• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C

Askari ücretliye müjde...

Askari ücretliye müjde...

Asgari ücretten vergi kalkıyor fark, çalışanın cebine girecek.

5 milyona yakın asgari ücretliyi yakından ilgilendiren vergi konusunda hükümet, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na destek verdi. Asgari ücretin üzerinden alınan Gelir ve Damga Vergisi'nin kaldırılmasıyla birlikte 739 lira olan maaşa ilave 60 lira daha katkı sağlanacak. AK Parti, CHP, MHP ve BDP bu konuda uzlaşma sağlarken devlet 3,7 milyar liralık alacağından vazgeçmiş olacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki kararına, hükümetten destek geldi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, komisyonun kararının yanında olduklarını belirterek, "Bütün partiler sıcak bakmış, biz de sıcak bakarız." dedi. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla doğacak farkın işçiye yansıtılması gerektiğini kaydeden Çelik, "Vergi alınmayınca işçiye kalacak. Asgari ücretin vergi dışı kalması demek, işçiye bir verginin yansımaması demek." ifadelerini kullandı. Böylece asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla birlikte devlet 3,7 milyar liralık alacağından vazgeçecek. Bu para asgari ücret üzerinden maaş alanlara doğrudan yansıyacak, asgari ücrette de artış olacak. Asgari ücretten şu an 53,42 TL Gelir Vergisi ile 6,21 TL Damga Vergisi kesiliyor. İşçinin eline net olarak geçen 739 TL'nin üzerine 60 TL daha eklenmiş olacak.

Meclis'te çalışmalarını sürdüren Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 4 partinin uzlaşmasıyla asgari ücretin vergi dışı bırakılması yönünde karar almıştı. Ancak, bu paranın kime kalacağı tartışma konusu olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücretten verginin kalkması ile ortaya çıkacak farkın kimde kalacağı tartışmalarına noktayı koydu. Bakan Çelik, "Bu para işçide kalacak." dedi. AK Parti, CHP, MHP ve BDP dar gelirlinin mağduriyetini gidermek için Anayasa'nın sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine "Asgari ücretten vergi alınamaz" hükmünü koyma kararı almıştı. Böylece uzun yıllardır tartışma konusu olan asgari ücretten verginin kalkması konusunda ilk kez somut bir adım atıldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bu çalışmasına hükümet de destek verdi. Çalışma Bakanı Çelik, çalışmaya sıcak baktıklarını söyledi. Bakan Çelik, bir işçinin 750 lira ile geçinmesinin ne demek olduğunu çok iyi bildiğini ifade ederek, "Bütün bunları biz de yaşadık. O yüzden işçiden yanayım. Asgari ücrette uzlaşma nasıl oldu? Yüzde 3+3 bekleniyordu. Ne oldu, yüzde 12,37'ye çıkıldı. Çünkü asgari ücret 600 lirada kalmasın, hiç olmazsa 750 lira olsun dedik. Başbakan'ımız da bu konularda oldukça duyarlı." dedi.

Çalışma Bakanı Çelik, asgari ücretin vergi dışı tutulmasıyla oluşacak farkın işverene kalmasına ise karşı çıkarak, "Bütün partiler sıcak bakmış, biz de sıcak bakarız. Vergi kime kalacak? İşveren zaten veriyor. Vergi alınmayınca işçiye kalacak. İşveren bize kalsın diyor ama asgari ücretin vergi dışı kalması demek, işçiye bir verginin yansımaması demek. Patron zaten veriyor. Kime gittiği önemli. Vergi devlete giderken işçiye gidebilir mi diye çalışma yapmışlar. Biz de sıcak bakarız. Mali politikalar açısından başka bakanlıkları da ilgilendiren bir durum var tabii. Maliyeti 3,7 milyar lira civarında. Bundan vazgeçilmesi için başka kaynak bulunması gerekiyor." diye konuştu. Uygulamadan Türkiye'de asgari ücretle geçinen 5 milyon kişi faydalanacak.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25