• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Erzurum 13 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Selçuk SOMUNSU yazdı...KARA KIŞLAR BEYAZ DÜŞLER

Selçuk SOMUNSU yazdı...KARA KIŞLAR BEYAZ DÜŞLER
KARA KIŞLAR BEYAZ DÜŞLER

Bünyemde kalıcı izler bırakan bir şehrin çocuğu, bir Erzurum sevdalısı olarak okumuş olduğum; memleketime ait iki ayrı kitapla ilgili duygu ve düşüncelerimi sizlerle paylaşma sorumluluğu hissederek bu yazıyı kaleme aldım.

Bir kitabı incelemek ve o kitabın okuyucusuna vermiş olduğu teorik ve pratik faydalarının kapsama alanını belirlemek benim işim değil, çünkü ben bir eleştirmen değil bir okuyucuyum.

Kitaplar yazarının ufkunu genişletir derler, ama bu kitaplar bir okuyucu olarak benim de ufkumu genişletmenin yanında beni çocukluğuma, gençliğime götürmüş; yaşadığım şehri elinde tutmak, vatanını ve toprağını korumak uğruna sahip olduğu en aziz varlığını yani hayatını ortaya koyan atalarımın, dedelerimin, hemşehrilerimin neler yaşadıklarını bir kez daha anlamama vesile olmuştur.                         

Evet, yukarıda bahsettiğim iki kitaptan birincisi hemşehrimiz asker ve siyaset adamı, Emekli Tümgeneral Vehbi KOCAGÜNEY’in 1942 yılında yazdığı, torunlarından gönül insanı araştırmacı yazar Mehmet DAĞISTANLI’nın sadeleştirerek basım aşamasına getirdiği ve Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK)’ın kültürümüze kazandırdığı “Erzurum Kalesi ve Savaşları” isimli kitap. Bu kitapta KOCAGÜNEY, şimdiye kadar karanlıkta kalmış (en azından benim açımdan) bir dönemi bizzat yaşayarak kendi gözlemleri ile bizlere naklederken; olağan üstü bir çaba ile tarihimiz açısından çok önemli bir döneme tanıklık ederek tarihi vesika değeri taşıyan bir eser bırakmıştır bizlere. Bu kitabı günışığına çıkaranlardan Allah razı olsun yüreklerine sağlık.

İkinci kitap ise hemşehrimiz değerli insan Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Sayın Erdal GÜZEL beyefendinin yazdığı ve benim bir solukta okuduğum, okumaktan da büyük keyif aldığım, bizleri eski Erzurum’un kara kışlarına beyaz düşlerine götüren, çocukluğumu ve gençliğimi bana yeniden yaşatan, bugünkü neslin belki de hiç bilmediği şahsiyetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi, oyunlarımızı kısacası kültürümüzü anlatan ve her Erzurumlunun okumasını tavsiye edebileceğim Güzel Erzurum isimli olağanüstü bir kitap

Her iki kitabı da kültürümüze kazandıran Erzurum Kalkınma Vakfı’na ve Sayın Erdal GÜZEL beyefendiye, bir Erzurumlu olarak şükranlarımı sunarım.

KALEM KELAMIN DİK DURUŞUDUR derler, KALEMİNİZE SAĞLIK.  Saygılarımla.

Selçuk SOMUNSU 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25