• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Erzurum 22 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C

ÜNİVERSİTE VE ÖĞRENCİLER

İsmail Arslan

Covid 19 bizlere çok şey öğretti.Örneğin Üniversitede eğitimin yeterlİ olmadığını,memleketin geleceğine insan değil,flaj bellek yetiştirildiğini, kıymetli akademisyenlerimizin yetiştiremediği gençler karantinada ödevler karşısında hata verdi.Ders anlatamıyorum diyerek slaytları öğrenciye yükleyen ve geri kalan vakitlerde egolarını tatmin eden,öğrencileri ve asistanları kariyer basamaklarında kullanılacak ve ezilecek birer köle olarak gören akademisyenler; karantina sınavında kaldı.
     Öğrenciler ise ödevlerle boğuşuyor, amfilerde öğrenemediklerini ,karantinada öğrendiler.Makale yazmak,Kopyala yapıştır bilgiler ile test sınavına tabi tutup düşünmeyi ve yorumlamayı öğretmeyenler,karantina sürecinde öğrencilerden makale istiyor ve kopyala yapıştır olmasın diye de vurguluyor. Halbuki neyi ektiyseniz onu biçmeyi beklemelisiniz.Salatalık ekip,marol beklemek olmaz. Sürekli slayt dinleyen geçlerden ; düşünmesini ve yorum yapması beklenemez.O genç ancak hariçten gazel okur.Kim neyi düşünmelerini istiyorsa, onu bir bellek gibi yüklemiş zihinlere, onlarda hariçten okuyor gazallerini.Siz flaj belleğe yüklediğinz bir konuyu flaj belleğin anlayıp, yorumlayarak size sunmasını bekleyebilirmisiniz.Durum böyle iken flaj bellek muamelesi yapılan gençlerden ,üretim yapmasını beklemek ,hiç bir şey vermeden beklemek gibi şey değilmi? Elbetteki çok kıymetli akademisyenlerimiz var ki ilimleri zihinlere damla,damla akıtırlar.Her damlada durgun zihinler,dalga,dalga canlanır, ama bu taşımacılık hizmetinin minnetinde çok ilmini damla ,damla akıtanların mütavaziliği kadar,bilgi ticareti yapanların egosu var.
      İşte bu ters orantı matematiğin vicdanını sızlatan cinsen.Tüm perdeleri bir hışımla açan ve gerçekleri terazisine koyan bu virüs ,aslında gözümüze giren ve görmeden geldiğimiz bu gerçeği de vicdanımızla yüz yüze getirdi.Anlamaya,düşünmeye, yorumlamaya alıştırılmayan öğrenciler verilen ödevler sayesinde anlamaya çalışıyor,düşünüyor vede yorumluyor, kopyala yapıştırdan uzaklaşarak zihninin pasını zorlanarak ta olsa atıyor.
       Bu biraz kendi kendine eğitim oldu, zor ve zorlayıcı olmayı,iyi bir akedemisyen olmakla karıştıran ne kadar öğrenci kalırsa o kadar iyi bir akademisyen olduğunu sanan biliminde takdirinde cimrisi akademisyenleredir sözümüz.
     Bu gün bir sürü emekle Üniversitelere giren pırıl,pırıl zihinlerin sesi olmak lazım.Bastığımız toğrağı Vatan yapan şühedaya vefa için bu vatanın taşını,toprağını her bir insanını,dününü ve de yarınını bugün düşünmek gerekir.Üniversiteler yarınların fikri zeminidir.Yarınlarımızı sağlam zeminler üzerine kurmak için herkes vazifesini hakkıyka yapmalı.Ilmin kapısını tutan değil açan akademisyenlere ihtiyacımız var ve elbetteki bilgiyi,ilmiyle sergileyecek marifetli bugün sınava giren tüm öğrencilerimize başarılar dilerken,

İLİM MECLİSİNIN ÜSTATLARINA SAYGILAR  SUNARIM.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25