• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Erzurum 15 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Atatürk Üniversitesi Yeni Döneme Merhaba Dedi

Atatürk Üniversitesi Yeni Döneme Merhaba Dedi

Atatürk Üniversitesi 2012-2013 öğretim yılı açılışı kapsamında Atatürk Gençlik ve Bilim Anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, çelenk sunumunu gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program sona erdi.

Atatürk Üniversitesi'nin 2012- 2013 öğretim yılı açılışı kapsamında öğleden sonrada Kültür Merkezi A Salonunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da katılımıyla bir program gerçekleştirilecek.

Atatürk Üniversitesi’nin açılışında konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bir ülkenin beyni sahip olduğu üniversitelerdir” dedi.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen Atatürk Üniversitesi’nin 2012-2013 Öğretim Yılı Açılışında konuşan Kılıç, Erzurum’a 34 yıl önce Sayıştay Denetçisi olarak geldiğini hatırlatarak, bu şehrin onurlu ve has insanlarını tanımış olmaktan hep mutluluk duyduğunu söyledi.

“Erzurum, birliğimizin ve bütünlüğümüzün temeli olan bir şehrimizdir. Bunu ifade etmek bir namus borcudur. Benim için, birinin ‘Erzurumlu olması’ tek başına bir referanstır” dedi.

Konuşmasında üniversitelerin önemine vurgu yapan Kılıç, bilginin ancak özgür bir ortamda üretilebileceğini hatırlattı ve üniversitelerin özgürlüklerin ikametgahı olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye, yasama, yürütme ve yargı organlarının ideolojik vesayet ağlarının baskısı altında büyük travmalar geçirerek savrula savrula bugünlere kadar geldiğini anlatan Kılıç, yaşanan travmaların ağır faturasını üniversitelerin ödediğini söylemenin yanlış olmayacağını anlattı.

1980 darbesine kadar terörün esir aldığı üniversitelerin ideolojilerin hesaplaşma ve birbirini yok etme mekanları haline geldiğini ifade eden Kılıç, geride kalan o karanlık günlerin bir daha yaşanmamasının ‘yürek taşıyan’ herkesin dileği olması gerektiğini söyledi.

“İdeolojik vesayeti tahkim etmek üzere ‘insan onuru’ ile oynayanlar tarihin hiçbir döneminde kazanan taraf olmamıştır” değerlendirmesini yapan Kılıç, korunması gereken en üstün değerin ‘insanlık onuru’ olduğunu, bu hususun Anayasaların, değiştirilemez kurallarının en temel kavramı olduğunu anlattı.

Hak ihlalleri

“İnsanlık onuru”, “Hak ihlalleri” konularına da değinen Kılıç, “Bir ülkede yaşanan hak ihlallerinin yoğunluğu o ülkenin demokratik hukuk devleti olmasına ilişkin sicilinin en belirgin özelliğidir” dedi.

Kılıç, hak ihlallerine karşı, ‘hak ve özgürlüklerin mahkemesi’ olarak bilinen Anayasa Mahkemelerinin sorumluluğunun öncelik taşıdığını anlattı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bu bağlamda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanının sağlanmasının tarihi bir adım olduğunu vurguladı.

Son on yılda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği on bine yakın ihlal kararının 2 bin 475’inin ülkemize ait olduğunu anımsatan Kılıç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu kararların yarıdan fazlası adil yargılanma hakkının ihlali ilgi ilgilidir. Köklü bir Anayasa yargısı geleneğine sahip olan ülkemiz açısından bu tablo, bağımsız, tarafsız, hızlı, etkili, verimli adalet dağıtan bir yargı sisteminin önündeki engellerin kaldırılmasının hayati bir yükümlülük olduğunu göstermektedir.”

Koçak’ın konuşması

Açılışta konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, “Bilimi teknolojiye dönüştürmek, başarılı proje ve çalışmalara imza atmak, birlik ve bütünlüğü sağlayıp korumak ve dünya insanlık kültürüne katkıda bulunmak ilkeleri ile bugün 55. yılını idrak eden Atatürk Üniversitesi’nin 2012-2013 Akademik Yılı açılışını yapmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Koçak, yaklaşık bin yıllık üniversite geleneği olan Erzurum’da kurulmuş ve kendi değerlerini üreterek bu değerler doğrultusunda gelişen Atatürk Üniversitesi’nin ürettiği düşünce ve kullandığı ortak akılla ulaştığı noktada yarım asırlık bir bilim tarihinin en etkin kurumlarından biri konumuna geldiğini bildirdi.

