• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Yardım alanlara bayram ikramiyesi

Yardım alanlara bayram ikramiyesi
Senede iki kere ödenen bayram ikramiyeleri nedeniyle evde bakım yardımı kesilenlere müjdeli haber geldi. Meclis’e gönderilen tasarının yasalaşması halinde ikramiyeler gelir hesabına dahil edilmeyecek, kesilen yardımlar da yeniden başlayacak.
Meclis'e  sevk edilen yeni yasa tasarısı ile hem bayram ikramiyeleri hem bakıma ihtiyacı olan engelliler hem de evde bakım yardımı alanlarla ilgili önemli değişiklik yapılacak. Buna göre; Ramazan ve Kurban bayramı olmak üzere senede iki kere ödenen bayram ikramiyeleri alınacak yardımlarda ortalama aylık gelir hesabını etkilemeyecek ve ikramiyeler hesaplamaya dahil edilmeyecek.
Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısına göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bakıma ihtiyacı olan engellilerin resmi veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti alabilmesi ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakım desteği veriyor. Evde bakım desteğinden yararlanmak için de SağlıkBakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda, engel oranının en az yüzde 50 olması, yani ağır engelli olması gerekiyor. Yardım kapsamında da hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakını olan, bakımını üstlenen kişilere evde bakım maaşı adı altında ödeme yapılıyor. Bu kapsamda da 2018 yılında 513 bin 276 kişi bu yardımı aldı ve toplamda da 6.8 milyar TL’lik yardım yapıldı.
 
513 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
 
Bakım yardımından yararlanmak için de hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 3’te 2’sinden az olması gerekiyor. Buna göre 2019 yılında asgari ücret net 1.829.02 (asgari geçim indirimi hariç) lira olduğuna göre; hane içinde kişi başına düşen gelirin 1.219.34 liranın altında olması gerekir ki, evde bakım yardımından faydalanılsın. Ancak 2018 yılında başlatılan ve Ramazan ve Kurban bayramları olmak üzere biner liradan toplam 2 bin liralık bayram ikramiyesi; hane içindeki asgari ücretin aylık 3’te 2’lik gelir şartını etkilediğinden ve hane halkının gelirini yükselttiğinden bakıma ihtiyacı olan engelliler, devletin sunduğu yardım ve hizmetlerden yararlanamadı. Daha açık bir anlatımla bayram ikramiyeleri nedeniyle destek alanların yardımları kesildi.
 
YARDIMLAR DEVAM EDECEK
 
Şimdi de geçen hafta Meclis’e gönderilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bu durum düzeltilecek. Tasarının yasalaşması halinde biner liralık bayram ikramiyeleri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir hesaplamasına dahil edilmeyecek. Böylece bakıma ihtiyacı olan engelliler, mevcut yardım ve hizmetlerden faydalanmaya devam edecek. Ayrıca yasa tasarına bir madde daha eklendi. Buna göre de tasarının yasalaştığı tarihten itibaren önceden yardımları kesilenlerin, yardımları yeniden başlatılacak ve daha da önemlisi yardımın kesildiği döneme ilişkin ödenmeyen tüm yardım paraları da bir seferde ödenecek. Ayrıca tasarının yasalaştığı tarihte evde bakım yardımı henüz kesilmemiş olanların ise yardımları kesintisiz ödenmeye devam edecek.
 
KESİNTİLER TOPLU ÖDENECEK
 
MECLİSTEKİ tasarı yasalaştığında bayram ikramiyesi nedeniyle geçen yıl evde bakım yardımı kesilenler, yasa çıktıktan sonra bakım yardımının kesildiği döneme ait tüm yardım paralarını topluca bir seferde alabilecekler. Örneğin, geçen senenin ağustos ayında Kurban bayramında bin liralık bayram ikramiyesi nedeniyle eylül ayında evde bakım yardımı kesilen bir kişi, yasanın bu ayın yani, Şubat ayının, sonuna doğru çıkması halinde 6 aylık yardım parasını toplu alacak. 2018’in Eylül ayında evde bakım yardımı tutarı aylık 1.105 liraydı. Yasa çıktığında bu kişi 2018’den 4.420 lira (1.105 x 4 ay) ve 2019’un Ocak ve Şubat ayında da 1.219.34 liradan iki ay 2.438.68 lira olmak üzere toplam 6.858 lira yardımı toplu alacak.
 
KOMİSYONDAN GEÇTİ 
 
Teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Meclis'ten geçince yasalaşmış olacak. Komisyonda kabul edilen teklife göre, engellilere "evde bakım hizmeti  desteği" için "hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari  ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden az olması şartı" kapsamında yapılan  hesaplamaya bayram ikramiyeleri dahil edilmeyecek.    Bayram ikramiyeleri dahil edilerek yapılan hesaplama sonucunda evde  bakım hizmeti desteği kesilen engellilere bu hizmet yeniden sağlanmaya  başlanacak.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25