• BIST 9673.93
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • Erzurum 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Spor Bilimleri Fakültesi'nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne Yönelik Panel

Spor Bilimleri Fakültesi'nden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne Yönelik Panel
Spor Bilimleri Fakültesi ile Engelli, Yaşlı ve Gazi Araştırma ve Mükemmelliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne yönelik düzenledikleri panel ile engellilerin sosyalleşmesine etki eden alanlar paylaşıldı.

Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen ‘Engelliler ve Spor Eğitimi’ konulu panelde engellilerin geliştirilmesi ve topluma kazandırılması konuşuldu.

Fırsat eşitliği yaratalım

Prof. Dr. Necip Fazıl Kishalı’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Erdinç Şıktar ‘özel gereksinimli bireyler spor ve sağlık’ konusunu ele aldı. Şıktar fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Büyük bir teknoloji dünyasında yaşıyoruz. Bu teknolojilerin bizlere kazandırmış olduğu kolaylıklar olduğu kadar monotonlaşan bir hayat sunuyor. Bu günlük yaşam içerisinde fiziksel kapasitemizi kullanabilmemiz ve kişinin fizyolojik, anatomik ve psikolojik yönden sağlıklı olabilmesi için beden eğitimi ve spor iyi bir araçtır. Nitelikli eğitimcilere ihtiyacımız var, düz antrenörlere değil. Bu özel gereksinimlerin çocuklar için karşılanması gerekmektedir. Formal öğretimdeki çocuklara hangi şartlar, imkânlar sağlanıyorsa özel gereksinimli bireylere de bunların sağlanması gerekiyor. Fırsat eşitliğini sağlamak için çalışmalıyız” dedi.

Oyun ve etkileri

Öğr. Gör. Nazım Saraçoğlu ise oyun yöntemi ile engelli bireylerin sosyalleşmesinin sağlanabileceğini aktararak, “Oyun esnasında bu çocukların kendi fazla enerjilerini kontrol edebilmeleri, uyum sağlayabilmelerinde etken olduğunu gözlemliyoruz. Özel gereksinimli çocuklara oyun oynatırken kesinlikle kural koymamak gerekiyor. Kendi özgüvenlerini ortaya çıkarmak için çabalamalıyız. Oyunlara katılan çocuklarda büyük gelişmeler görüyoruz. Sosyalleşiyor, iletişime dönük hale geliyorlar. Oyun, bütün canlı varlıkların eğitildiği, geliştirildiği bir unsurdur. Bedensel yorgunluğun bir oyun sonucunda fazlalaştığı ama zihinsel yorgunluğun oyunla dinlendirildiğini unutmamak gerekiyor” diye konuştu.

Sahne büyük etken

Öğr. Gör. Zübeyir Cinisli de drama eğitimleri özel gereksinimli bireylerin kendilerini ifade etmesini sağladıklarını dile getirerek, “Drama eğitimleri ile çocuklarımıza konuşmayı öğretebilme başarısı elde ettik. Aristo’nun söylediği gibi ‘dünya bir tiyatro sahnesi’. Herkes oyununu oynar sonra da kulise yani mezara gider. Bu eğitimlerle engellilerde daha çok neyi başarabiliriz ona bakmak lazım. Bu eğitimde sahne büyük bir etken. Sahneye çıkartarak sosyalleşmelerini sağlıyoruz. Toplum içerisinde kendisini önemli bir birey olarak görmesini sağlıyoruz. Bu şekilde dile getiremedikleri şeyleri beden dilleri ile ifade edebilir hale geliyorlar” ifadelerini kullandı.

Panelde Doç. Dr. Ahmet Şirinkan özel eğitim ve sorunlarını ele alırken Doç. Dr. Sertaç Erciş de spor eğitimini anlattı.

Kaynak: Pusula

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25