III. Esruc toplantısı

“Üniversitemiz uluslararası arenada da yüklendiği misyonlarla her geçen gün farklı, etkin projelere imza atmaktadır” diyen Koçak, şöyle devam ette:

“Atatürk Üniversitesi tarihî, coğrafî ve kültürel konumu ile sahip olduğu avantajları bilimin gereklerine uygun sorumluluk ve davranışlarla kullanmaktadır. Orta Asya ve dünyanın kapılarını araladığı “I. ve II. Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı Üniversitemizde yapılmıştır. III. ESRUC Toplantısı ise 13-15 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. III. ESRUC Toplantısı sonrası Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı ve ESRUC Konsorsiyum Başkanı olarak şahsım, bilim heyeti ile ESRUC programımıza katılan yerli ve yabancı misafirlerle birlikte 15 Ekim 2012 tarihinde Trabzon’da yapılacak olan Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı’na iştirak edilecektir.”

Gözlemevi

Kuruluş çalışmaları devam eden, konumu, özellikleri ve donanımı ile dünyanın sayılı gözlemevleri arasında olan Doğu Anadolu Gözlemevi’nin yakın zamanda başlayacak çalışma süreci içerisinde önemli bilimsel mekânlar arasındaki yerini alacağını anlatan Koçak, gözlem evinin bilim dünyasına hizmet vereceğini vurguladı.

32 bin 360 yeni kayıt

“Üniversitemize yönelik öğrenci teveccühü oldukça dikkat çekici” diyen Koçak, bu yıl kaydedilen 32 bin 360 yeni öğrenci katılımıyla, Atatürk Üniversitesi’nde eğitim ve kültür hizmeti alacak öğrenci sayısının 81 bini aştığını ifade etti.

2 bin 500 akademik kadro

“Çalışmalarıyla Üniversitemizin bir dünya üniversitesi olma çabalarına ivme kazandıran 390 profesör, 305 doçent, 602 yardımcı doçent ve diğer yeni akademik kadroların katılımıyla Üniversitemizin gücüne güç katan ve sayıları 2 bin 500’e yaklaşan değerli akademisyen arkadaşlarıma ve eğitim öğretim süreçlerine büyük katkıları olan idarî personel statüsündeki değerli arkadaşlarıma, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyen Koçak, şunları kaydetti:

“Atatürk Üniversitesi, millî ve manevî hasletlere sahip; yerel ve küresel konulara duyarlı; dünya gündemini takip eden, ülkemizin ve insanlığın kültürel bilgi birikimine katkıda bulunan; sistematik düşünce yetisine sahip; bilimsel, teknolojik, evrensel düşünce ve değerleri destekleyen; geleceğin liderleri olacak iş gücünü yetiştirmeyi misyon edinmiş, bu misyonunu girişimci ve yenilikçi vizyonu ile destekleyen, kuruluşundan bugüne geleneğini oluşturmuş köklü ve dinamik bir üniversitedir.

Atatürk Üniversitesi ailesi devletin her kademesinde başarılı görevler yapan, toplumsal alanda önemli yerlerde bulunan ve 200 bine yaklaşan mezunu ile her geçen gün daha da büyümektedir. Üniversitemiz, gücünü daima mezunlarından, mensuplarından, öğrencilerinden ve onların başarılarından almıştır.

56. akademik yılımızın yeni başarılarla dolu olarak çalışanlarımız, öğrencilerimiz ve mezunlarımız başta olmak üzere bütün paydaşlarımız, ülkemiz ve dünyamız için yararlı ve hayırlı olmasını diliyorum.

Onurlandırdığınız 55. kuruluş yıldönümü törenimizde sizleri aramızda görmekten duyduğum mutluluğu bir kez daha ifade ediyor, daha aydınlık ve gelişmiş, bütün sorunlarını itidalle aklın ve bilimin ışığında çözmüş, demokratik bir Türkiye dileğiyle şahsım ve Üniversitem adına hepinize teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.”

Vali Öztürk: Dadaşlar diyarı, bin yıllık Türk ve İslam yurdudur

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de konuşmasında Dadaşlar diyarı Erzurum’un bin yıllık Türk ve İslam yurdu olduğunu hatırlattı.

“Erzurum’da bin yıldan beri üniversite var” diyen Öztürk, Yakutiye, Çifti Minareli Medreseleri hatırlattı.

Atatürk Üniversitesi’nin ise Türkiye Cumhuriyeti’nin Anadolu’da üç büyük şehirden sonra kurduğu ilk üniversite olarak 56 yıldan beri yöresine, ülkeye ve insanlığa büyük hizmetlerde bulunmaya devam ettiğini kaydetti.

Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Mesut Kasap’ta konuşmasında, yeni Anayasanın yapılması sürecinde Türk gençliğinin isteklerinin ve beklentilerinin de karşılanması gerektiğini ifade etti.

Konuşmalardan sonra Hemşirelik Lisans Tamamlama eğitimini başarıyla bitiren ve ilk üçe giren Zehra Nişancı, Zehra Soğancı ve Sultan Şahin’e, Rektör Koçak, laptop bilgisayar ve mezuniyet belgelerini verdi.

Koçak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a ise, Üniversite’nin şilti ile Üniversite Halacılık Eğitim Merkezi’nde dokunan bir Hereke halı hediye etti.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25