• BIST 9548.09
  • Altın 2496.893
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.5715
  • Erzurum 12 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Sabri Topdağı Yazdı...

Sabri Topdağı Yazdı...
Sabri Topdağı Yazdı...
"Mehmetçik Vakfı ve Toplumsal Yükümlülüğümüz"

Emekli olduğum 2013 yılında lojmanı boşaltmam gereken günler Kurban Bayramına denk gelmişti. Belirli süre içinde eşyalarımı toplarlayıp yeni evime taşınmam ve lojmanı teslim etmem gerekiyordu. O günlerde tam ifadesiyle iki ayağım bir pabuçtaydı. Bayramdan bir iki gün önce Mehmetçik Vakfı aklıma geldi kurban için. Eşya toplamaktan yorulmuşken mola verdiğim esnada oturduğum yerden vekâletimi verdim. Bayramda kurbanın kesildiği mesajı geldi telefonuma. Birkaç gün sonra da kurbanın kesildiğine dair; vakıf heyeti başkanı, din görevlisi ve veteriner tarafından imzalı, noter onaylı kurban kesim tutanağı geldi.

Aradan birkaç ay geçmişti ki kargodan bir paket geldi eve. Paketi açtığımda bir kutu kurban eti kavurması olduğunu gördüm. O zaman öğrendim ki kesilen kurban etleri kavurma yapılarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken birer kutu da kurban sahiplerine gönderiliyormuş.

adsiz1.png

O kadar sıkışık olduğum bir dönemde, vekâlet verdiğim kurbanın güvenilir ellerde kesildiğini ve gerçekten ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını öğrenmek ve bilmek çok güzel bir duyguydu. Bana bu duyguyu yaşatan Mehmetçik Vakfı’nın yönetici ve çalışanlarına şükranlarımı sunarak vakıf hakkında kısa bilgi vermek istiyorum.

Ülkemizin ve milletimizin güvenliği için canlarını hiçe sayarak görev yapan erbaş ve erlerimizden şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybedenlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kurulmuş bir vakıf Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı.

adsiz2.png

 

Vakfın görevleri şu şekilde sıralanıyor:

1.      Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaptığı vatan hizmeti esnasında; şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere belirlenen esaslara göre ölüm ve maluliyet yardımı yapmak,

2.      Gazi ve engelli Mehmetçiklerin kendilerine sürekli bakım yardımında bulunmak,

3.      Söz konusu Mehmetçiklerin çocuklarına bakım ve öğrenim desteği sağlamak,

4.      Yardım planına dâhil Mehmetçik ve aileleri ile bağışçılara yönelik sosyal destek programları uygulamak,

5.      Yardım planını destekleyen bağış, yatırım ve tanıtım programları ile kendini sürekli geliştirmek ve kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmek,

6.      Bu faaliyetleri ile ülke düzeyinde sosyal adaletin, toplumsal barışın ve ulusal birliğin güçlenmesine katkıda bulunmak.

Vakfın yardımları iki grup altında toplanıyor:

1.      Bir defaya mahsus yapılan yardımlar;
  1. Şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden erbaş ve erler için yapılan ölüm yardımı,
  2. Malul gazi erbaş ve erler ile engelli erbaş ve erlere yapılan maluliyet yardımı,
  3. Sürekli bakım yardımı almakta iken vefat eden gazi ve engelli erbaş ve erler için yapılan ölüm yardımı,
  4. Doğum yardımı,
  5. Bakım ve öğrenim yardımı almakta olan çocuğun vefatı halinde yapılan ölüm yardımı.
2.      Sürekli veya belli bir süre dâhilinde yapılan yardımlar;
  1. Malul gazi ve engelli bakım yardımı,
  2. Bakım ve öğrenim yardımı.

Vakıf; kurulduğu güden bu yana bilimsel gelişmeleri takip etmek suretiyle etkin bağış, yardım, yatırım ve tanıtım projeleri ile kendini sürekli geliştirerek;

  • Türk Silahlı Kuvvetlerinde vatani görevini yerine getirirken; şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına, gazi ve engelli Mehmetçikler ile çocuklarına sağlamakta olduğu sosyal ve ekonomik desteği artırarak yükseltmek,
  • TSK Mehmetçik Vakfına bağışta bulunanlar ile kendilerine yardım edilen Mehmetçik ve aileleri arasındaki sevgi ve güven duygularını sosyal destek faaliyetleri ile güçlendirerek, yüce Türk ulusunun takdirine layık örnek bir yardım kuruluşu olma yolunda hizmetlerini sürdürmektedir.

 Vakıf tarafından yapılan yardımlar her geçen yıl artarak devam ediyor. 2012 yılında yapılan yardımların tutarı 55.661.527,48 TL, 2013 yılında ise 57.140.955,20 TL.

Vakıf; kurulduğu 1982 yılından bu yana 43.689 erbaş ve ere, bugünkü değeriyle yaklaşık olarak toplam 472.186.183,76 TL yardım yapmıştır. Ortalama aylık yardım tutarı 5.800.000,00 TL.

Yapılan yardımların ayrıntılarına ve daha detaylı mali bilgilere vakfın internet sitesinden (http://www.mehmetcik.org.tr) ulaşılabilmektedir.

Kısaca ifade edersek, Mehmetçik Vakfı; Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaptığı vatan hizmeti esnasında, şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden Mehmetçiklerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere, toplumsal olarak sahip çıkmak ve destek olmak gibi önemli bir yükümlülüğümüzü toplum adına yerine getirerek; ülke düzeyinde sosyal adaletin, toplumsal barışın ve ulusal birliğin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır.

Vatandaş olarak bize düşen ise; böylesine ulvi bir görevi, bizim adımıza yerine getiren Mehmetçik Vakfı’nın faaliyetlerine destek olmak.

adsiz3.png

 

  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
      Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25