• BIST 8718.11
  • Altın 2247.271
  • Dolar 32.3295
  • Euro 35.1889
  • Erzurum 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

70 bin mahkûma evde corona izn

70 bin mahkûma evde corona izn
TBMM’ye bu hafta sevk edilmesi beklenen infaz düzenlemesine geçici madde konularak, açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkûmun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri planlanıyor.

AK Parti ile MHP dün uzun süren müzakereler sonrasında infaz indirimi yasa teklifi üzerinde uzlaşma sağladı. Cezaevinde 300 bini bulan doluluk oranı ve tüm dünyada yaşanan koronavirüs salgınının tehlikeli boyutu dikkate alınarak mahkumlara izin sistemi getirildi. İnfaz düzenlemesine eklenen bir maddeyle açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkûmun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri öngörüldü.
Yapılacak düzenleme, halen açık cezaevlerinde kalan 70 bin kişiyi ilgilendiriyor. İnfaz düzenlemesinde, bu kişilerin belirlenen süreyle cezalarını evlerinde çekmeleri, salgın endişesinin ortadan kalkmasının ardından yeniden cezaevlerine dönmeleri planlanıyor. Ev hapsinin tüm koşulları bu kişiler için geçerli olacak. Açık cezaevlerine yönelik uygulama, 30 Mayıs 2020 tarihine kadar sürecek. Adalet Bakanlığı gerekirse, ev hapsi uygulamasını 2 ay daha uzatacak.
 
EV HAPSİYLE TAHLİYE
Ancak infaz düzenlenmesinin hayata geçirilmesinde bu kişilerin cezalarının indirim oranları da yeniden hesaplanacak. Tahliye süreleri tutanların, ev hapsi sona erecek.
Ceza süresi henüz dolmamış olanlar ise salgın geçtikten sonra açık cezaevine dönecek ve kalan cezasını burada çekecek.
 
SAYI 100 BİNİ BULABİLİR
AK Parti kurmayları, yasal düzenlemede bulunan 75 yaş üstü mahkûmların cezalarını evde çekmeleri, hamile ve hasta mahkûmlara yönelik ev hapsi önerilerinin hayata geçirilmesiyle cezaevinden hızla çıkacak mahkûm sayısının 100 bini bulacağını hesaplıyorlar. Bu hesaplama, normal infaz düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle tahliye olacaklarla daha artacak.
 
ÜÇTE İKİSİ ÇIKACAK
Yapılan hesaplamalara göre infaz indirimiyle ilk etapta 30-40 bin hükümlü serbest kalacak. Kademeli olarak toplamda 100-130 bin kişinin tahliye edilmesi planlanıyor. Bu da halen 300 bin kişinin bulunduğu cezaevlerinin toplamda üçte iki oranında boşalması anlamına geliyor.
 
KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Öte yandan iktidar partisinin muhalefete seçenekli götürdüğü infaz düzenlemesi yeniden revize edildi. Cinsel istismar suçlarının kısmen de olsa af kapsamına girmesi önerisi, kamuoyundan tepki çekince geri çekildi. AK Parti içerisinde de buna itiraz edenler oldu. Bunun dışında ilk metinde kapsam dışı sayılan suçlardan bazıları infaz indirimine alınarak af genişletildi.
 
CİNSEL SUÇLAR KAPSAM DIŞI
Buna göre terör suçları, cinsel istismar suçları, kasten adam öldürme suçları ve uyuşturucu suçlarının bir kısmı af kapsamının dışında kalacak. Uyuşturucu kullanıcıları indirim kapsama alındı. Mükerrer işlenen suçlar da indirim kapsamına giriyor.
İnfaz çalışmasına ilişkin hazırlanan paketle ilgili olarak AK Parti hukukçularıyla Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışma tamamlandı. Metnin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulması ve bu hafta içerisinde TBMM’ye verilmesi bekleniyor. (Hürriyet)
 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25