• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Erzurum 14 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Türkiye'de tüm gözler Ankara'da! Kabine ve A Takımı değişiyor, ilk açıklama geldi...

Türkiye'de tüm gözler Ankara'da! Kabine ve A Takımı değişiyor, ilk açıklama geldi...
AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda başladı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde 2023 manifestosunu açıklıyor.

Kongre salonuna girmeden önce dışarda bekleyen partililere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kurulu değil 75 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kuruluyla yola devam edeceğiz'' dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle genel başkanvekili sayısının 2'ye çıkarılacağını bildirdi.

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda başladı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde 2023 manifestosunu açıklıyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 
Adana hoş geldin. Alem düşman kesilse, gönül senden vazgeçmez Adıyaman hoş geldin. Afyonkarahisar hoş geldin. Gökte yıldızım ayım, yerde sarayımsın, Aksaray hoş geldin. Kızıl elmaya koşan şehzadelerin şehri Amasya hoş geldin. Cumhuriyeti kuran başkentim Ankara hoş geldin... Senin gibi yari olan neyler ayvayı narı, Artvin hoş geldin. Dağları bağ, vadileri altın deresi Balıkesir hoş geldin. Coğrafyanın kalbinde zümrütten bir nakışsın Bartın hoş geldin. Türkünü Dicle söyler, akar gönülce söyler Batman hoş geldin. 
 
Bayburt hoş geldin. 7 asırlık devlet çıkar rüyandan Bilecik hoş geldin. Oğul balım dağ çiçeğim, bin gönüllüm, Bingöl hoş geldin... Dünya durdukça yazılmaz bir daha senin yazdığın destan Çanakkale hoş geldin. Çok yaşasın yarenler Çankırı hoş geldin. Al yeşil ırmakları kuşanıp da mı geldin Çorum hoş geldin. Kaç yıl oldu efeler biz bu sevdaya düşeli Denizli hoş geldin. Diyarbakır hoş geldin. Mertçe durur sözünde Konuralp'in izinde Düzce hoş geldin. Fatihler senden çıkar, Fetihler senden başlar Edirne hoş geldin. Fırat'ın türküsünü en güzel Gakkoş söyler Elazığ hoş geldin. dadaşım, ak alnına Palandöken imrenir Erzurum hoş geldin.
 
 
Şairimsin, gazimsin, iki gözümün Gaziantep hoş geldin. Güzelliğin ile dünya durdukça durasın Giresun hoş geldin. Gönül bahçemin gümüş goncası Gümüşhane hoş geldin. Dağlar arasında lale çiçeğim Hakkari hoş geldin. Ülkemin altın ışığı Hatay hoş geldin. Serhatı bekleyen nazlı ovam Iğdır hoş geldin. Gülleri güzel, kendi gülünden güzel Isparta hoş geldin. Dünyanın etrafında dönüp durduğu bir semtini sevmeye bir ömrün bile yetmediği İstanbul hoş geldin.
 
Efesi ile dünyasında biriciksin, İzmir hoş geldin. Maşallah... Edelere kahramanlık herkesten çok yakışır, Kahramanmaraş hoş geldin. Medeniyet mirasi, güzellikler atlası Karabük hoş geldin. Türkçe'mi bayrak olup dalgalandıran Karaman hoş geldin. Milletim sana aşık Kars hoş geldin. Canıma can katar her yanın Kastamonu hoş geldin. Bir yarim var Erciyes'e yaslanır Kayseri hoş geldin. Bozlakların türkülerin ruhu var toprağında Kırıkkala hoş geldin. Mertler, yiğitler ili Kırklareli hoş geldin. Ahi Evran'dan Neşet Ertaş'a Kırşehir hoş geldin. Kilis hoş geldin. Akçakoca'nın sevdası Kocaeli hoş geldin. Mevlana'dan bilgelik ocağı, Selçuklu'nun başkenti Konya, hoş geldin.
 
