• BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Erzurum 21 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Okullar ne zaman açılacak? Yüz yüzü eğitim ile ilgili son dakika açıklaması! Tarihi duyurdu...

Okullar ne zaman açılacak? Yüz yüzü eğitim ile ilgili son dakika açıklaması! Tarihi duyurdu...
Milli Eğitim Bakanlığı milyonlarca kişinin beklediği açıklamayı yaptı.

Tarihler belli oldu. Bakanlık açıklaması sonrası gözler oraya çevrildi. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, uzaktan eğitimin 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatarak, ikinci dönem yüz yüze eğitime kademeli geçiş yapılabileceğini belirtti. İlhan, "Ara tatili bekleyip, ara tatildeki vakaların yaygınlığına göre belki sadece vakaların yoğun olduğu illerde bir kısıtlamaya gidilebilir. Vakaların yoğun olamadığı yerlerde okullar yine baştaki sıra ile daha küçüklerden başlayarak, sınavı olanlardan başlayarak açılma yoluna gidilebilir" dedi.

Milyonlarca öğrenci ve veliye iyi haber. Milli Eğitim Bakanlığı tatil ve karne kararını açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, uzaktan eğitimin 22 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatarak, ikinci dönem yüz yüze eğitime kademeli geçiş yapılabileceğini belirtti. İlhan, "Ara tatili bekleyip, ara tatildeki vakaların yaygınlığına göre belki sadece vakaların yoğun olduğu illerde bir kısıtlamaya gidilebilir. Vakaların yoğun olamadığı yerlerde okullar yine baştaki sıra ile daha küçüklerden başlayarak, sınavı olanlardan başlayarak açılma yoluna gidilebilir" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitimin 2020- 2021 eğitim öğretim yılının ilk döneminin tamamlanacağı 22 Ocak 2021 Cuma gününe kadar uzatıldığını açıkladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yüz yüze eğitime geçişi birkaç kriter ile birlikte değerlendirmek gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, önce toplumda koronavirüsün yaygınlığının ne durumda olduğuna bakılması gerektiğine vurgu yaparak, "Okullar acaba enfeksiyonda nasıl bir rol oynuyor, bunu değerlendirmek gerekiyor. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerde okullarda olan çocukların çok fazla miktarda enfekte olduğuna dair elimizde bir bulgu söz konusu değil, bunu Sağlık Bakanımız açıklamıştı. Geldiğimiz noktada elbette okulların açılıp açılmayacağını değerlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
'VAKALARIN YOĞUN OLMADIĞI İLLERDE BAŞLAYABİLİR'
 
Prof. Dr. İlhan, yılbaşında 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını anımsatarak, "Milli Eğitim Bakanımız da yılbaşından sonra okulların açılmasının değerlendirilebileceğini söylemişti. Benim kişisel görüşüm şöyle; ara tatili bekleyip, ara tatildeki vakaların yaygınlığına göre değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır. Şubat döneminde değerlendirme yapıldıktan sonra belki sadece vakaların yoğun olduğu illerde bir kısıtlamaya gidilebilir. Vakaların yoğun olamadığı yerlerde okullar yine baştaki sıra ile daha küçüklerden başlayarak, sınavı olanlardan başlayarak açılma yoluna gidilebilir" diye konuştu.
 
'ARA TATİLDEN SONRA PEYDERPEY AÇMAK DOĞRU'
 
Aşılama şemasında öğretmenlerin ikinci öncelikli grupta yer aldığını belirten Prof. Dr. İlhan, "Öğretmenlerin aşılanması yoluyla eğitimde daha olumlu bir ortam oluşturulabilir düşüncesindeyim. EBA zaten devam edecek, çocukların okula gelmesi zaten zorunlu tutulmuyor, biliyorsunuz. Vakaların yoğun olduğu yerlerde eğitim EBA üzerinden devam edebilir. Vakalar azaldıktan sonra onlar da yüz yüze eğitime devam edebilirler. Yine eğitimin bir bölümü yüz yüze, bir bölümü EBA üzerinden olabilir, haftada belli günler gidilebilir. Eylül-Ekim ayındaki süreç tekrar devam edebilir. Yılbaşından sonra değerlendirilip ara tatilden sonra okulları peyderpey açmanın doğru bir yaklaşım olacağı kanısındayım. Aşılama da başlayacak, kısıtlamalarımız da etkisini gösteriyor, daha olumlu bir tablo olacağını düşünüyorum şubat başında" ifadesini kullandı.
 
ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?
 
