• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Erzurum 3 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Van Özalp'da deprem! Van'da 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Van Özalp'da deprem! Van'da 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Van'da deprem! Van'ın Özalp ilçesinde 5.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.

13.03'te meydana gelen deprem çevre illerde de hissedildi. Van Valisi Bilmez yaptığı son dakika açıklamasında "Özalp, Saray ve Gürpınar'daki 15 mahallede orta ve ağır hasarlı evler var. 5 vatandaşımız hafif yaralı." dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'ın  Özalp ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, saat 13.03'te merkez üssü Özalp olan 5,4 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi. Deprem 6,9 kilometre derinlikte gerçekleşti.

VALİ BİLMEZ'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: 5 VATANDAŞIMIZ YARALANDI
 
Van Valisi Bilmez yaptığı açıklamada, "Özalp, Saray ve Gürpınar'daki 15  mahallede orta ve ağır hasarlı evler var. 5 vatandaşımız hafif yaralı." dedi.
 
BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'ın Özalp ilçesinde  meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Özalp'te yapılan ilk  taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor, şu ana kadar sadece bir evde  kısmi yıkık ihbarı var." bilgisini verdi. 
 
Soylu, sosyal medya hesabından Van'ın Özalp ilçesindeki depreme ilişkin  yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
 
"Van'da 13.03'te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremde Özalp  merkezde yapılan ilk taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor. Şu ana  kadar köylerden sadece bir evde kısmi yıkık ihbarı var. Gelişmeler Van Valiliği  ve AFAD Başkanlığımızca kamuoyuna bildirilecektir. Geçmiş olsun."
 
'CAN KAYBIMIZ YOK'
 
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin  Bilmez, Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bazı  köylerde hasar gören evler var. Bölgede hasar tespit çalışmalarına başladık."  bilgisini verdi. 
 
Bilmez, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından hasar tespit  çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
 
İlçe merkezinin yanı sıra bağlı köylerde de tarama çalışmalarının  yürütüldüğünü aktaran Bilmez, şunları kaydetti:
 
"Özalp merkez ve köylerinde yaptığımız taramada bir köyümüzde bir  evimiz kısmen yıkıldı, bunun dışında bir can kaybımız yok. Ancak bazı  mahallelerde hasar gören evlerin evlerin olduğu ilk bilgisini aldık. Ekiplerimiz  sahaya doğru hareket etti. Bölgede hasar tespit çalışmalarına arkadaşlarımız  başladı."
 
 
DEPREM BÖLGESİNİ HELİKOPTERLE HAVADAN İNCELEDİ 
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin  Bilmez, 5,4 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Özalp ilçesinde incelemelerde  bulundu. 
 
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan  Vekili Bilmez, beraberinde İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD İl  Müdürü Osman Uçar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı ile depremin  yaşandığı bölgeye hareket etti.
 
Bilmez ve beraberindekiler, helikopterle gittiği bölgede, depremin  etkili olduğu mahallelerde havadan inceleme yaptı.
 
 
 
 
ELAÇMAZ MAHALLESİNDE BAZI EVLER HASAR GÖRDÜ
 
Van'ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem, Gürpınar ilçesinin kırsal Elaçmaz Mahallesi'nde hasara yol açtı. Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olan mahallede, bazı ev ve ahırlar kısmen yıkıldı. Bazı evlerin ise duvarlarında derin çatlaklar oluştu. Depremde can kaybının yaşanmadığı belirtildi.
 
Depremin ardından bölgeye, AFAD, itfaiye ve jandarma ekipleriyle UMKE sevk edildi. Vali Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ve İl AFAD Müdürü Osman Uçar ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı da depremin merkez üssü yakınındaki bölgelerde helikopterle incelemelerde bulundu.
 
 
DEPREM UZMANLARINDAN AÇIKLAMA
 
Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Bölge yakın zamanda İran'da benzer büyüklükteki depremde bir takım hasarlar ve can kayıpları yaşamıştır. 2011'de Van'da meydana gelen deprem, bu bölgedeki fayın üzerinde meydana geldi. Van'dan Özalp'e doğru giden ters fay niteliğinde faylar var. Kuzeyde 1976'da 7 büyüklüğünde Çaldıran depremini yaratan faylar var. Bu faylar Muradiye-Saray yönünde İran'a uzanan faylar.  
 
5.4 düşük ama maalesef köylerde, mezralarda tam da fayın üzerine gelecek yerlerde, kerpiç, çamur harçlı yapılar var. Geleneksel köy tipi yapılar ve 5-6 şiddetli depremlerde yıkılıyor ve can kaybına yol açıyor. Bu tür yapılarda maalesef can kayıpları söz konusu olabiliyor. 
 
İran'daki fayın devamı diyebiliriz. Fay aynı fay olmayabiliriz. Daha önce meydana gelen deprem Başkale fayı dediğimiz, daha güneyde... "
 
 
ARTÇILAR EN AZ 1 HAFTA SÜRECEK
 
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da CNN TÜRK canlı yayınında şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Geçen aylarda İran sınırlarında depremler vardı. 5'i geçen depremlerde Doğu Anadolu'da evler yıkılabiliyor. Aslında yıkılmaması lazım. Depremi sorunlu tutamayız ama mühendislik görmemiş, kırsal kesimdeki evlerde yıkımlar olabiliyor. 5.4'te bile sıkıntı yaşayabiliriz. 2011'deki Van depremi olmuştu, bu onun tam doğusuna geliyor. Eğer verilen merkez üssü doğruysa bir doğu-batı fayı üzerinde gelmiş olması muhtemel.
 
Detaylara göre yeni yorum yapabiliriz. Artçılar en az 1 hafta 10 gün sürecek bu 4.5 şiddetine varabilir. Bu 5'e yaklaşan her depremden sonra biz irkiliyoruz. Bu zaafiyetler bizi endişelendiriyor. 4.5 çok büyük bir deprem değil ama yığma yapılarda kırsal kesimlerde yıkımlar meydana gelebilir. Doğuda insanlar hayvancılıkla geçindiği için ekonomik kayba uğrayabilir. Başkale fayının İran'a doğru geçen kesimde meydana gelmişti önceki depremler ama bizle ilgiliydi. Fakat 5.4'ün bulunduğu yerde herhangi bir fay görünmüyor. Belki merkez üssünde bir kayma meydana gelmiş olabilir.
 
 
 
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25