 
Sizler her biriniz birer şarkısınız. Pınarlardan berrak, çinilerden güzelsin Kütahya hoş geldin. dünyada eşi bulunmaz, dağın bile bey senin Malatya hoş geldin. Gediz ovasının Fatihler yetiştiren ilim irfan ocağı Manisa hoş geldin. Taşa işlenen şiirim, medeniyet mirasım Mardin, hoş geldin. Gönlü Toroslar'dan yüce Mersin hoş geldin. Seni görmeyenler güzel gördüm demesin, Muğla hoş geldin. Açtın Anadolu'yu Türklere, Muş hoş geldin. Haı Bektaş'tır pirimiz, Nevşehir hoş geldin. Tarihi çağlar aşan Niğde hoş geldin.
 
Bağrına yaslanmış sevinir Karadeniz, Ordu hoş geldin. Hareketlim, kadirlim, kıymetlim, Osmaniye hoş geldin. Baba ocağım Rize, kurban olurum size Rize hoş geldin. Destan şehrimiz, bayrak şehrimiz Sakarya hoş geldin. İlelebet sönmeyecek İstiklal meşalemsin Samsun hoş geldin.
 
Marifet namemsin Siirt hoş geldin. Karadeniz seni takar zümrüt diye sinesine Sinop hoş geldin. Aşık Veysel'in sazını çaldığı alimler, şairler şehri Sivas hoş geldin. Şanına ceylanına, bağrında yatan peygamberlerine kurban Şanlıurfa, Şanlıurfa hoş geldin. Hazreti Nuh'un şehri Şırnak hoş geldin. Tekirdağ hoş geldin. Kendisi bir bağ içinde, bizim gönlümüz onun içinde Tokat hoş geldin. İnsanına doyulmaz, tadına doyulmaz Trabzon hoş geldin.
 
 
Binbir güzelliğin cem olup adını verdiği şehir Tunceli hoş geldin. Efesi dünyaya meydan okuyan Uşak hoş geldin. Gölü ile tarihi ile sarsılsa da hep ayağa kalkan azmi ile Van, hoş geldin.
 
Binbir rengin yuvası, güzellikler ocası Yalova hoş geldin. Yiğidi yaman, yüreği sağlam, Bozok diyarı Yozgat hoş geldin. Kara kaşları ferman yazdıran Zonguldak hoş geldin.
 
Yüzlerce milyon kardeşimizle, milyarlarca dostumuz ile sizler tüm dünyayı temsil ediyorsunuz. AK Parti 7.Olağan kongremize hoş geldiniz. Sizlerin şahsında kalbi memleket sevdası ile çarpan genci, kadını, erkeği, yaşlısı herkesi selamlıyorum. Bu memleketin kalkınması için gecesini gündüzüne katanları selamlıyorum. 
 
Vatanın her karışını alınteri ile sulayan işçiyi, çiftçiyi her meslekten kardeşimi selamlıyorum. Hangi mezhep ve meşrepten olursa olsun 84 milyon insanın hepsini selamlıyorum. İstiklal ve istikbalimiz için canlarını ortaya koyan şehitlerimizi, gazilerimizi ve bugün de aynı mücadeleyi sürdüren tüm kahramanlarımızı selamlıyorum. Gözü ve gönlü Türkiye'de olan, bu salonda olamasa da kalbi burada atan tüm kardeşlerimizi selamlıyorum. Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla.
 
 
Biz fanilerin elbette hatası ve eksiği olmuştur, olacaktır. Önemli olan istikameti doğru, azmi güçlü tutmaktır.
 
Her işimize olduğu gibi, insanlığa, ümmete, milletimize, ülkemize hizmet mücadelemizin yeni bir safhasının ilk adımı olarak gördüğümüz bu kongremize de Rabbimize niyazla başlıyoruz.
 
Biz, bugüne kadar hangi mücadeleyi yürütmüşsek, hangi başarıları kazanmışsak, hepsini de işte bu iman, işte bu inanç, işte bu azim sayesinde gerçekleştirdik. Bundan sonra da aynı hissiyatla, Sırat-ı Müstakim üzere yürümeye, ter dökmeye, gerektiğinde canımızı ortaya koymaya devam edeceğiz. Eksikten ve yanlıştan münezzeh olan sadece Rabbimizdir. Biz fanilerin elbette hatası ve eksiği olmuştur, olacaktır. Önemli olan istikameti doğru, kalbi ferah, yüreği sağlam, azmi güçlü tutmaktır. Gerisi Allah’ın yazgısı ve milletimizin takdiridir.
 
