• BIST 9693.46
  • Altın 2508.992
  • Dolar 32.5787
  • Euro 34.7763
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

ODESA, HOTİN VE ÖZİ'DE TÜRK SOYKIRIMI

Abdurrahman Zeynal
Günümüzdeki Ukrayna -Rus Savaşını anlamak için değerli kardeşlerim birde tarihi zaman içinde okuyalım.
Bugün Ukrayna-Rus Savaşına sahne olan Karadeniz'in Kuzeyi birer Türk yurduydu. Bu topraklar 234 yıl önce Osmanlı toprağıydı.      
Ruslar Kaynarca anlaşmasından 14 yıl sonra tekrar yani 1788 yılında savaşı başlattılar. Kısa sürede Özi ve Hotin kaleleri düştü. Ne yazık ki Ruslar tam bir vahşet sergileyerek Özi'de 25.000 Türk'ü kılıçtan geçirdiler. Olayın çok acıklıydı. Bu acıyı duyan dönemin Padişahı I. Abdülhamit felç olarak öldü.
Karlofça antlaşmasından sonra Osmanlı İmparatorluğu artık büyük toprak kayıplarına uğramakta, bunun yanında büyük Türk nüfusunun kaybıyla karşı karşıya kaldı. Yollarda göçle, hastalıkla veya düşman kılıcıyla ölmektedir. Osmanlı artık vatanını koruyamamaktadır.
Koruyamadığı yerlerden biri "Özi" kalesidir. Özi yüreklerdeki acıdır. Ruslar Türklere o kadar kötü işkence ve her tonda şiddet uygulayarak acıdan kıvranan insanların feryatları gök yüzüne ulaştığı acıklı sahne haline gelmiştir.. Yirmi Beş Bin Müslüman Türkün şehit edilmesiyle sonuçlanmış acı bir vakıadır.
Özi Karadeniz'in kuzeyinde bugünkü Ukrayna sahillerindedir. Tahkimatlı bir kaledir. Ruslar kaleyi kuşatır. Kaleyi karadan Vezir Mehmet Ali Paşa, denizden Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa donanmayla savunmaktadır. Bu ünlü, ünlü olduğu kadar namlı Türk kalesi Rus Prens Potemkim komutasında 80.000 kişilik ordunun kuşatmasına şiddetle direnmiş, ne yazık ki 17 Aralık 1788 yılında düştü.
Rus Prens kalede bulunan sivil, kadın, çocuk, yaşlı ve asker demeden hepsini feci bir şekilde öldürttü. 17 Aralık 1788 tarihinde Özi'de şehit edilen Türk sayısı tam 25.000 kişi idi. Rus komutan şehirde katliam yaptırmış ve şehri yağmalattı.
 Özi'den sonra Hocapaşa’da(Odesa) düşmüş,  peşine Podolya'daki Hotin kalesinin düşmesiyle birlikte Kuzey Karadeniz tamamen elden çıkmıştı.
Sonuç olarak bu kadar acı kaybın yaşandığı Özi olayı ne edebiyatımıza, nede tarihsel analizlere konu olmamış, acı sadece yüreklerde kalmıştı. Elbette tarih düşmanlık üzerine bina inşa edilmemeli ama gerçekleri ve alınacak dersleri ilim erbabı ortaya koymalıdır. Yoksa tarih; iflas etmiş bakkalın övünme defterine döner.
Osmanlı bugün Rus-Ukrayna savaşına 234 yıl sonra sahne olmakta tarih yeniden canlanmakta yeni acılara sahne olmaktadır.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25