• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Erzurum 11 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

TYB Erzurum Şubesi’nden Erzurumlu Şair-Yazar Ali Nar için taziye mesajı

TYB Erzurum Şubesi’nden Erzurumlu Şair-Yazar Ali Nar için taziye mesajı
TYB Erzurum Şubesi’nden Erzurumlu Şair-Yazar Ali Nar için taziye mesajı

Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dün sabah çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Erzurumlu şair ve yazar Ali Nar için Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından taziye mesajı yayınlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi adına yazılı bir mesaj yayınlayan Şube Başkanı M.Hanefi İspirli şunları söyledi;

“Edebiyatımızın ulu çınarlarından, kendi neslinin son büyük temsilcilerinden biri olan Erzurum’un yetiştirdiği; şair, yazar Ali Nar’ın vefatı hepimizi derinden üzmüştür.

Klasik ve modern Arapça'dan çevirileri de bulunan, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim kurgu romanı “Uzay Çiftçileri"nin yazan Ali Nar 1986' kurduğu, “İslami Edebiyat" dergisi ile Türk Edebiyatı’ndaki yerinin iyice pekiştirdi.

Hayatını İslam ve O’nun paralelindeki bir edebiyat çizgisine vakfeden, bir çok esere imza atan ve hayatını da bu şekilde noktalayan merhum Nar’ın vefatı ile Erzurum ve Türk Edebiyatı bir büyük kayıp daha yaşadı.

Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilen Ali Nar Hocaya Cenab-ı Hak’tan Rahmet, eş, dost ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

Ali Nar, 1938 Hasankale’de doğdu, ailesi 1950’de Yozgat-Sarıkaya’ya göçtü, 1953’te Kayseri İmam Hatip Lisesi’ne girdi; 1959’da Erzurum’da mezun oldu; aynı yıl İstanbul Yüksek İslam Enstitisü’ne girdi ve 1964’te buradan mezun oldu. Diyarbakır, Erzincan, İzmit ve İstanbul’daki İmam hatip liselerinde öğretmenlik yaptı, 1990’da emekli oldu. Dünya İslamî Edebiyat Birliği üyesi olup bu cemiyetin Türkiye temsilcisi idi.

 

İlk şiiri “Su” 1961’de, ilk kitabı “Fetih” 1975’te yayınlandı. Milli Gazete, Yeni Devir, Vahdet Dergisi gibi süreli yayınlarda makaleleri neşredildi. Klasik ve Modern Arapça’dan çevirileri de olan Nar, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan Uzay Çiftçileri kitabının da yazarıdır. Bu eser Türk sinemasını da etkilemiștir.[2][3]

 

Fethullah Gülen'in de desteklediği Dinlerarası Diyalog'a karșı olan etkin yazarlardan biri olmuştur.[4] Kapsamlı eserlerinden biri Dinler Arası Diyalog Fitnesi adlı kitabıdır.[5][6]

 

Nar, 16 Temmuz 2015 tarihinde tedavi gördüğü Fatih Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.[7] Cenazesi Edirnekapı Şehitliğine defnedilmiştir

Eserleri

 

Ali Nar’ın dinî, ilmî, edebi sahalarda telif ve tercüme eserlerinin sayısı elliyi aşkındır. Romanları Arapça’ya çevrildi, İngilizce yayın yapan uluslararası edebiyat dergilerinde kitapları tahlil edildi, bazı piyesleri yüzlerce kez sahnelendi.

Başlıca edebî telifleri arasında:

    Fetih

    Koro

    Muhtar Kafası (Milli Türk Talebe Birliği ödüllü almıştır)

    Porselen Dişli Demokrat

    Ezan Donanması

    İki Sonsuzda Gerilim

    Kan Denizi

    Ortadoğu Günlüğü

    Anadolu Günlüğü (Türkiye Yazarlar Birliği ödülü almıştır)

    Arılar Ülkesi

    Uzay Çiftçileri

 

Dini ilmî telifleri arasında:

 

    Kırk Hadisle Müslüman Kimliği

    Hicret

    İlm-i Kelam Dersleri

    Cep ilmihali

 

Arapça’dan çevirdiği eserler:

 

    Necib el-Kiylani’den Cakartalı Kız

    Kuzey Kahramanları

    Kara Gölge ve İlahî Nur’u

    A. Ahmed Bâkesir’den Cihada Çağrı

 

Arapça’dan çevirdiği ilmî eserler arasında ise:

 

    Said Ramazan el-Bultî’den Fıkhu’s-Siyre

    Akaid Risaleleri

    Abdülmecid Zindanî’den İman Yolu

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25