İşte bu anlayışla, “niyet hayr, akıbet hayr” diyerek, sizlerle birlikte bir kez daha yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın muhasebesini milletimize arz etmek istiyoruz. Bu vesileyle, Milliyetçi Hareket Partisine ve Genel Başkan Sayın Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı çatısı altında, büyük ve güçlü Türkiye yolunda bizimle birlikte yürüdükleri için şükranlarımı sunuyorum. Milletimizin 15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduğu Cumhur İttifakını, Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte seçimlerde ve Meclis’te devam ettirerek, mücadelemizin saflarını tahkim ettik ve genişlettik. Hangi partiden olursa olsun, Cumhur İttifakına destek olan her bir kardeşime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye’yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna inşallah bu ittifakla kavuşturacağız.
 
 
AK Parti Büyük Kongreleri, kadrolarımızı yenilediğimiz, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz hizmetlerin muhasebesini yaptığımız, vizyonumuzu güncellediğimiz demokrasi şölenleridir.
 
Ekim 2003’teki ilk olağan kongremizde, “Her Şey Türkiye İçin, Bu Işık Hiç Sönmeyecek” diyerek yola çıkmıştık. Kasım 2006’daki ikinci olağan kongremizde, “Türkiye’nin Partisi, Türkiye’nin Lideri” diyerek milletimizle kucaklaşmıştık. Ekim 2009’daki üçüncü olağan kongremizde, “Biz Birlikte Türkiye’yiz” diyerek ülkemizi kucaklamıştık. Eylül 2012’deki dördüncü olağan kongremizi, “Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023” diyerek taçlandırmıştık. Eylül 2015’deki beşinci olağan kongremizde “2023 Kararlığımızı” tekrar vurgulamıştık. Ağustos 2018’deki altıncı olağan kongremizi, “Millet Bir, Hedef Bir” diyerek gerçekleştirmiştik. Bugün de “İnandığın Yolda Yürü” diyerek hazırlandığımız yedinci olağan kongremizi, “Türkiye İçin Güven Ve İstikrar” azmiyle topluyoruz.
 
 
 
Ankara Spor Salonu’nda yapılan kongre salonuna gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan partilileri selamladı. Kongre salonuna girmeden önce dışarda bekleyen partililere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kurulu değil 75 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kuruluyla yola devam edeceğiz. Ayrıca yedek diye bir ifade var. O da 35 kişi. Onlar da yedek olarak kalmayacak. Onlar da beraber çalışacaklar. Asıl üyeler gibi' dedi'' dedi.
 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Birazdan 7. Olağan Büyük Kongremizi yapacağız. Son olarak üye kayıtlarını istediğimde üye kayıt 13 milyon 500 bine ulaştı. Bırakın Türkiye'yi dünyada böyle bir siyasi parti yok. Dünyada bir başkası yok. Türkiye'de zaten yok. Artık önümüzde 2023 var. 2023'e hazır mıyız?
Bugün yapacağımız 50 kişilik bir Merkez Yönetim Kurulu değil şimdi 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu'yla yola devam edeceğiz. Ayrıca yedek diye bir ifade var. O da 35 kişi. Onlar da yedek olarak kalmayacak. Onlar da beraber çalışacaklar. Asıl üyeler gibi.
Kongremizi inşallah başlatarak sizleri buradan gayet buradan sakin bir şekilde illerimize uğurlayalım. Allah yar, yardımcımız olsun. İnşallah yakında bu koronavirüs belasından kurtulduktan sonra Diyarbakır'a da gideceğiz. O gözü yaşlı analarımızı bizzat yerinde ziyaret edeceğiz.
 
 
GENEL BAŞKANVEKİLİ SAYISI 2'YE ÇIKARILIYOR...
 
 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle genel başkanvekili sayısının 2'ye çıkarılacağını bildirdi.
 
