• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • Erzurum 3 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

300 yıllık su değirmeni un öğütmeye devam ediyor

300 yıllık su değirmeni un öğütmeye devam ediyor
Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Nügürcük köyündeki 300 yıllık su değirmeni, değirmenin sahibi Temel Uzun aracılığıyla yörenin buğdaylarını una çeviriyor.

Bölge halkı, su değirmeninin unu yakmadan öğüttüğü için daha çok tercih edildiğini belirtiyor. Değirmenin sahibi Temel Uzun (73), “60 yıldır bu değirmene hizmet ediyorum. 300 yıllık bir değirmen. Dedemlerden öğrendiğime göre 4'üncü dedem, o da değirmenin ne zaman kurulduğunu bilmiyor. Bizim bu köylerde çok değirmen vardı, herkesin değirmeni harap virane oldu. Ben sahip çıktım, halen çalıştırıyorum. Ömrümün yettiği kadar değirmene sahip olacağım. Ama benden sonra ne olur onu da bilemem. Gelene gidene hizmet ediyorum, değirmenin unundan herkes çok razı. İşte böyle devam ediyoruz, bakalım ne zamana kadar gider” dedi.
Değirmenin bazı ihtiyaçları olduğunu söyleyen Uzun, “Devlet kuruluşlarına müracaat edeceğim. Arkın bendine 4 tane boru lazım, sel geldiğinde beni çok zora koşuyor. 4 tane boru ile onu çözersem çok güzel olacak. Değirmenimde öğütülen un çok sağlıklıdır. Eskiden burada unu öğütenlerde hiç hastalık yoktu. Kepekli un, sağlıklı un. Şimdi insanlar bu değirmenin ununu tercih ediyor, sağlık için buraya geliyorlar” diye konuştu.
Değirmende un öğütmeye buğday getiren Salih Macit, “Oltu'dan kalkıp bu köye su değirmeninde un öğütmeye geldim. Tamamen doğal ve kepekli un öğütüyor, çok sağlıklı. Su değirmeni olarak tek bu değirmen kaldı” dedi.
Oltulu Ahmet Aktürk de, “Bu değirmenin özelliği buğdayı yakmadan öğütür, kepeği ile öğütür. Kepekli ekmek de çok daha yumuşak olur daha özlü olur; un değerini kaybetmez. Elektrikli değirmenler unu yakarak öğütür; un ısındığı için unun özelliği kayboluyor” dedi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25