• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • Erzurum 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Bağlantı Elemanları Nelerdir? En İyi Bağlantı Elamanları

Bağlantı Elemanları Nelerdir? En İyi Bağlantı Elamanları
Bağlantı Elemanları Nelerdir? En İyi Bağlantı Elamanları

En basit haliyle herhangi birden fazla parçayı birbirine bağlayan veya istenilen bir yüzeye bağlı tutturmaya yarayan gereçlere bağlantı elemanı denir.  Bağlantı elemanları arasında cıvata, somun, pullar, çivi, vida ve dübel sık kullanılan bağlantı elemanlarındandır. Bu bağlantı elemanları genelde standart bir şekilde üretilirken kullanım amacı, fonksiyonu ve tasarım şekline göre istenilen özellikte de imal edilebilmektedir.

Bağlantı Elemanı Seçimi

Bağlama elemanı tercih edilirken her zaman çeşitli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Bilinen üzere bağlama elemanlarının bir kısmı çözülebilirken bir kısmı çözülemez şekilde oluşturulur. Cıvata, pim, vida, gijon gibi montaj sonrası sökülebilen elemanlar çözülebilen bağlantı elemanları iken; lehim, yapıştırma, perçin gibi elemanlar ise çözülemeyen bağlantı elemanlarındandır.

Hangisine ihtiyacımız olduğunu belirlerken örneğin kontrol ve tamir edilebilir olması çözülebilir bağlama elemanı tercih etmemizi mantıklı hale getirir. Yine aynı şekilde montajdan sonra ayar yapılıp yapılamaması, bakım masrafları da dikkate almamız gereken kriterler arasındadır. Bağlanacak elemanın malzemesi, bağlantının fonksiyonu, bağlantı için gereken işçilikte yine bağlantı elemanı seçilirken dikkate alınması gereken hususlardandır.

Bağlantı Elemanı Çeşitleri

Bağlantı elemanların kullanım şekilleri, dayanımları ve maliyetleri birbirinden farklıdır. Çeşitli sayıda özelliklerine ve fonksiyonların göre bağlantı elemanları mevcuttur. Kullanılacakları yere veya kullanım amacına göre istenilen bağlama elemanı seçilebilmektedir. Bunlardan bazıları cıvata, vida, somun, pul, dübel, gijon, perçin, segman, gresör, topaz semer, firkete ve pimdir. Tüm bu bağlantı elemanlarına Civtecivata.com.tr adresinden ulaşmanız mümkün.

Vida ve Vida Çeşitleri

Bu bağlantı elemanları arasından en sık kullanılanlardan biri vidalardır. Uygun tornavidalar ile üst kısımlarında bulunan yontuk sayesinde parçaları birbirine bağlamaya yarar. Çok sayıda vida olması nedeniyle diş biçimlerine ve kullanılacakları malzemeye göre sınıflandırılmışlardır.

Vidalama işlemi uygulanırken dübel kullanılması gerekir. Fakat gelişen sistem sayesinde akıllı vida üretimiyle artık dübel ve matkaplama kullanılmadan vidalama işlemi gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Akıllı vida diğer vidalardan yüzeyi kendi delebilmesi dolayısıyla ayrılır. Bir başka vida çeşidi ise trifon vidadır. Trifon vida standart vidalara göre daha geniştir. Bu sayede ağaç işlerinde kullanılır. Bir diğeri olan somun vida ise diğer vidalardan ucunun küt ve baş kısmının düz olmasıyla ayrılır.

Cıvata ve Cıvata Çeşitleri

Vidalardan sonra en çok bilinen ve kullanılan bağlantı elemanları cıvatadır. Cıvata birbirine bağlamak istediğimiz parçaların üzerine delik açılarak ucuna somun takıp sıkıştırdığımız bağlantı elemanıdır. Yani cıvatalar kullanımında somun gerekmesi dolayısıyla vidalardan ayrılırlar. Cıvatalar başlıklarına, kullanım alanına ve dişlerine göre ayrılırlar.

Makine parçalarının birleştirilmesinde altı köşeli başlığa sahip olan cıvatalar kullanılırken; dar olup somun başlığının dahi giremeyeceği yerlerde allen başlıklı cıvatalar kullanılır. Halka başlı, göz başlı, U cıvata, flanşlı gibi türleri ise özel amaçlı cıvata çeşitlerindendir. Gresörlükler ise içerisindeki gres yağı sayesinde genellikle makine aksamlarını yağlamada kullanılır.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25