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
 
Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen büyük kongre öncesi, yurdun birçok noktasından partililer Başkent'e geldi. Kongrenin yapılacağı salon çevresinde polis önlem aldı. Salonun çevresi bariyerlerle araç trafiğine kapatılırken, kongreye katılacaklar için güvenlik noktaları oluşturuldu. Oluşturulan noktalardan x-ray cihazı ve üst aramasının ardından salona alınan partililer kendileri için ayrılan bölümlere oturdu. Salona giremeyen partililerin de kongreyi takip edebilmeleri için dışarıya dev ekranlar kuruldu. Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar yer aldı.
 
 

14 Ağustos 2001’de kurulan AK Parti’nin, 19 yıllık tek parti iktidarında yaptığı dokuz kongre, Türkiye için çok önemli gelişmelerin yaşandığı bazı dönemlerin de köşe taşlarını oluşturdu. AK Parti, Erdoğan liderliğinde ilk kez 3 Kasım 2002’de girdiği genel seçimde aldığı yüzde 34,28 oy oranıyla 363 milletvekili çıkararak tek başına iktidara geldi. AK Parti, geçen süreçte altısı olağan, üçü olağanüstü toplam dokuz kongre yaptı. Erdoğan, 10 Ağustos 2014’te Türkiye tarihinde ilk kez yapılan halk seçimiyle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. Ancak Anayasa’da yer alan Cumhurbaşkanının aynı zamanda parti başkanı olamayacağına dair hüküm gereği 27 Ağustos 2014’te AK Parti ilk defa olağanüstü kongreye gitmek durumunda kaldı. Kongrede AK Parti Genel Başkanı ilk kez değişti ve Erdoğan koltuğunu Ahmet Davutoğlu’na bıraktı. AK Parti, Davutoğlu’nun genel başkanlığında 7 Haziran 2015’te girdiği ilk genel seçimde yüzde 40,87 oy aldı; ancak tek başına iktidar olamadı. Partilerin koalisyon için anlaşamaması nedeniyle bir seçim hükümeti kurularak 1 Kasım’da yeniden seçime gidildi. Türkiye’nin terör örgütü DAEŞ’in Suruç ve Ankara Garı katliamlarından, PKK’nın Dağlıca saldırısına kadar birçok önemli olayla sarsıldığı bir sürecin ardından 1 Kasım’da gerçekleştirilen seçimde, yüzde 49,50 oy oranıyla AK Parti yeniden tek başına iktidara geldi. Davutoğlu, 12 Eylül 2015’te yapılan 5. Olağan Kongrede yeniden genel başkan seçildi. Ancak bu dönemde Erdoğan ile ihtilaf yaşadığı gerekçesiyle Davutoğlu ile yollar ayrıldı. 22 Mayıs 2016’da yapılan 2. Olağanüstü Kongre’de Genel Başkan seçilen Binali Yıldırım, 65. Hükümeti kurarak Başbakan oldu.
 
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI
Yıldırım’ın başbakanlığında gerçekleştirilen anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan 2017 referandumu sonucu, Türkiye’nin ilk seçimde yürürlüğe girmek üzere partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmesi, seçmenin yüzde 51,41’lik desteğiyle benimsendi. 21 Mayıs 2017’de gerçekleştirilen olağanüstü kongrede Erdoğan geçerli bin 414 delegenin oyuyla yeniden AK Parti Genel Başkanı seçildi. 4 yıl aradan sonra 2018 genel seçimlerine yeniden Erdoğan’ın başkanlığında giden AK Parti, yüzde 42,49 oy oranıyla tek parti iktidarını sürdürdü. Seçimlerden 2 ay sonra yapılan 6. Olağan Kongre’de, Erdoğan bir kez daha Genel Başkan seçilirken, MHP ile yapılan, “seçim ittifakı” AK Parti tüzüğüne de girdi.
 
Ankara Arena Spor Salonu’nda bugün gerçekleştireceği kongre, ‘Türkiye için güven ve istikrar’ sloganıyla yapılacak. Kongrede Erdoğan, AK Parti’nin 2023 seçimlerine giderken izleyeceği yol haritasını içerecek manifestosunu açıklayacak. Erdoğan’ın “sivil anayasa” başlığının detaylarını da açıklayacağı ifade ediliyor. Erdoğan’ın konuşmasında, 2023 seçimlerine giderken güçlü bir “Cumhur İttifakı” vurgusu yapacağına da işaret ediliyor.
 
