• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • Erzurum 6 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Bir gün tak parayı kap..Bir günlüğüne Cevat Kelle.

Bir gün tak parayı kap..Bir günlüğüne Cevat Kelle.
Teknoloji devi Google’ın haritası için sokakları 360 derece görüntüleleyen kameralı sırt çantası ’Street View Trekker’ı İstanbul’da test ettik.

Taşıyanların1500 dolar maaş aldığı bu 18 kilogram ağırlığındaki sırt çantasının üzerinde tam 15 kamera var. Bu kameralar sayesinde Levent Kırca’nın bir dönem popüler karekteri olan ‘Cevat Kelle’ye bile benzetildim.

İnternet kullanıcılarının Google haritası üzerinden 360 derecelik panoramik bir görüş açısıyla gezmesini sağlayan ‘Google Street View’ fotoğraf çekimleri için kullanılan sırt çantası ’Trekker’ ilk kez Türkiye’ye geldi. Özel olarak hazırlanmış otomobillerin giremediği yerler için tasarlanan Street View Trekker’ı İstanbul’da test etme imkânı bulduk. 18 kilogram ağırlığı ve farklı açılara bakan 15 kamera bulunan Street View Trekker ile İstanbul’u adım adım gezdik.

2.5 SANİYEDE BİR ÇEKİYOR

Genç yaşlı demeden herkesin dikkatini üzerine çeken Street View Trekker’ın üzerinde ki kameralar her 2.5 saniyede bir fotoğraf çekiyor. Çekilen fotoğraflar ise özel bir kablo ile anında özel harddiske yükleniyor. Trekker, bir yandan tüm bu işlemler yaparken diğer yandan da üzerinde bulunan özel GPS antenleriyle gezilen yerleri adım adım kaydediyor. Toplanan görüntüler, gezi sonunda Google’ın Silikon Vadisi’ndeki merkezine gönderiliyor. Ham fotoğraflar burada birleştiriliyor. Ancak bu birleştirme sırasında çok ciddi bir yazılım çalıştırılıyor ve insan yüzleri, araç plakaları gibi kişisel veriler bulanık hale getiriliyor.



1500 DOLAR MAAŞ 

Google, Trekker ile çekimler için özel kuruyor ve her yıl bu ekibi genişletiyor. Paylaşılan bilgilere göre Google, Street View Trekker ile gezenlere aylık 1500 dolar (yaklaşık 4 bin TL) para ödüyor. Ancak bu iş o kadar da kolay değil. Hem cihazın ağırlığı kullanan kişiyi çok çabuk yoruyor hem de tüm ağırlığın üstte yer almasından dolayı denge kaybedilebiliyor. Bu yüzden de Trekker’ı kullanabilmek için öncelikle fiziksel olarak güçlü olmak gerekiyor. 18 kilogram ağırlığında olan cihazın şarjı yaklaşık 8 saat kadar gidiyor. Bu da Trekker kullanıcısının günde 8 saat boyunca çekim yapacağı anlamına geliyor. Bunun yanı sıra Google’ın ‘trekker’ ile görüntü alması sanıldığı kadar kolay değil. Özel izinlerle çalıştırılabilen Google Trekker için çekim yapılacak konuyla ilgili bakanlıklardan ve diğer kamu kuruluşlarından izin alınması gerekiyor. Trekker ile askeri alanların çekilmesi ise kesinlikle yasak. 

SIRT ÇANTASININ ÖZELLİKLERİ

1) GPS Anteni
2) 15 adet özel yapım 5.1 mm kamera lensi
3) Lenslerin buğulanması önleyici
4) Buğu önleyici tüp
5) Güç ve veri kablosu
6) USB girişi
7) Açıp kapatma tuşu
8) Şarj girişi



Cevat Kelle (solda) ile Hamit El Sabah, 90'lı yılların başında Olacak O Kadar'da Sinan Bengier ve Levent Kırca tarafından canlandırıldı

GELİBOLU İÇİN GELDİ

TREKKER’ın Türkiye’ye geliş amacı ise Gelibolu Yarımadası’nda bulunan 81 nokta adım adım kaydedilip dijital ortama aktarılması. Çanakkale Muharebeleri’nin ardında bıraktığı fedakarlık ve kahramanlık hikayesini tüm dünyadaki internet kullanıcılarıyla paylaşılması için Google, yaklaşık 10 gün boyunca Gelibolu’da Trekker ile çekimler gerçekleştirdi. Proje kapsamında Arı Burnu’ndan Conk Bayırı’na, Türk, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin şehitliklerine kadar Gelibolu Yarımadası’nın her bir noktası ziyaret edilerek, 3D görüntü kalitesiyle online dünyaya aktarıldı. Ziyaretçiler 360 derecelik panoramik bakış açısı ile şehitlikleri, mezarlıkları ve anıtları görüntüleyebiliyor. Söz konusu çekimler için Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın yanı sıra, İngiliz Milletler Topluluğu Şehitlikler Komisyonu (Commonwealth War Graves Commission), Avustralya Büyükelçiliği ve Yeni Zelanda Büyükelçiliği ile işbirliği yapıldı.

‘BİR KAMERA NEYİNE YETMEDİ’

STREET View Trekker lie İstanbul’u gezerken halk yoğun ilgi gösterdi. Meraklı bakışları üzerine çeken cihazı soran İstanbullular, Trekker üzerinde 15 farklı kamera olduğunu söylediğimizde “Bir kamera neyine yetmedi de 15 taneyle geziyorsun” cevabını aldık. Levent Kırca’nın ünlü kameraman karekteri ‘Cevat Kelle’ye benzetenlerin sayısıda oldukça fazlaydı. Cihazın 18 kilo olduğunu ve 8 saat gezildiğini belirttiğimizde ise “Dünyanın kahrını garibanlar çeker” tepkisiyle karşılaştık. Ayrıca Trekker’a daha çok robot benzetmesi yapıldığını da belirtelim.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bir gün tak parayı kap..Bir günlüğüne Cevat Kelle.02 Mayıs 2015 Cumartesi 10:01
  • 'SMS yasağı' 1 Mayıs'ta başlıyor26 Nisan 2015 Pazar 10:40
  • Türk Telekom'dan İki Yıl Ücretsiz İnternet22 Nisan 2015 Çarşamba 08:46
  • iOS 8.3 kullanıma sunuldu09 Nisan 2015 Perşembe 08:39
  • İsteyen artık WhatsApp’a ‘ses’lenebilecek!10 Mart 2015 Salı 08:38
  • Saatler ne zaman ileri alınacak ?04 Mart 2015 Çarşamba 18:57
  • Çanak yerine tablo gibi anten15 Şubat 2015 Pazar 10:04
  • Anten kirliliğine son08 Şubat 2015 Pazar 09:24
  • Yürürken elektrik üretiyor17 Ocak 2015 Cumartesi 10:15
  • Numara taşımada uyarı tonu isteğe bağlı olacak17 Ocak 2015 Cumartesi 10:07
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
      Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
      Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25