• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • Erzurum 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Yazılı medya çok zor durumda

Yazılı medya çok zor durumda
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), son aylarda ortaya çıkan döviz kurundaki afaki yükseliş sonrasında özellikle kağıda basılı medyanın artan basım maliyetleri karşısında yayın yaşamını sona erdirme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:


Yazılı basının en temel ihtiyacı olan kâğıt ve mürekkep dolar kuruna bağlı olarak ithalatla geldiği için sürekli artan maliyetler, yazılı basını tükenme ve binlerce basın çalışanını da işsiz ve aşsız bırakma riskini taşımaktadır.

Özellikle Anadolu basını için tehlike çanları çalmaktadır. Her şehirde toplumun milli ve nitelikli sesi olan yerel gazeteler günlük baskıları için kağıt bulmakta zorlanmakta ve buldukları kağıda da karaborsa fiyatı ödemek zorunda kalmaktadırlar.
 
 
Ekonominin bilinen ve kabul edilen kurallarına aykırı olarak yaşanan döviz artışı karşısında resmi ve özel ilanlar ile gazete satışından başka geliri olmayan Anadolu basınının yaşadığı derin kriz, kısa ve uzun vadede atlatılabilecek düzeyde değildir.


Yerel basının en önemli gelir kalemlerinden resmi ilanlar, kamu yatırımlarının azalması ve en son yayınlanan tasarruf genelgesi ile oldukça azalmış bulunmaktadır.


Özel sektör de yaşanan ekonomik darboğazın mağdurudur. Bu nedenle medya sektörünün bir diğer gelir kaynağı, özel ilanlar da yok denecek düzeydedir. Gazete satış gelirleri de en düşük seviyededir.


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurumlar ve meslek örgütleri ile görüşülerek, yazılı basının yaşatılması için ithal kâğıdın sübvansiyonlu temini konusunda gerekli kamu desteğinin temini başta olmak üzere, resmi ilan fiyatlarının acilen yeniden düzenlenmesi, televizyon kanallarının dolara endeksli uydu bedelleri ve radyoların telif ücretleriyle ilgili indirim ve esneklik sağlanması, ayrıca zor durumda olan tüm medya kuruluşlarının yaşatılması amacıyla hibe ve faizsiz kredi desteğinin sağlanması konusunda adımlar beklemekteyiz.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) olarak atılacak adımlara ve ortak bir çözüm noktasında buluşma konusundaki girişimlere destek vermeye hazırız.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25