 
‘KABİNEDE DÜZENLEME YAPILACAK’
AK Parti kongresine eş zamanlı olarak siyasetten bürokrasiye herkesin gözü kabine değişikliğinde de olacak. NTV’ye konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, kongre ve sonrasına ilişkin, “19 yılda yaptıklarımız bir hazırlıktı ve biz yeni başlıyoruz” ifadesini kullandı. “Kabine değişikliği bekliyor muyuz” sorusuna Ünal, “2023’e dönük sadece partide değil, diğer alanlarda da Sayın Cumhurbaşkanımız, ekibiyle beraber yeni bir düzenleme yapacaktır, yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz” karşılığını verdi.
 
HDP  DAVET EDİLMEDİ
Kongre için CHP, MHP ve İYİ Parti’ye davetiye gönderilirken HDP davetli listesinde yer almadı. MHP, AK Parti Kongresi’ne TBMM Başkanvekili Celal Adan, Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın, İzzet Ulvi Yönter, Sadir Durmaz ve MYK Üyesi Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay’dan oluşacak beş kişilik heyetle katılacak. İYİ Parti ise kongrede TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile Genel Başkan yardımcıları Şenol Sunat ve Cihan Paçacı’dan oluşan heyetle temsil edilecek. CHP’yi de Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın temsil edecek.
 
 
‘TİTİZ BİR ÇALIŞMA YAPTIK’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Ankara Spor  Salonu’nda 7. Olağan Büyük Kongre hazırlıklarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kandemir, “Çok titiz bir çalışma yaptık yarın yeni bir listemizle halkımızın önüne çok güçlü bir şekilde çıkacağız” dedi.
 
 
MKYK ÜYE SAYISI 75’E ÇIKARILIYOR
Kongrede partinin en üst karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun (MKYK) üye sayısı 50’den 75’e çıkarılıyor. Yedeklerle birlikte sayısı 100’e ulaşacak MKYK’da eski bakan ve milletvekillerinin yanı sıra yeni isimlerin de olması bekleniyor. 15’i kadın, 15’i gençlerden oluşan MKYK’da genç ve kadın sayısında artış olabileceği de belirtiliyor. Kulislerde, tarihi 2023 olarak ilan edilen seçimlere partiyi hazırlayacak yeni kadrolarda “tek şapka” kuralının uygulanacağı ve yönetim kademelerine getirilen isimlerin sadece bir görevinin bulunacağı belirtiliyor.
 
 
YENİ TÜZÜK, YENİ BİRİMLER
Bugünkü kongrede oylanıp hayata geçirilecek yeni tüzük değişikliğiyle, AK Parti Genel Merkezi’ndeki birimlerde de bazı değişiklikler planlanıyor. Bazı birimlerde birleştirme yoluna gidilebileceği belirtilirken, Bilişim ve Teknoloji adıyla yeni bir birim de oluşturuluyor. Partinin sosyal medya etkinliklerini de bundan böyle bu birimin yapabileceği vurgulanıyor. Bazı birimlerin isim ve yapılarında da değişiklik planlandığı kaydediliyor. AR-GE başkanlığının isminin de AR-GE ve Eğitim Başkanlığı olarak yeniden düzenleneceği belirtiliyor.
 
 
YENİ MANİFESTOYU AÇIKLAYACAK
Erdoğan’ın daha önce, “2023’ün manifestosu olacak” diye ilan ettiği kongre konuşmasında, insan hakları eylem planı ve ekonomi reformlarını içeren kapsamlı bir konuşma yapması bekleniyor.
 
Erdoğan’ın, 1.5 saat sürmesi beklenen konuşmasında cumhur ittifakının 2023’e giderken ortaya koyacağı dayanışmaya ilişkin de mesajlar vereceği belirtiliyor.
 
Kongreye katılacak delegeler için salona beyaz koltuklar konuldu, güvenlik için bariyerler yerleştirildi. İçinde doktorların yer aldığı bir pandemi kurulu da kongre boyunca görev yapacak.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25