• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • Erzurum 2 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

OHAL MECLİS'TEN GEÇTİ

OHAL MECLİS'TEN GEÇTİ
3 aylık Olağanüstü Hal (OHAL) tezkeresi için Meclis'te oylama yapıldı.

Meclis Genel Kurulu'nda 3 aylık Olağanüstü Hal (OHAL) Tezkeresi oylandı.  OHAL tezkeresi 346 oyla kabul edildi.

OHAL tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçti. TBMM, olağanüstü hal tezkeresini görüşmek üzere toplandı. Olağanüstü hal tezkeresi, elektronik oylamasonucunda 115 ret oyuna karşılık 346 oyla Genel Kurul’da kabul edildi. Buna göreAnayasa’nın 120’nci maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, ülke genelinde 21.07.2016 Perşembe günü saat 01.00’den itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edilecek.

OHAL İLE TÜRKİYE'DE NELER DEĞİŞECEK?

Oylamanın ardından Genel Kurul'a hitap eden Başbakan Binali Yıldırım, "OHAL kararı 15 Temmuz gecesi başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve yaptığı tahribatı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Geçmiş dönemlere baktığımız zamanOHAL tedbirleri vatandaşın yaşamını sınırlamaya yönelikti. Ama 15 Temmuz’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsüyle millet hükümetiyle, başkomutanıyla bir olmuş ve bu darbe bozuntularını bertaraf etmiştir" dedi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Bu süreç içerisinde çok insan, çok kurum büyük bir kadir şinaslıkla, ülke sevgisiyle bu kalkışma hareketine en net şekilde duruş sergilemiş ve Türkiye dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Bugün alınan karar ile devlet millete değil kendisine OHAL ilan etmiştir."

'ACELE VE MAKSATLI KARARLAR'

"Şunu herkes bilmelidir ki Türkiye ekonomisi dünyaya açık bir ekonomidir. İlk mesai günü normal piyasa şartları neyse hiçbir kesintiye uğramadan hayat devam etmiş ve bütün ekonomik faaliyetler sürdürülmüştür. Bütün bunlar ortadayken Türkiye’nin risk primiyle oynama faaliyetlerini iyi niyetten yoksun buluyoruz. Bunlar acele ve maksatlı verilmiş kararlardır." 

"Şu Gazi Meclis’in çatısı altında, bombalanma altında bile demokrasiden, milliiradeden asla ödün verilmedi. Bizim siyasi parti gruplarından beklentimiz bu birlikteliğin yapılacak düzenlemelerde de devam etmesidir. Özellikle yatırımlara, ekonominin büyütülmesine yönelik getireceğimiz düzenlemeler, OHAL dışında önümüzdeki haftadan itibaren devam edecek."

'CUNTACILAR CONTA YAPTI'

"Hepimizin, insanımızın artık bu olayın etkisinden kurtulmasını temin edeceğiz. 15 Temmuz gününü artık demokrasinin günü olarak kutlayacağız, demokrasi şehitlerini anma günü olarak kutlayacağız. Tankın gücü halkın gücü önünde yetersiz kalmıştır. Cuntacılar conta yapmıştır. Milletimize bu asil duruşundan ötürü teşekkür ediyorum."

MECLİS'TE KİM HAYIR KİM EVET DEDİ ?

Tezkerenin görüşülmesine Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bakanlar kurulu üyeleri de katıldı. Hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı konuşmada Anayasa'ya göre OHAL'in afet, salgın hastalıklar, ekonomik bunalımlar, temel hakların ortadan kaldırılmasına yönelik şiddet belirtilerinin ortaya çıkmasıyla ilan edilebileceğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye pek çok krizi yönetmiştir. Ancak karşı karşıya olduğumuz kriz diğer krizler gibi değildir. Cumhurbaşkanının en yakınında duran insanlar yaverinden tutun başka insanlar o kadar incelemeye, titizliğe rağmen görülemiyor. Olağanüstü hal kararı millete karşı alınmış bir OHAL kararı değildir. Devlet burada kendisine bir OHAL kararı vermiştir. Hükümet kendisine olağanüstü çalışma ve seferberlik ilan etmiştir. Bundan önceki kararlara baktığınızda devletin millete karşı ilan ettiğini biliyorsunuz. Bu yapının kısa süre içinde devlet içinden ayıklanması, demokrasimiz parlamentomuz için bir daha tehlike oluşturmaması için bu gereklidir. Buradan hareketle bu OHAL kararını farklı yansıtılması, toplumun hayat alanlarına sirayet edecek yasaklar gelecek şekilde değerlendirme yapışması yanlış olur. OHAL kanununda yetkiler var ama bunların hepsi OHAL ilan edildiğinde kullanılıp devreye girmemektedir. Yetkiler valilerde olacak gerekli görünce bu kararı alacaktır. Türkiye'de bu uygulamalara hemen başlamış gibi değerlendirme yamak yanlış olur. Sıkı yönetim, yönetimin askere devri söz konusu değildir. Yönetim sivil iradededir. Valilerin etkinliği alınmaktadır. Hızlı karar alma ve bunları uygulama imkanı getirilmektedir. Bunun ekonomiye dönük bir takım yansımaları olabilir. Ekonomi ile ilgili herhangi bir adım olmayacaktır net söylüyorum. OHAL kararı devletin kendi görevlerini olağanüstü hız ve kararlılıkla yerine getirmesi ve FETÖ'cülerin temizlenmesi Türkiye'de bundan sonra yeni bir darbenin tekrarlanmasının önlenmesi amacın mahfuzdur. Darbe başarısız kılınmıştır ama bunun tekrarlanmaması için bizimde atmamız gereken adımlar vardır. Bunun artçıları olabilir. Yeni versiyonları ortaya çıkabilir. Hiçbir şey olamamış gibi yolumuza devam etmemiz gelecekte hepimiz için daha büyük tehlikeye dönüşmesine izin vermiş oluruz. Hükümetimiz bunu görmüş ve kararı bir biçimde demokrasimizi, milli irademizi ülkemizi korumak için her türlü adımı atmaya devam edecektir."

