• BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • Erzurum 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan flaş corona virüs kararı!

Sağlık Bakanlığı'ndan flaş corona virüs kararı!
Sağlık Bakanlığınca güncellenen Erişkin Hasta Tedavi Rehberine göre, yeni tip corona virüste (Kovid-19) yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vaka ve yakın temaslılarına filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi düzenlenebileceği

bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19'a ilişkin bilgilerin yer aldığı internet sayfasında yayımlanan Kovid-19 (SARS-CoV-2 enfeksiyonu) Erişkin Hasta Tedavisi güncellendi. Rehberde, "Ayaktan başvuran hastalar için olası Kovid-19 vaka sorgulama kılavuzu", "Belirlenen Kovid-19 polikliniğinde erişkin hasta yönetimi", "Kovid-19 erişkin hasta tedavisi"ne ilişkin kapsamlı bilgiler yer aldı.
Kovid-19 hastalarında tedaviye ilişkin rehberde, "Günümüzde Kovid-19 ic¸in gu¨venilirligˆi ve etkinligˆi kanıtlanmıs¸ spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Bu hastalıgˆa etkili bir tedavi bulabilmek amacıyla s¸u anda c¸ok sayıda ilac¸la 100'den fazla randomize kontrollu¨ (Rastgele seçilen örneklem üzerinden) c¸alıs¸ma yapılmakta, bir kısmının o¨nu¨mu¨zdeki aylar ic¸inde sonuc¸larının ac¸ıklanması beklenmektedir." bilgisine dikkat çekildi.
Rehberde, tedavi sec¸eneklerinin, randomize kontrollu¨ c¸alıs¸malar c¸erc¸evesinde ve digˆer bilimsel aras¸tırmalar ile elde edilen bilgilere dayalı kullanımının daha akılcı oldugˆunun bilindiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:
 
'ÇOK SAYIDA ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR'
 
"İc¸inde bulunulan durumun aciliyeti ve bilimsel verilerin kısıtlılıgˆı nedeniyle, etkili olabilecegˆi yo¨nu¨nde sınırlı da olsa veri bulunan tedavi sec¸enekleri, tu¨m du¨nyada yaygın bir s¸ekilde bu hastalar ic¸in kullanılmaktadır. Viral enfeksiyonların genelinde oldugˆu gibi, SARS'tan ve influenzadan elde edilen veriler, antiviral tedavinin erken bas¸lanmasının daha yararlı oldugˆunu du¨s¸u¨ndu¨rdu¨gˆu¨ ic¸in de antiviral ilac¸ların mu¨mku¨n oldugˆunca erken bas¸lanması o¨nerilmis¸tir.
 
Kovid-19 hastalarında olası tedavi sec¸eneklerinin kombine kullanımı, hasta o¨zelinde ve var olan ilgili literatu¨ru¨n tu¨mu¨ degˆerlendirilerek du¨s¸u¨nu¨lmeli, kullanılan ilac¸ların etkiles¸imleri ve istenmeyen etkileri konusunda tedbirli olunmalıdır. Kovid-19'a o¨zgu¨ bir tedavinin bulunması c¸ok zaman alacagˆı ic¸in mevcut pandemi sırasında u¨lkemizde ve bas¸ta Avrupa ve ABD olmak u¨zere digˆer u¨lkelerde bu hastalıgˆa kars¸ı antiviral olarak, insanlarda daha o¨nce bas¸ka hastalıkların tedavisi ic¸in ruhsatlandırılmıs¸, bu endikasyonlarda yaygın bir s¸ekilde kullanılmıs¸, gu¨venli oldugˆu go¨sterilmis¸ ve invitro olarak SARS-CoV'ye etkili oldugˆu belirlenmis¸ hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir, lopinavir-ritonavir gibi ilac¸lar o¨nerilmis¸ ve kullanılmıs¸tır. Bu ilac¸ların Kovid-19'daki etkinligˆi ve gu¨venilirligˆi konusunda c¸ok sayıda c¸alıs¸ma halen devam etmektedir."
 
SONUÇLARI BEKLENİYOR
 
Rehberde, bu konunun ac¸ıklıgˆa kavus¸ması ic¸in halen yapılmakta olan randomize kontrollu¨ c¸alıs¸maların sonuc¸larının beklendiği vurgulandı. Kovid-19'un tedavisi konusunda yayımlanacak c¸alıs¸maların sonuc¸larına go¨re bu o¨nerilerin gu¨ncellenmesine devam edileceğine vurgu yapılan rehberde, "Mevcut bilimsel veriler asemptomatik olup, Kovid-19 PCR testi pozitif saptanmıs¸ bireylere antiviral tedavi bas¸lanmasını gu¨c¸lu¨ bir s¸ekilde desteklememektedir. Ancak erken bas¸lanan ilac¸ların daha etkili oldugˆuna ilis¸kin genel bilgilere dayanarak, hastayı degˆerlendiren hekimin uygun bulması halinde ve yan etkiler konusunda dikkatli olmak kaydıyla bu hastalara antiviral tedavi bas¸lanabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Buna göre, yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vaka ve yakın temaslılarına filyasyon ekipleri tarafından uygun görülmesi halinde ilaç tedavisi de düzenlenebilecek.
 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25