Prof. Dr. İlhan, okulların yine sırayla açılmasının doğru olacağına dikkat çekerek, "Önce ana sınıfları, ilkokul 1 öğrencileri, daha sonrasında ilkokulun diğer sınıfları, orta sonda olup sınava girecek çocuklar, lise sonda olup sınava girecek çocukların açılması daha doğru olacaktır. Burada tabii bir başka husus da üniversiteler meselesi. Üniversitelerin büyük bölümü uzaktan eğitim yapıyor, üniversitenin kendisine bırakılmış durumda şu anda. Üniversite öğrencileri için de her üniversitenin şubat dönemini değerlendirip, bu dönemdeki vakaların, hastaların gidişatına göre karar verecekleri düşüncesindeyim. Üniversiteler ile okulların açılmasını bir tutmamak gerekiyor. Üniversiteler açıldığı zaman yüz yüze, çok fazla insan bir araya gelecek. Gençler farklı illerden gelecekler, bir arada olacaklar, sosyal mekanlarda buluşacaklar. Okullarda böyle değil. Özellikle ilk ve ortaokullarda dışarı ile temas daha sınırlı olduğu için okullar açılıyor" dedi. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel  Müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüklerine Kovid-19 düzenlemesi kapsamında ölçme  ve değerlendirme uygulamalarına ilişkin yazı gönderdi.  Yazıda, salgının seyri nedeniyle 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasındaki  eğitim ve öğretim faaliyetlerinin, uzaktan eğitim yoluyla devam edeceği  anımsatılarak, bu tarihler arasında eğitim kurumlarında sadece ölçme ve  değerlendirme uygulamalarının gerçekleştirileceği ifade edildi. Ayrıca 22 Ocak 2021 tarihinden itibaren karne dağıtımlarının eğitim  kurumu yönetimlerince, farklı gün ve zaman dilimlerine yayılarak yoğunluk  oluşturmayacak şekilde planlanacağı hatırlatıldı. Bu kapsamda, yüz yüze eğitim faaliyetleriyle birlikte uzaktan eğitim  faaliyetlerinin de ölçme ve değerlendirme uygulamaları kapsamına alınacağı  bildirildi.
 
 Yazıda, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı birinci döneminde öğrencilere  her bir dersten sadece bir sınav yapılacağı ifade edilerek, bugüne kadar yapılmış  ölçme ve değerlendirme uygulamalarının geçerli olduğu aktarıldı. Bu kapsamda, her  bir derse ilişkin bir sınav puanı ile ilköğretim kurumlarında ders etkinliklerine  katılım, ortaöğretim kurumlarında ise performans çalışmalarına ilişkin puanların  e-Okul sistemine işlenmesinin sağlanacağı kaydedildi.
  Bugüne kadar sınav yapılmamış olması durumunda ise 4-22 Ocak 2021  tarihleri arasında gerekli tedbirler alınarak, ilgili derslerden sadece bir  sınavın okul ortamında yüz yüze yapılacağı açıklanan yazıda, ayrıca bu süreçte  uzaktan eğitim faaliyetlerine devam edileceği belirtildi. Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinden herhangi birinde  kronik hastalık bulunan öğrencilerin, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir  ortamda sınava alınacağı ifade edilen yazıda, salgından dolayı hasta veya temaslı  olup sınavlara süresi içerisinde katılamayan öğrencilerin, okulun planlaması  dahilinde ikinci dönemin ilk iki haftası içerisinde sınavlara alınacağı  bildirildi. Bu durumdaki öğrencilerin birinci dönem puanlarına ilişkin iş ve  işlemlerinin, girilemeyen derslerin sınavları tamamlandıktan sonra  gerçekleştirileceği kaydedildi.
 
 Yazıda ayrıca, salgın dışında herhangi bir nedenle sınavlara  katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun öğrencilerin de yönetmelik  hükümleri çerçevesinde 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında sınava alınacağı  açıklandı.Okullarda yapılacak sınavlarda dersin öğretim programında yer alan  ölçme ve değerlendirme esaslarına uyulacağı ve sınav tarihlerine okullardaki  sınıf/alan zümre başkanları kurulunca karar verileceği bildirildi.  Ölçme ve değerlendirmeler, ihtiyaç duyulması halinde cumartesi günleri  de dahil edilerek, her bir sınav için atölyelerdeki uygulama sınavları gibi  zorunlu haller dışında bir ders saati süre verilerek gerçekleştirileceği ve sınav  sorularının bu süreye uygun olarak hazırlanacağı belirtilen yazıda, bir günde her  bir öğrenci için en fazla iki dersten sınav yapılabileceği kaydedildi.  Yazıda, ölçme ve değerlendirme uygulamalarının, sınıf mevcudu fiziki  mesafeyi koruyacak şekilde bölünüp, maske kullanımı ve hijyen kuralları dikkate  alınarak gerçekleştirileceği, bu doğrultuda sınavların, boş olan dersliklerde  grupların eş zamanlı olarak sınıf/alan zümre öğretmenlerinin iş birliğiyle sınava  girebileceği şekilde planlanacağı ifade edildi. Sınav tarihlerinin en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacağı ve  e-Okul Sistemine işleneceği belirtildi.
 
