• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Erzurum 17 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Sağlık Bakanı Koca canlı yayında duyurdu! Haziran ayı sonu itibariyle...

Sağlık Bakanı Koca canlı yayında duyurdu! Haziran ayı sonu itibariyle...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

Bakan Koca, "Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon doz aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac... Önümüzdeki günlerde olumlu birtakım gelişmelerle bu sevkiyatın başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik'le ilgili 50 milyon doz, Biontech'le ilgili de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde bir miktar söyleyebilirim. Yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızı aşılama konusunda kararlıyız." dedi.

Bakan Koca, Edirne'de düzenlenen Bölgesel Değerlendirme Toplantısı'nda  yaptığı konuşmada, Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ'ın durumunu her  yönüyle ele aldıkları bir toplantı yaptıklarını söyledi.
 
Sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanacağı 17 günlük sürecin dördüncü  gününde olunduğunu ifade eden Koca, "Edirne'de Trakya bölgesindeki illerimizin  durumuyla ilgili tedbirleri ve uygulamaları yerinde değerlendirme fırsatı bulduk.  Salgın yönetiminde Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ'ın durumunu her yönü  ile ele aldık. Virüsün hareket alanlarını kısıtlayacağımız, ona yayılma şansı  tanımamak için gayret edeceğimiz, sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanacağı 17  günlük sürecin dördüncü günündeyiz." diye konuştu.
 
Sokağa çıkma kısıtlamasının daha sıkı olarak uygulandığı bu dönem  öncesinde, iş yerlerinin hizmet vermemesi nedeniyle bazı vatandaşların  memleketlerine ve tatil beldelerine doğru olağandan daha fazla hareketlilik  yaşattığını anlatan Koca, İstanbul'dan Trakya'ya olan hareketlilik artışının  bugünkü gündemlerinde olduğunu vurguladı.
 
Sıkılaştırılmış kısıtlamaların ilk üç gününde vatandaşların oldukça  uyum gösterdiğini aktaran Bakan Koca, vatandaşlara gösterdikleri hassasiyet için  teşekkür etti.
 
Aşılama programına uyum ve sahada elde edilen sonuçların da toplantıda  ele alındığını anlatan Koca, şöyle devam etti:
 
"Hem miktar, hem de çeşitlilik açısından aşı temini konusundaki  çalışmalarımızı daha önce kamuoyu ile paylaştım. Yeni sözleşmelerimiz ve aşı  tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha  hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının  daha kullanımına onay verildiğini duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile  Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'muzun Acil Kullanım Onayı verdiği üç aşı oldu.  Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk  sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısı ise haziran ayı  sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90  milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu  gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek."
 
Kısıtlamalar ile vaka sayılarında önemli bir düşüş başladığını  anımsatan Koca, "Sıkılaştırılmış kısıtlamalar ile vaka sayısındaki düşüş hızının  da daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı.  Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar  yapabileceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Koca ardından şu ifadeleri kullandı: Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Sevindirci haber bu 4 ilimizde vaka sayıları neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Edirne'de filyasyon ekip sayımız 98, vaka sayısında yüzde 50 düşüş yaşandı.
 
Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. 
 
Edirne'deki temaslarının ardından İl Sağlık Müdürlüğü'nde açıklama yapan Bakan Koca, şunları söyledi:
İstanbul'dan Trakya'ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Vatandaşlarımızın oldukça uyum gösterdiklerini izledik. Aşılama programına uyum da ele aldığımız konular arasındaydı.
 
Aşı tedarikindeki iyileştirmelerle daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Sputnik aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle sevk edilmeye devam edilecek. 
 
VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI
 
Vaka sayısında önemli bir düşüş başlamıştır. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı.
 
Sevindirici haber şu ki vaka sayıları neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66...
 
Edirne aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74.
 
Çanakkale'de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyoruz. Bu ilimizde de vaka düşüş oranı Edirne gibi yüzde 50.
 
Kırklareli'nde vaka düşüş oranımız yüzde 35. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. Edirne ilimizde sağlık altyapımız gayet güçlü. Yapımı devam eden 200 yatak hastanemizi 2023 yılının ilk aylarında tamamlayacağız. Tekirdağ ilimizde şehir hastanemizi sunmuştuk. Devlet hastanemizin ihalesini yaptık, inşaatına başlıyoruz.
 
Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illerimizde ihtiyaç olan birçok sağlık desteğimizin planlama çalışmaları devam etmektedir. Bugün bize iletilen talepleri de kısa sürede tamamlamaya çalışacağız. Bu sıkıntılı dönemde milletçe büyük bir fedakarlık örneği gösteriyoruz. Mücadele birlikte kazanılacaktır.
 
BAKAN KOCA, GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI
 
18 yaş altı için tahmini tarih var mı?
 
Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon doz aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac... Önümüzdeki günlerde olumlu birtakım gelişmelerle bu sevkiyatın başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik'le ilgili 50 milyon doz, Biontech'le ilgili de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde bir miktar söyleyebilirim. Yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızı aşılama konusunda kararlıyız.
 
Sputnik V ilk sevkiyat takvim belli mi?
 
6 ay içinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde. İlk sevkiyatın Mayıs ayı içinde olmasını bekliyoruz. Geldikten sonra güvenlik testlerinden sonra hemen başlanır.
 
Yerli aşı Faz-3 çalışmaları ne durumda?
 
Bu aşının Faz-2 çalışması bitti, Faz-3 aşamasına bir iki hafta içinde geçilmiş olacak. Başarılı bir şekilde bu süreç devam ederse, eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum.
 

 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25