• BIST 9703.23
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Erzurum 9 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

GELECEĞE OLTA ATAN DADAŞ GİRİŞİMCİLER

Vahdet Nafiz Aksu

“Endüstri toplumuna hız kazandıran şey paradır. Fakat bilgi toplumunu hızlandıran ve güce ulaştıran bilgidir. Şimdi, bilgi sahibi olanlar ve olmayanlar şeklinde yeni bir sınıfsal bölünme ortaya çıktı. Bu yeni sınıf, gücünü paradan ya da sahip olunan topraklardan değil, sadece bilgiden alıyor.”
John Kenneth Galbraith'in bu  sözünü bir vakitler çalışma odamdaki panoya asmıştım.  
Erzurum ile ilgili hayallerimin tahakkuku için bilim, bilgi ve teknoljinin çok gerekli olduğunu her fırsatta ifade ediyorum. Buyrun gazete arşivlerine bir uğrayıp eski bir yazımıza göz atalım.
"İleri bilim merkezlerinde, üniversitelerde, ARGE merkezlerinde yıllardır üzerinde çalışılan yapay zekâ, genetik, robotik gelişmeler elbette bizim üniversitelerimizin de aşina olduğu, üzerinde kafa yorduğu konular.
Geleceğe göz kırpan "Doğu Anadolu Gözlemevi" gibi ete kemiğe bürünen bilimsel ataklar artarak devam etmelidir. Kent yöneticilerinin dağarcıklarından böylesine yüksek idealler eksik olmamalıdır. 
GNR;  G (genetik), N (nanoteknoloji) R (Robotik) devrimleri çağında SÖZ sahibi olmak istiyorsak bu mevzulara daha derin dalışlar yapmamız lazım. Bilgi üretiminde, bilgi işlemde, teknolojik alanda atılan çok ileri, dev adımlar, iç içe geçmiş çeşitli teknolojik ilerlemelerle ortaya çıkan etkileşim ve sayısız sinerjiden doğuyor. 
Öyleyse gelin bilgimizle makinelerin, robotiklerin, yapay zekânın efendisi olalım; şehri GNR çağına hazırlayalım el birliği ile."
*
Kuruluş aşamasında yazılarımızla destek vermeye çalıştığımız Ata
Teknokent için sarf edilen "İş âlemiyle bilimin evlenmesi"  benzetmesi çok heyecan vericiydi.  O iş birliğinin önünü açacak gürbüz işletmeler,  21. Asrın İpek Yolu'nun en mühim durağı olmaya aday Erzurum'u geleceğe taşıyacak. 
*
Şehrin beyin gücü sektörleriyle tahkimi bilim, teknoloji,  arge ayaklarının sağlam şekilde inşasına bağlı. Yüksek reknoloji tabanlı gıda sanayii merkezi  olmaya aday Erzurum;  ülkeyi, Kafkasya, İran, Irak ve Suriyeyi doyuracak potansiyele sahiptir. 
*
Türkiye'nin en köklü; değerli hocaların görev yaptığı Ziraat Fakültesine sahip Atatürk Üniversitesi'nin kent kalkınmasındaki payını  düşündüğümde hatırıma gelen şu öyküyü dinlemeye vaktiniz var mı?  
*
Bir kitapta okumuştum. Bir zamanlar ‘Mein Balıkçısı’ diye, talihi ile meşhur bir adam varmış.
Mein kıyılarında balık pek az tutulduğu halde bu adam ne zaman balığa çıksa boş dönmez, sepetler dolusu balıkla gelirmiş.
Adam bu yüzden para kazanırken talihi de dillere destan olmuş. O kadar ki birinin fazla talihli olduğunu anlatmak için “Mein Balıkçısı gibi talihli” demek âdet haline gelmiş.
Günün birinde balıkçı ölmüş.
Cenaze için evine gelenler, Mein Balıkçısı’nın evinde balık ve su üzerine zengin bir kütüphane olduğunu hayretle görmüşler; adamın balık avından neden boş dönmediği o zaman anlaşılmış.
*
Teşvik paketleriyle sürekli desteklenen, kaynak tahsis edilen hayvancılık ve gıda sektörünün bir gün mutlaka şehrin zenginlik devriminin baş aktörü olacağına inancım tam.  
Zira Erzurum; altyapısı, ulaşım imkânları, üniversiteleri, bilimsel altyapısı, teknokenti ile böyle bir potansile sahip. Siyasi kadrolar, sivil toplum örgütleri, güçlü medya mensupları şehirlerinin parlak geleceği için arılar,  karıncalar gibi gayret gösteriyorlar.  
Bu çabaları bilimin diriltici, inşa edici soluğu ile taçlandırıp, Dadaş girişimcilerin yatırım dağarcığından  bilgiyi,  teknolıjiyi kullanma kılavuzundan eksik etmeyelim. Unutmayalım, "Okun vurması baht işi değil, ceht işidir! Pazı cehti değil, bilim cehtidir bu." 
Geleceğin nehirlerine sabır ve sebatla olta atan ‘Dadaş Girişimcilerin’ kütüphanelerini zenginleştirmek öncelikle iki üniversitemizin tarihi görevidir.  
 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25