Yatılı okullara kayıtlı öğrenciler pansiyon hizmetlerinden  yararlandırılacak
 
 Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, yatılı okullara kayıtlı  öğrencilere yönelik düzenlemeler de paylaşıldı. Buna göre, ölçme ve değerlendirme  uygulamaları sürecinde yatılı bölge ortaokullarında kayıtlı olan öğrencilerin,  valiliklerce gerekli tedbirler alınarak il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince  yapılacak planlamalar doğrultusunda sınav tarihlerinin olduğu günlerde pansiyonda  kalabilmeleri ve diğer pansiyon hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanacak. Ortaöğretim kurumlarında ise pansiyonlarda barınma ihtiyacı olan  öğrenciler, talep etmeleri halinde, durumlarına uygun paralı/parasız yatılı  olarak ilgili yönetmelik hükümlerine göre okul pansiyonlarından  yararlandırılacak. Sınavlar, pansiyonu bulunan okullarda pansiyonda yoğunluk  oluşturmayacak şekilde planlanacak. Ayrıca valiliklerce gerekli önlem ve  tedbirler alınarak taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki öğrencilerin  yapılan sınav planlamalarına göre okullara taşınmaları sağlanacak.  İlköğretim kurumlarında proje ve ders etkinliklerine katılım,  ortaöğretim kurumlarında ise performans çalışmaları sunumu, dersin özelliğine  göre yüz yüze, çevrim içi veya e-posta gibi diğer elektronik ortamlarda  yapılabilecek.
 
 İlkokul 4. sınıflarda sınav yapılmayacak
 
 Ayrıca ilköğretim kurumlarında, ilkokul 4. sınıflarda sınav  yapılmayacak. Bu sınıflardaki ölçme ve değerlendirmeler, ilgili yönetmelikte  ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflar için belirtilen esaslarla aynı şekilde ve ilkokulun  bütün sınıflarında ders etkinliklerine katılım puanıyla belirlenecek.  Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında görsel sanatlar, müzik, beden  eğitimi ile spor, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım,  Peygamberin hayatı, temel dini bilgiler dersi ile seçmeli derslerde sınav  yapılmayacak. Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa  proje puanları ile oluşturulacak.Öğrencilerin yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya EBA TV takip ve ders  etkinliklerine katılımlarına göre her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve  daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 defa  ders etkinliklerine katılım puanı verilecek. Ortaöğretim kurumlarında ise iller arası hareketliliğin azaltılması  amacıyla öğrenciler, istemeleri halinde, bulundukları illerde öğrenim gördükleri  okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında sınavlara girebilecek. Bu  kapsamda, okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmeleri için öğrenci  velileri, 28 Aralık 2020 Pazartesi gününe kadar sınava girilecek dersleri de  belirterek bu konudaki taleplerini bulundukları ildeki ilgili okul müdürlüğüne  bir dilekçe ile iletecek ve öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu  konuda bilgilendirecek.
 
 Bu durumdaki öğrencilerin sınava girdikleri derslere ilişkin aldıkları  puanlar, sınava girilen okul müdürlüğünce öğrencilerin kayıtlarının bulunduğu  okullara elektronik ortamda ivedilikle bildirilecek ve sınav evrakları da ilgili  okul müdürlüğüne ulaştırılacak. Eğitim kurumu yönetimleri tüm öğretmen, öğrenci  ve velileri bu uygulama hakkında bilgilendirecek. Ayrıca, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı birinci dönem puanları,  haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencilerin her dersten bir sınav  puanı, bir performans çalışması ve derse hazırlık, devam, aktif katılım, örnek  davranışları gibi ders içi katılımlarına ilişkin performans puanları ile  belirlenecek.
 te yandan, "2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi" konulu  genelgede 12-16 Nisan 2021 tarihleri arasında belirlenen ikinci ara tatil,  yarıyıl tatiline eklenerek 8 Şubat-12 Şubat 2021 tarihleri arasında uygulanacak.  Böylece 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi, 15 Şubat 2021  Pazartesi günü başlayacak.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25