni ediyorum. Buradan, Ilıca’dan, kurtuluş mücadelesinin başladığı günün yıl dönümünde, mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günler de, zulüm gören müslümanlar için rabbime yalvarıyorum. Rabbim sen zalimleri Kahhar isminle kahret, müslüman kardeşlerimize yardım et ve bizlere de onlar için çaba göstermeyi nasip et. Bu duygularla, bir kez daha huzurlarınızda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve vatan topakları için şehadet şerbetini içmiş bütün kahraman şehitlerimizi minnetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.”

Başkan Orhan’ın konuşmasının ardından halk oyunları ekibinin gösterisi ile Aziziye ilçesindeki tören sona erdi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25