'OHAL OLAĞANÜSTÜ HALİN KALICILIĞINI SAĞLAMAK İÇİN'

Bekir Bozdağ, OHAL'in ekonomik, sosyal, kültürel ve benzeri hiçbir faaliyeti olumsuz etkilemeyeceğini kaydederek şöyle konuştu:

"Ekonomik nedenlerle ilan edilmiş bir OHAL olmadığı için etkilemeyecektir. Ekonomi ve diğer alanlarla ilgili düzenleme yapılması söz konusu değildir. Kolluk yetkileri askeri makamlara geçmeyecektir. Bazı suçların yargılanması askeri mahkemelere geçmeyecektir. Bu nedenle OHAL'in ilan edilmiş olması vatandaşlarımızın hayatın bir takım değişikler meydana getirmeyecektir. Bu OHAL, olağan halin kalıcılığını sağlamak için."

'3 AYDAN ÖNCE TAMAMLAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'

Bekir Bozdağ, OHAL'in süresinin 3 ay olduğunu ancak en kısa zamanda normalleşmeyi hedeflediklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Milletimize ne dediysek OHAL içinde onları yapmaya devam edeceğiz. 3 ay koyduk süreyi bunu tamamlamak zorunda değiliz. Amacımız bu süreden daha kısa süre içinde yapacaklarımız yapmak ve süre dolmadan OHAL'i yeniden kaldırmaktır. Derdimiz yangını söndürmektir. Ve bu yangınını tekrarlanmasının önüne geçmektir. Planlamalarımıza göre biz bunu en geç 3 ay içinde tamamlayacağız. Daha erken tamamlamak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz."

MHP'Lİ AKÇAY: DESTEK VERECEĞİZ

MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınayarak OHAL tezkeresine destek vereceklerini bildirdi. Erkan Akçay şunları söyledi: "15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası istihbarat zafiyeti var deniliyor. İstihbarat zafiyeti yönetim zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Zamanında yapılan tespitler dikkate alınmamıştır. Ülkemizi bugünlere getiren devlet ve milletin krizidir. Şahsi ve keyfi yönetiminizin getirdiği nokta 15 Temmuz aşamasıdır. Yaşanan hadiselerin arkasında iyi yönetememe sorunu vardır. Yıllarca İşi ehline vermezseniz, ülkeyi kurum ve kurallarıyla yönetmezseniz, şahsi ve keyfi yönetirseniz darbeyi de eniştenizden haber alırsanız. Hani MİT müsteşarı sır küpünüzdü. Bu sır küpü sırları kendine mi saklamış. OHAL'e olumlu oy vereceğiz. Bunun ülkemize huzur getirmesini yürekten diliyorum."

CHP'Lİ TEZCAN: HAYIR OYU KULLANACAĞIZ

CHP Grubu adına konuşan Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise OHAL tezkeresine parti olarak karşı çıktıklarını belirterek, "Hayır" oyu kullanacaklarını söyledi.

OHAL tezkeresi görüşmelerinde CHP adına konuşan Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, OHAL'in parlamentoyu devre dışı bırakacağını, yetkileri sadece iktidarda toplamayı hedefleyen bir yönetim olduğunu söyledi Tezcan OHAL'in darbe girişimine engellemek için sokağa çıkan vatandaşların oluşturduğu ruha zarar vereceğini savunarak şöyle konuştu:

"OHAL o gece oluşan direniş ruhuna zarar verir. Bu parlamento içinde oluşan birlikte mücadele etme iradesine zarar verir. Bunu yaşatalım. Biz CHP olarak bu darbecilerle bu çeteyle onların devlet içindeki uzantılarıyla vereceğiniz mücadeleye destek verecek. Parlamentoya getireceğiniz bütün düzenlemelere destek vereceğiz. Bunlarla mücadele ederken demokrasiyi kurtarmanın yolu büyütmenin yolu olağan yöntemler kullanarak hukukun içinde mücadele etmektir. Biz CHP olarak OHAL'e gerek olmadığını, parlamentonda dayanışma içinde bu süreci yönetebileceğimizi, TBMM'nin bu süreçte devrede olması gerektiğini, OHAL'in iktidara yaramayacağı, Türkiye'ye faydası olmayacağını bu nedenle OHAL tezkeresine karşı çıktığımızı ve hayır dediğimizi belirtmek isterim."

HDP'Lİ BEŞTAŞ: HAYIR OYU VERECEĞİZ

HDP grubu adına konuşan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da OHAL tezkeresine destek veremeyeceklerini söyledi.

OHAL tezkeresine ilişkin HDP adına konuşan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "OHAL kararına kesinlikle "Hayır" diyeceğiz. Çünkü olağanüstü hal demek vatandaşların hak ve özgürlüklerinin askıya alınması, yaşam alanlarının daraltılması demektir. Biz darbeye ve anti demokratik yönetimlere karşıyız. Bunun için biz demokrasiyi tercih edeceğiz" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25