• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Abdurrahman Zeynal

Milletleri millet yapan ortak tarihleri, coğrafyaları, kültürleri, acıları, sevinçleri, masalları, hikayeleridir. Türküleri, manileri, destanları yani sözlü gelenekleridir. Halk hikayeleri bu geleneğin önemli bir şubesidir.

Kerem ile Aslı, Aşık Garip ile Şahsenem, Leyla ile Mecnun, Eba Müslim Horasani, Battal Gazi, Hz. Ali Cenkleri Anadolu insanının ruh derinliklerine etki etmiş, ortak dil, kültür sevgi, acı ve vatan kavramını günümüze kadar taşımışlardır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi Osmanlı coğrafyası için ne kadar önemliyse halk hikayeleri Türk Milletinin ortak kültürünü oluşturmada o kadar etkili olmuştur. Erzurumlu Kadı Darir, Kerküklü Fuzuli'nin Leyla ile mecnun hikayeleri farklı tarih dilimlerinde yazılmış olsa bile ortak kaderi belirlemede etkili olmuşlardır.

Kerem ile Aslı hikayesi okunduğunda İsfahan'da başlayan maceranın Kayseri'de acı şekilde sonuçlanmasıdır. Fakat öyle bir hikayedir ki okuduğunuzda Türk Milletinin coğrafyasını, tarihini, örfünü adetini yani Türkün töresini görebilirsiniz.

Aşık Garip ile Şahsenem'i okuduğunuzda Tiflis'ten Erzurum'a oradan Halep'e uzanan aşkı, sevdayı, ozanlık geleneğini bulursunuz. Leyla ile Mecnunda beşerî aşktan ilahi aşkın doğuşuna tanık olursunuz.

Hz. Ali Cenkleri, Battal Gazi, Köroğlu, Dede Korkut hikayeleri Türk Milletinin kültürel bağlarını, tarihsel derinliğini, kahramanlığını, yiğitliğini, misafirperverliğini, zulme başkaldırıyı anlatır, öğretir.

Benim için halk hikayeleri çocukluğum geçtiği Tazegül köyünde köy odalarında hikayelerini dinlemekle geçti.  Köyler cıvıl cıvıldı. Henüz göç başlamamış, ak saçlı ihtiyarlar toplumun önderi konumunda idiler. Köyde 21 köy odası vardı. Özellikle uzun kış gecelerinde bu mekanlar birer okul görevi yapardı. Bu köy odalarında okuma yazma bilenler "Ahmediye, Muhammediye, Siret, Akaid" kitapları yanında Hz. Ali Cenkleri ve Halk hikayeleri, Köroğlu destanını anlatılır veya okunurdu. Halk hikâye anlatıcısı o gün o odada yoksa okuma işi bana düşerdi.

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim. Bu nedenle Töre, örf ve adetlerimizin öğrenilmesi, yaşatılması bizden sonraki kuşaklara anlatılması önemlidir. Bu uğurda gayret edenlere "Selam olsun".

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25